U prvoj polovici godine najviše donacija HNS-u

Autor: Poslovni.hr/HRT , 20. srpanj 2014. u 10:55
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Oko 1,2 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine donirali su hrvatski građani i tvrtke glavnim političkim strankama.

Oko 1,2 milijuna kuna u prvih šest mjeseci ove godine donirali su hrvatski građani i tvrtke glavnim političkim strankama, pokazuju polugodišnja stranačka izvješća o donacijama, prenosi HRT. Gotovo polovica tog iznosa sjela je na račun HNS-a, bitno manje knjižili su SDP i HDZ, skromnih 400 kuna dobio je Hreljin HSU, a HGS-u Željka Keruma donatori nisu dali ni kune. Sve parlamentarne stranke ispunile su obvezu i do 15. srpnja objavile izvješća o donacijama, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).. 

U proteklih pola godine HNS-u su donatori uplatili 583.000 kuna, no glavnina tog novca došla je od HNS-ovaca iz državne izvršne i zakonodavne vlasti. Tako su s po 30.000 kuna političko djelovanje svoje stranke poduprli Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Ivan Vrdoljak, Srećko Ferenčak, saborski zastupnici Boris Blažeković, Nada Turina Đurić, Ivica Mandić itd. Dio HNS-ovih zastupnika stranci je uplatio po 15.000 kuna, a zastupnik Petar Baranović, koji je nedavno napustio HNS, na stranački je račun uplatio 20.000 kuna. 

Za svoj politički rad SDP je od donatora dobio nešto manje od 154.000 kuna, a petinu tog iznosa, 30.000 kuna stranci je donirao Neven Mimica. Glavnina SDP-ovih donatora su pojedinci, tek u tri slučaja radi se o tvrtkama koje su stranci ukupno donirale 2.200 kuna. Od viđenijih SDP-ovaca na popisu donatora su Gordana Sobol(1.700 kuna), Peđa Grbin (1.953 kune), te Nenad Stazić koji je u tri navrata uplatio po 1.000 kuna. 

ORaH je od donatora dobio 134.000 kuna, u gotovo jednakim iznosima od pojednaca i tvrtki, odnosno obrta. HDZ je od 32 donatora uknjižio 131.000 kuna, pojedinačne donacije ne prelaze 10.000 kuna, a među donatorima nema zvučnijih političkih imena. Šest istarskih tvrtki IDS-u je doniralo nešto manje od 73.000 kuna – 60.000 u novcu, ostatak u proizvodima. Hrvatski laburisti od donatora su dobili oko 70.000 kuna, a gotovo polovicu iznosa, točnije 30.000 kuna, uplatio im je jedan Zagrepčanin. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Pa logično.

U državnim agencijama s budžetom od 4,8 milijardi kuna zaposleni sve članovi HNS-a. Imaju obvezu barem malo se odužiti stranci koja ih je nekompetentne uhljebila na račun budućnosti RH.

Nema Čačića pa njegov posao odrađuje pet visokopozicioniranih HNS-ovaca. Sada vide koga su izbacili iz stranke.

razotkrili-se :

u HNS-u-mjesto-u-saboru-ili-vladi-kosta-60-tisuca-kuna-godisnje

Javna je tajna da se HNS pretvorio u klijentelističku skupinu, pravu trgovačku tvrtku koja poput nekadašnjeg Tomčićevog HSS-a planski prikuplja donacije iz najvećih i najbolje stojećih hrvatskih tvrtki.

Dakle ako hoćeš posao iz nekog HNS-ovog resora (gospodarstva, graditeljstva ili kulture) izvoli platiti neku vrstu političkog “reketa” i kupio si ulaznicu za odabrano društvo.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/127993-razotkrili-se-u-hns-u-mjesto-u-saboru-ili-vladi-kosta-60-tisuca-kuna-godisnje.html

znači li to da je recept HNS-a: staviti stranačke uhljebe na državne položaje, a onda oni pune stranačku kasicu iz koje će se financirati borba za nove sinekure u državnoj upravi na sljedećim izborima??? [emo_palacd]

New Report

Close