U okviru županija državni će se poslovi obavljati efikasnije

Autor: Lucija Špiljak , 25. studeni 2019. u 22:00
Premijer Plenković čestitao vodstvu HZŽ-a/Davorin Višnjić/PIXSELL

Povjeravanje državnih poslova županijama od Nove godine će, smatraju župani, biti velik iskorak ka fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji.

Za predsjednika Hrvatske zajednice županija na izbornoj skupštini jučer u Zagrebu ponovno je, na dvije godine, izabran Goran Pauk, šibensko-kninski župan, kojem je to treći mandat na ovoj funkciji, a potpredsjednik je, na isti period, postao koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Obojica su bili jedini kandidati. Na sjednici su se župani osvrnuli na reformu javne uprave i povjeravanje državnih poslova županijama koje kreće s 1. siječnja 2020., a koje će, kako su istaknuli, označiti velik iskorak prema fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji koju godinama zagovaraju. Ministar uprave Ivan Malenica istaknuo je važnost i trud te promjenu više od 60 zakona kako bi do reforme došlo, s ciljem da se poslovi obavljaju efikasnije i brže u okviru županijskih administracija. 

"Radimo i radit ćemo na decentralizaciji javne uprave što zahtijeva daljnje zakonske promjene", naglasio je Malenica. Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je prisustvovao sjednici te istaknuo da je tijekom tri godine ostvarena svojevrsna sinergija između Vlade RH i županija.  "Cilj je dobrobit građana i korist svih dijelova Hrvatske, a rezultati su već vidljivi kroz praksu šestomjesečnih sastanaka, kao i detaljna analiza koju je ministar Malenica provodio u obilasku županija. Cilj je da analiziramo i europska sredstva te njihovo korištenje. Slijedi nova kvaliteta i relevantnost uloge županija i pojedinih službi", rekao je Plenković te dodao da brojna ministarstva rade na različitim projektima.

"Nastavit ćemo politiku zdravog rasta koja se zrcali u proračunu za iduću godinu, bolju konvergenciju sa zemljama istočne Europe te jačanje suradnje u zapadnim zemljama. Ova Vlada smanjivala je javni dug i nije se zaduživala. Bit ćemo i dalje županijama i prijatelji i partneri", poručio je. O daljnjim izazovima govorili su dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, primorsko-goranski Zlatko Komadina i varaždinski župan Radimir Čačić, istaknvši problem premalo novca za vođenje svih procesa reforme.

"U novom prijedlogu razvojne strategije uloga županije nije dobro pozicionirana. Ne smije se okrnjiti njezna uloga u planiranju i provođenju projekata EU, tim više što su županije pridonijele dobroj apsorpciji fondova", naglasio je Dobroslavić. Nije izvršena decentralizacija već djelomični pokušaj, smatra Komadina koji je dodao da nisu porasli u izvornim prihodima već da su porasle dotacije. "Hrvatska je neravnomjerno razvijena, a porezne reforme postale su teret općina, gradova i županija", rekao je. 

Čačić smatra da su izvorni prihodi temelj budućnosti županija stoga Zajednica, rekao je, želi biti sigurna da će država stati iza njih. Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije, smatra da je suradnja s Vladom bila hvalevrijedna i pritom naveo da je njihov izvorni proračun porastao za više od 25 milijuna kuna. Predsjednik HZŽ-a Goran Pauk istaknuo je najvažnije točke iz Izvješća o radu zajednice u 2019., s naglaskom na reformu javne uprave radi čega su se s Vladom RH sastajali tri puta, s obzirom na to da su pripreme za preuzimanje poslova državne uprave trajale četiri godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close