‘U razvijenim zemljama bi porez na nekretnine išao na referendum’

Autor: Agencija VLM , 25. studeni 2012. u 10:37
Slavko Linić / PXL

Dragan Kovačević iz HNS-a je sinoć u Dnevniku HTV-a rekao da se HNS ne protivi porezu na nekretnine, ali smatraju da se on treba uvesti kada gospodarstvo bude na jednoj sasvim drugoj razini, odnosno kada BDP počne rasti.

"Uvođenje bilo kakvih poreza dok nam je gospodarstvo u ovakvom kolapsu, to nitko nikad ne radi. Ja ne kažem da porez na nekretnine ne treba uvesti, ali u vremenu kada će gospodarstvo biti na jednom sasvim drugom stupnju", rekao je Kovačević. Na pitanje zašto je HNS tek sada žestoko progovorio o tom porezu, Kovačević je rekao da su u sedam dana kroz medije čuli za sedam varijanti i da su tek u četvrtak čuli pravi prijedlog zakona.

"Uvođenje poreza na nekretnine nije samo pitanje stranaka na vlasti, to je tako širok aspekt pogleda na društvo, na građane ove zemlje. Kada bi mi išli prema demokratizaciji društva, onda bi ovakva pojava poput poreza na nekretnine mogla čak doći do referenduma. U razvijenim zemljama se ide i za manje stvari ide na referendum. Vi znate da je u Hrvatskoj ulaganje u nekretnine oblik štednje", kaže Dragana Kovačević.

Kovačević misli da je ovo dobro i da će kukuriku koalicija biti još jača jer je ovako veliku temu na inicijativu HNS-a stavila na javnu raspravu. "Ne treba se voditi nikakva priča na užem ili širem kabinetu. Jedan partner to kroz Sabor ne može provući. A ovaj zakon nije prošao ni kroz Vladu. Evo jučer se Milanović čudio nekim odredbama koje su izašle u javnost', sa smješkom je poručio Kovačević.

Linić: Nakon javne rasprave premijer Milanović će odlučiti idemo li s ovim porezom

Ministar financija je sinoć na RTL-u potvrdio tvrdnju premijera Zorana Milanovića po kojoj su svi HNS-ovci bili upoznati sa nacrtom prijedloga poreza na nekretnine te da nikada nisu imali primjedbe. Linić je ipak sada manje rezolutan kada govori o porezu na nekretnine te je sada rekao da će se iduća četiri mjeseca voditi javna rasprava nakon koje će premijer Zoran Milanović odlučiti hoće li se implementirati ovaj porez na nekretnine. "Javna rasprava će pokazati ima li ovaj prijedlog poreza stvarno takve probleme", rekao je Linić.

Upitan jesu li istinite tvrdnje da sada razmišlja o napuštanju Vlade, Linić je kazao da za to nema razloga jer je on ozbiljan čovjek. 'Mi u Hrvatskoj ne volimo reforme, ne volimo ništa mijenjati. ali sada je krajnje vrijeme da pristupimo promjenama', poručio je ministar financija.

"Potpredsjednik Grčić i predsjednik Zoran Milanović su zaista neprekidno proglašavali ne možete ići van, ako zaista u svakom dijelu Hrvatske komunalna naknada ne bude u visini poreza. Znači ne smijemo biti većim porezom i isto tako kad su vikendice u pitanju, komunalna naknada plus porezi ne smiju biti veći i zaista smo sve to odradili, prihvatili sve sugestije. Prijedlog koji smo predstavili pred dva dana u biti je sadržavao sve sugestije užeg kabineta i to je bio znak da smo obavijestili predsjednika Vlade da možemo krenuti s predstavljanjem Zakona", rekao je Linić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

U razvijenim zemljama građani nemaju nekretnine u svojem vlasništvu.

Drugim riječima kada više nećete imati ništa u svojem vlasništvu, onda će te biti razvijeni.

Kako će sve biti u vlasništvu države imamo takoreći socijalističku utopiju.

Sve je u vlasništvu Države, koju bira narod, i kao posljedicu toga svaki građanin Hrvatske je vlasnik svega.

Vidite da se radi o lijevoj stranci na vlasti.

Referenduma će biti jedino ako se mi obični građani izborimo za to.
Razmislite malo i shvatit ćete da porez(i ne samo ovaj zadnji u nizu) odgovara svim strankama.Od čega bi drugo prehranjivali svoj prekobrojni kadar koji besposleno sjedi u općinama i županijama,kupovali skupe automobile i isplaćivali sebi dnevnice.
Ovo što oni pričaju je samo populistička predstava za narod.
Zato nemojmo samo kukat nego se potrudimo da do referenduma zaista dođe.

Vama g.Liniću još uvijek nije jasno da će te porezom na nekretnine smanjiti potrošnju i gospodarstvo svesti na živo preživljavanje.Napravit će te kaos sa nekretninama jer ih više nitko neće moći kupiti od mladih ljudi jer nemaju posla.P a o čemu vi to pričate? Zna se da ako građevina staje sa gradnjom u državi odmah se vidi kakvo je stanje u istoj.Nisu problemi krediti za mladog čovjeka već je problem posao kojeg nemamo.Poslije ovakvih poteza samo predstoji revolucija u Hrvatskoj jer hrvatski narod bit će gladan kruha.

referendum o porezu na imovinu će se svakako biti, također će se isti referendum iskoristiti i za regulaciju nekih drugih pitanja ali otom-potom

New Report

Close