‘U ovoj godini investicije nećemo smanjivati niti za jedan jedini euro’

Autor: Bernard Ivezić , 15. srpanj 2020. u 14:00
Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku /MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Hrvatski telekom je učinio 5G signal dostupnim za gotovo 120.000 građana u Novom Zagrebu, i to na postojećom frekvencijskom području.

Hrvatski telekom pokrio je s 5G signalom najgušće naseljeni dio Hrvatske – Novi Zagreb. Dio je to glavnoga grada u kojem stanuje gotovo 120.000 građana. Iako je 5G signal na tom području pušten testno i građani ga mogu dobiti isključivo na zahtjev, najveći je to primjer širenja ove nove mobilne tehnologije u Hrvatskoj dosad.

Boris Drilo, član Uprave HT-a za tehniku naglasio je da je to prvi primjer realizacije četverogodišnjeg ekskluzivnog ugovora što su ga potpisali s Ericssonom NT-om o isporuci radijskog dijela mreže.

“Hrvatski telekom je lani imao rekordna ulaganja u infrastrukturu i razvoj usluga te želim naglasiti da, iako su nam ulaganja za ovu godinu rađena u vrijeme najbolje turističke sezone i pozitivnih očekivanja u 2020., mi i dalje za ovu godinu planiramo ista ulaganja kao i lani, unatoč tome što su se očekivanja promijenila”, kaže Drilo. Dodao je da u 2020. neće uložiti ni eura manje nego lani.

Inače, prema izvješću HT-a za prošlu godinu, kompanija je lani investirala 1,9 milijardi kuna ili 4,1 posto više nego godinu prije. Drilo je naglasio da su projekt u Novom Zagrebu realizirali u roku od mjesec dana.

Pojasnio je da je HT prethodno u cijeloj Hrvatskoj proveo dvogodišnji projekt modernizacije infrastrukture mobilne mreže koji mu je omogućio da sve antenske stupove i tornjeve, kao i pripadajuću infrastrukturu prilagode za brzi prelazak s postojećih 2G, 3G i 4G tehnologija na 5G. U taj je projekt HT uložio milijardu kuna.

“U Novom Zagrebu provodimo prvi test 5G-a na postojećem frekvencijskom području na kojem trenutačno rade druge mreže, poput naše 4G mreže, a kako se natječaji za 5G očekuju tek iduće godine, i u narednom razdoblju, testiramo i korištenje postojećih frekvencija za mrežu pete generacije”, kaže Drilo.

Navodi da je to iznimno važno, jer samo od novih frekvencijskih područja neće biti moguće graditi 5G mreže kakve korisnici očekuju. Posebno u vidu gigabitnih brzina. Na novih 3,5 GHz bit će na raspolaganju za sva tri operatera po 100 Mhz spektra.

Međutim, Drilo ističe da to neće biti dovoljno da se mogu nuditi gigabitne brzine preko 5G-a a da se kvalitetno ne iskoriste i postojeće frekvencije koje se sad koriste za 4G i druge niže mreže.

“Na višim frekvencijama treba više baznih stanica i to neće biti rješenje koje je izvedivo za cijelu Hrvatsku pa nam stoga trebaju i niža frekvencijska područja, koja će omogućiti prelazak na gigabitne brzine na 5G-u”, kaže Drilo.

U Novom Zagrebu kaže da pilot projekt vode uz odobrenje Hakoma i po strogoj regulatornoj proceduri. Brzine su u startu tek blago iznad 4G. U prosjeku 117, a najviša moguća je 432 Mbit/s.

“Prije točno dvije godine smo u Puli pokazali prve 5G funkcionalnosti i od tada mogućnosti 5G-a širimo po Hrvatskoj te ćemo to nastaviti i dalje”, kaže Drilo. HT, ne računajući Novi Zagreb, testira 5G na frekvenciji od 3,6 GHz na 20 lokacija diljem Hrvatske počevši od dvije u Zagrebu, tri u Samoboru, pet na Jadranu do sedam lokacija u Osijeku.

Drilo je naglasio da je rad na 5G tehnologiji važan i zato što HT želi i u budućnosti imati najbržu mobilnu mrežu u Hrvatskoj.

“Drugu godinu zaredom Ookla je proglasila HT-ovu mrežu najbržom i s najboljom pokrivenošću u Hrvatskoj uz prosječnu brzinu preuzimanja podataka od 80,05 Mbit/s, a posebno me veseli što su to brojke koje su izmjerili sami korisnici, i to u vrijeme kad je opterećenje mreže bilo najveće, tijekom posljednjih mjeseci i pandemijskog vala”, zaključuje Boris Drilo.

Komentirajte prvi

New Report

Close