U novu hidroelektranu Otočac ugradit će se revolucionarni Končarev generator

Autor: Darko Bičak , 13. listopad 2022. u 12:00
Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna/Jure Mišković/CROPIX

Potpisan ugovor o gradnji male hidroelektrane snage 1,5 MW.

U jeku globalne energetske krize i divljanja cijena energije, jučer je došla vijest da dva velika hrvatska gospodarska igrača, Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Končar, kreću u izgradnju nove hidroelektrane.

Radi se o Maloj hidroelektrani (MHE) Otočac snage 1,5 MW, a vrijednost projekta je 90 milijuna kuna. Nositelj projekta je društvo Male hidre, kojem su osnivači HEP i Končar – Obnovljivi izvori, a glavni izvođač radova društvo Končar – Inženjering.

U funkciji za dvije godine
Ugovor je potpisan u utorak, a predviđeno trajanje izgradnje je dvije godine. Priključna snaga elektrane bit će 1,5 MW, a očekivana godišnja proizvodnja 6,9 milijuna kWh, što je dovoljno za opskrbu oko 1500 kućanstava.

Kako navode iz Končara – koji je prvi generator za hidroelektranu isporučio daleke 1948. za HE Maribor koji je radio duže od 40 godina, a do danas ih je isporučio i revitalizirao više od 700 za 400 hidroelektrana diljem svijeta – MHE Otočac predstavlja dodatni energetski kapacitet te povećava energetsku iskoristivost postojećeg derivacijskog sustava HE Senj, odnosno rijeke Like.

Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost rijeke Like/PD

Kako pojašnjavaju u Končaru, generator i turbina koji su sastavni dio opreme Male hidroelektrane rezultat su istraživačko-razvojnog projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, kojim je razvijen novi, ekološki prihvatljiv proizvod, a njegov rad, niti u slučaju havarije, ne zagađuje okoliš.

“Razvijeno i ispitano u simuliranim uvjetima, ovo originalno tehničko rješenje koristi i nanotehnologiju, a također je razvijen i sustav za trajni daljinski nadzor. Proizvod je namijenjen globalnom tržištu iskorištavanja hidroenergije s niskim padom vode bez velikih brana i akumulacija, čime se izbjegava nepoželjan utjecaj na okoliš”, navode iz Končara.

Većinu komponenata, poput generatora, statičkog pretvarača, sustava upravljanja, transformatora i sklopnih blokova, proizvesti će sam Končar, dok će se ostala oprema proizvesti na lokalnom tržištu.

Iz te tvrtke naglašavaju da se istraživanjem i razvojem potopljenog agregata za hidroelektrane s niskim padom vode omogućuje prošireno korištenje energije vode uz minimalni utjecaj na okoliš, čime ova tvrtka daje dodatan doprinos u provedbi zelene tranzicije i osigurava povećanje tržišnog udjela u ovom segmentu poslovanja.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica uz odvodni kanal tunela Lika-Gacka, kojim se vode rijeke Like prevode u rijeku Gacku.

Stavljanjem u funkciju MHE Otočac dodatno se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like, odnosno iskorištava se njen preostali hidroenergetski potencijal, prije njenog spajanja s rijekom Gackom.

Izgradnjom se neće promijeniti postojeći tok rijeke Like, već će se voda umjesto protoka preko dvije postojeće vodne stepenice preusmjeriti na objekte buduće MHE Otočac.

6,9

milijuna kWh električne energije godišnje će proizvoditi nova MHE

Kreće i megaprojekt
“Novi iskorak u tehničkom rješenju, razvojem potopljenog hidroagregata, otvara mogućnosti korištenja hidroenergije na mjestima bez velikih brana i akumulacija i bez dodatnih zahvata u prirodi”, istaknuo je Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara. Iz HEP-a pak ističu da i u okolnostima energetske krize Hrvatska elektroprivreda nastavlja s investicijama kao što je i mala hidroelektrana Otočac, vrijedna 90 milijuna kuna.

“Suradnjom s Končarom potičemo razvoj i konkurentnost domaće elektroindustrije. Na području Ličko-senjske županije HEP realizira i niz drugih projekata, od koji je najveći druga faza HES Senj vrijedna 3,45 milijardi kuna.

Ove je godine početkom radova na tunelu i kanalu Bakovac – Lika u punom smislu riječi počela realizacija prvog dijela tog projekta – Hidroenergetskog sustava Kosinj. Značajna se ulaganja odnose i na distribucijsku mrežu, čak 150 milijuna kuna u razdoblju od 2020. do kraja 2022.”, kazao je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.Grupa Končar započela je s radom davne 1921. te se prometnula u regionalnog lidera u rješenjima iz segmenta proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije, tračničkih vozila i infrastrukture te digitalnih rješenja i platformi.

Končar je nedavnom integracijom Dalekovoda postao daleko najveći hrvatski neto izvoznik. Do danas, Končar je osigurao referencije na čak 130 tržišta diljem svijeta te isporučio više od 400.000 transformatora raznih vrsta, naponskih razina i snaga, u cijelosti ili djelomično izgradio i revitalizirao više desetaka tisuća transformatorskih stanica do 400 kV te 400 hidroelektrana.

Mala hidroelektrana Otočac sastojat će se od tri proizvodne jedinice, a izgradit će se na području naselja Šumečica/PD

Komentirajte prvi

New Report

Close