U novom istraživčkom centru koji ima čak tri specijalizirana labotorija studenti će raditi istraživanja za cijelu zemlju

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 11:03
Foto: Agronomski fakultet

“Danas je znanost takva da uvjetuje specijalizaciju. Ovaj projekt će omogućiti prepoznatljivost našeg fakulteta u svjetskoj znanosti, a znanja stečena u istraživačkom centru moći ćemo prenijeti i na naše proizvođače“, naglasio je profesor Fruk.

Prošlog tjedna predstavljen je  projekt Ampelografsko-pomološko istraživački centar Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta. Radi se o projektu koji razvija istraživačku infrastrukturu i postavlja organizacijske preduvjete za visoko kvalitetna i za gospodarstvo relevantna istraživanja po pitanju proizvodnje vina i voća u Hrvatskoj.

Ovim projektom planira se priprema sve potrebne dokumentacije i ishođenje elektro-energetskih preduvjeta za uređenje i opremanje Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra na lokaciji Jazbina.

Profesor Edi Maletić koji je naglasio kako je realizacija ovog istraživačkog centra prvi korak prema ozbiljnom ulaganju u nova znanja i tehnologije istraživanja, ali prvenstveno ulaganja u ljude koji će raditi u novom istraživačkom centru.

“Podizanje infrastrukture na veću razinu doprinijet će razvoju naše struke. Naši studenti imat će mjesto gdje će provoditi najbolja i najnužnija istraživanja u području voćarstva i vinogradarstva koja su jako važna za Hrvatsku. Bez obzira na razvoj tih gospodarskih grana posljednjih desetljeća, moramo povećati konkurentnost naših proizvođača. Najbolji put za to je razvoj znanstvenih i istraživačkih kapaciteta”, kaže Maletić.

Foto: Agronomski fakultet

Klaudija Carević Stanko, prodekanica za znanost i infrastrukturu Agronomskog fakulteta u Zagrebu istaknula je kako je navedeni projekt jedan od 27 u koje je Agronomski fakultet uključen kroz Europske strukturne i investicijske fondove, a ukupna vrijednost svih projekata premašuje iznos od 300 milijuna kuna.

Jedan od operativaca koji je uključen u projekt Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra je i Goran Fruk koji je istaknuo kako je ovaj projekt podloga za buduća istraživanja kojima će se Agronomski fakultet, ali i Hrvatska, približiti standardima država na koje se ugledamo.

“Danas je znanost takva da uvjetuje specijalizaciju, a ovaj projekt će omogućiti prepoznatljivost našeg fakulteta u svjetskoj znanosti, a znanja stečena u istraživačkom centru moći ćemo prenijeti i na naše proizvođače“, naglasio je profesor Fruk.

Dodao je i kako će se Ampelografsko-pomološki istraživački centar sastojati od četiri dijela: ampelografsko-pomološkog laboratorija, enološko-mikrobiološkog laboratorija, senzornog laboratorija te hladnjača.

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u visini od 85%, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.012.092,68 HRK. Projekt u trajanju od 30 mjeseci provode Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavod za voćarstvo Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta.

Komentirajte prvi

New Report

Close