U pohod na agrobiznis Fortenove Podravka ide s IFC-om? U igri i domaći konzorcij

Autor: Jadranka Dozan , 20. ožujak 2024. u 12:14
U Fortenovi se odvija vlasničko preslagivanje i prodaja divizije poljoprivrednog poslovanja/B. Filić/PIXSELL

Neobvezujuće ponude očekuju se za desetak dana.

Predizborna kampanja koja se pretvorila u spektakl s podosta pomutnje među raznim akterima medijski je duboko zasjenila sva druga događanja u Hrvatskoj, pa tako i dva paralelna procesa vlasničkih preslagivanja koja se odvijaju u Fortenova grupi.

Jedan je vezan uz vlasničku strukturu same Fortenove, a drugi uz moguću prodaju njezine divizije poljoprivrednog poslovanja. Prema pozivu koji je prije nešto više od mjesec dana upućen nesankcioniranim dioničarima radi očitovanja žele li i dalje sudjelovati u vlasničkoj strukturi ili su za opciju izlaska odnosno isplate, rok je bio određen za 15. ožujka, ali uz mogućnost produljenja.

Kako su nam potvrdili iz kompanije, tijekom razdoblja za iskazivanje interesa bilo je dosta upita, a kako dio imatelja tzv. depozitarnih potvrda Fortenova grupe podliježe i ishođenjima raznih suglasnosti, omogućeno im je i dodatno vrijeme za izjašnjavanje.

To znači da se još ne zna s kakvom će točno strukturom vlasništva biti okončana operacija rješavanja sankcioniranih dioničara. Još će, dakle, neko vrijeme trebati dok se ne bude znalo koliki natpolovični udjel u kompaniji će na kraju imati tvrtka Open Pass Pavla Vujnovca i za koji iznos će se morati pobrinuti u financiranju te operacije financijski teške ukupno 500 milijuna eura bezuvjetno te potencijalno dodatnih 160 milijuna.

Rezultatske računice

Zbog rezultatskih oscilacija u agrobiznisu računice se uglavnom temelje na višegodišnjim prosjecima ostvarene operativne dobiti EBITDA, obično 8-9 puta.

Istodobno, kad je riječ o “potencijalnoj” prodaji Fortenovina poslovnog područja poljoprivrede, krajem siječnja je prilikom objave početka procesa ispitivanja interesa slanjem informativnih materijala na adrese više moguće zainteresiranih kupaca rečeno da se neobvezujuće ponude očekuju krajem prvog kvartala.

Dakle, za desetak dana. Kako je rečeno, nakon toga će biti donesena odluka o nastavku procesa. Već otprije se u tom kontekstu vrti više mogućih pretendenata, ali sve vrijeme najviše “oklada” ide u smjeru Podravke kao kupca, bilo samostalno ili kao glavnog nositelja. S tim u vezi, u novije se vrijeme u tim križaljkama pojavilo i novo zanimljivo ime.

Iz dobro upućenih krugova, naime, saznajemo da scenarij s Podravkom u glavnoj ulozi odnedavno uključuje i mogući angažman IFC-a, međunarodne financijska korporacije koja je dio grupacije Svjetske banke.

Inače, o ulozi IFC-a je, primjerice, i povodom 30 godina partnerstva Hrvatske u Svjetske banke prošlog ljeta istaknuto kako on “radi na poboljšanju investicijske klime te podržava održiva ulaganja u financijski sektor, agroposlovanje, turizam, obnovljive izvore energije, maloprodaju i proizvodnju preko IFC-a”.

Marko Pipunić, predsjednik Uprave Žita, Fortenovin poljoprivredni biznis vidi kao strateški značaj poljoprivrede/B. Jakšić/PIXSELL

Osim što je sam postupak prodaje Fortenovine agro divizije još uvijek u ranoj fazi i što u samoj kompaniji o njoj govore u kondicionalu, što znači da su planovi podložni promjenama, valja imati na umu da je i sustav odlučivanja IFC-u kao dijelu grupacije Svjetske banke kompleksniji. Uz ostalo, zasad nije posve jasno uključuje li njegovo sudjelovanje u transakciji kroz investiranje u vlasnički kapital ili “samo” podršku u financiranju operacije.

