U prosincu 90% više prijava radnih mjesta nego 2020., ali i upola više nego 2019.

Autor: Jadranka Dozan , 23. siječanj 2022. u 22:00
Vrlo je duga lista preporuka povećanja upisa i stipendiranja za razna strukovna zanimanja/P. Macek/PIXSELL

Neke preporuke upisne i politike stipendiranja za 2022. ponavljaju se godinama.

Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih trenutačno je nešto iznad 130 tisuća. Proteklu godinu HZZ je zaključio sa 125.715 registriranih nezaposlenih ili samo 14 osoba više nego u studenome, dok u odnosu na prosinac 2020. ta brojka predstavlja smanjenje za više od 34 tisuće ili za oko 21 posto.

U biltenu za prosinac navodi se i kako je na godišnjoj razini nezaposlenost smanjena u svim dobnim skupinama; najviše u onoj od 20 do 24 godine (više od 35%), a najmanje kod starijih od 60 (za 7,8%).

Pozitivna kretanja
Godišnji pad bilježi se kod svih skupina i prema razini obrazovanja, s tim da je najviše, za gotovo četvrtinu, pala kod osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, višom školom i stručnim studijem, a najmanje, 15-ak posto, kod onih s osnovnom školom.

Slično vrijedi i teritorijalno; u odnosu na zadnji mjesec 2020. nezaposlenost je manja u svim županijama. No, dok je u Istarskoj niža čak 44 posto, u Vukovarsko-srijemskoj pad je manji od deset posto.

Istodobno, od ukupno 13,7 tisuća prošlomjesečnih izlazaka iz evidencije, 8140 osoba izašlo je jer se zaposlilo. Oko 6900 zasnovalo je radni odnos, a više od 2400 status je promijenilo zbog drugih poslovnih aktivnosti, uključujući i registriranja obrta ili tvrtke.

Najviše osoba koje su pronašle posao našlo ga je su sektoru trgovine (više od 1000), pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane (886), prerađivačkoj industriji te zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Pozitivna kretanja na tržištu rada potvrđuju i mjesečne brojke o prijavama slobodnih radnih mjesta, na što osim HZZ-a upućuju i podaci na kojima zagrebački Ekonomski institut temelji svoj OVI indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen u suradnji s portalom MojPosao.

Poslodavci su prošlog mjeseca HZZ-u prijavili 16.338 slobodnih radnih mjesta, čak 90% više nego u istom mjesecu godinu prije, ali i gotovo 50% više nego u prosincu predpandemijske 2019.

Najviše radnika prošli se mjesec putem HZZ-a tražilo u djelatnosti smještaja te pripreme i usluživanje hrane (oko 3,5 tisuće), obrazovanja (2234) te zdravstva i socijalne skrbi.

U isto vrijeme potražnja za radom mjerena OVI indeksom, u zadnjem mjesecu 2021. bila je 75% veća nego godinu prije te 32% veća nego u prosincu 2019. U EIZ-u su podcrtali kako je to osmi uzastopni mjesec u kojem je potražnja za radom nadmašivala pretpandemijske mjesece.

Tako je i na razini cijele godine potražnja za radom po OVI indeksu u usporedbi s 2020. bila veća za 48%, a u odnosu na predkriznu 2019. za 5,5%.

U komentaru navode i da su lani najtraženiji bili prodavači, kuhari, konobari, skladištari i vozači, te da je približno podjednak udio oglasa bio za rad na određeno i neodređeno vrijeme.

Kojih manjka, a kojih ne
Osim tih naznaka stanja potražnje za pojedinim zanimanjima HZZ godišnje objavljuje i preporuke za obrazovnu i politiku stipendiranja učenika i studenata. Na temelju analiza koje uključuju i ankete među poslodavcima napravljene su i preporuke za 2022.

Neke sugestije ponavljaju se iz godine u godinu. Tako je za Grad Zagreba i Zagrebačku županiju, ali ne samo njih, veoma duga lista preporuka povećanja upisa i stipendiranja za razna strukovna zanimanja, “majstore”.

U visokom obrazovanju, pak, preporuke idu u smjeru smanjenja za studije ekonomije, filozofije, politologije, komunikologije, novinarstva, dizajna, književnosti, kineziologije.

Nasuprot tome, za elektrotehniku, računarstvo, medicinu, rehabilitaciju, matematiku, strojarstvo, predškolski odgoj, pa i npr. germanistiku, sugerira se više upisa tj. bolje perspektive zapošljavanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close