Kako bilo, u kontekstu priča o tome da bi u tom pothvatu mogli participirati i mirovinski fondovi, njima bi zasigurno poticajnije bilo ako bi IFC u tom projektu bio equity investitor. No, u konačnici se računa i da bi Podravka s obzirom na svoju razinu zaduženosti, ali i poslovne rezultate, taj projekt mogla iznijeti i sama.

Dokapitalizacija Podravke
U investicijskoj zajednici rado pak podsjećaju na mogućnost dokapitalizacije Podravke kroz javnu ponudu dionica – prije ili nakon preuzimanja Fortenovina agrobiznisa čiju okosnicu čine Belje, Vupik i PIK Vinkovci. Taj ponuda mogala bi imati predznak “narodnog IPO-a”, kažu zagovornici tog scenarija.

U isto vrijeme, čini se da Podravka u tom pohodu neće biti bez konkurencije. Iako se u spekulacijama i dalje vrti i nekoliko imena potencijalnih inozemnih interesenata, s obzirom na strateški značaj poljoprivrede posebno su zanimljive neslužbene informacije o tome da se poodmaklo i u slaganju još jednog domaćeg konzorcija.

Neki od većih domaćih igrača u agro biznisu koji su ponajprije zainteresirani za pojedine dijelove poljoprivredne divizije Fortenove pred dogovorom su da upute neobvezujuću ponudu za “paket”.

400

milijuna eura procjenjuje se vrijednost agro biznisa

Prema neslužbenim informacijama, okupljanje tog konzorcija inicirao je Marko Pipunić, vlasnik osječkog Žita, kojemu bi se u tom pothvatu mogla pridružiti (i) Osatina Mirka Ervačića kojemu je, kako se tvrdi, ponajprije komplementarno i sinergijski zanimljivo poslovanje PIK-a Vinkovci. Kako bilo, po isteku roka za slanje neobvezujućih ponuda u Fortenova grupi će odlučiti o nastavku procesa potencijalne prodaje.

“Kao i kod prodaje poslovnog područja zamrznute hrane koja je zaključena 2021. nastavak tog procesa ovisit će o kvaliteti neobvezujućih ponuda potencijalnih strateških partnera i bit će usmjeren na one koji su, osim plaćanja fer cijene, spremni dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i tradicije poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj”, poručili su iz kompanije na početku procesa, podcrtavajući značajna ulaganja u poljoprivredni segment proteklih godina.

Pritom su kao primjer naveli lanjske investicije obnovu poljoprivredne mehanizacije u agri kompanijama u vrijednosti većoj od 60 milijuna eura.

Cjenovni apetiti
Kad su posrijedi cjenovni apetiti, u novije vrijeme uglavnom se spominjao iznos od oko 400 milijuna eura, ali sve brojke koje su se dosad vrtjele nisu imale uporište u prošlogodišnjim rezultatima. Iako se zbog rezultatskih oscilacija u agrobiznisu računice uglavnom temelje na višegodišnjim prosjecima ostvarene operativne dobiti EBITDA (obično 8-9 puta), za vrednovanje će svakako biti važni prošlogodišnji rezultati, a oni će unatoč (očekivanom) rastu prihoda profitabilnošću vjerojatno biti znatno slabiji nego npr. godinu prije.

Zna li se da tek po ocjenama neobvezujućih ponuda slijedi proces dubinskog snimanja za odabrani uži krug ponuditelja koji je npr. u slučaju divizije smrznute hrane trajao oko dva mjeseca, zasad je izvjesno samo da će do zaključenja transakcije i bez zastoja proći mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close