U Njemačkoj trenutno živi više Hrvata nego što ih ima u dva Splita

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2018. u 08:32
Foto: Thinkstock

U odnosu na doba prvih gastarbajtera, razlika je u tome što sada odlazi velik broj visokoobrazovanih mladih ljudi.

Prema podacima koji su se mogli čuti proteklih mjeseci, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u posljednjih 7 godina napustilo je više od 250 tisuća Hrvata, piše HRT.

U odnosu na doba prvih gastarbajtera, razlika je u tome što sada odlazi velik broj visokoobrazovanih mladih ljudi. Najam stana i troškove života doseljenici u Njemačkoj teško mogu pokriti od samo jedne plaće, pa odlaze cijele obitelji.

"Ako ne privučemo njemačke tvornice u Hrvatsku, naši će radnici otići raditi u Njemačku!", napisao je svojedobno ekonomist Đuro Njavro. Tako se nekako i dogodilo. Mjereno bruto domaćim proizvodom po stanovniku, uspoređena s članicama Europske unije, Hrvatska je 2000. bila na 21. mjestu, a prošle je godine pala na 26. 

Ekonomski razlozi iseljavanja nose prevagu u zemlji koju svi hvale. Tako Hrvata prema službenoj statistici u Njemačkoj živi više nego što ih ima u dva Splita ili gotovo deset Bjelovara.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ali zato u Hrvatskoj ima 2 puta vise uhljeba nego u Bavarskoj. Svatko je dobar u necemu. Netko je dobar u dizajniranju automobila, netko u nalazenju bud.ala koje ce mu platiti automobil.

Visoko obrazovani mladi ljudi koji odlaze u Njemačku bez problema mogu pokriti najam stana u Njemackoj, budući da Warmmiete (najam + troškovi) iznose cca 750 eura (recimo Berlin, potpuno uredjeni 26-30 kvadrata stan s ukljucenim troškovima ili 60 kvadrata neuređen + troškovi).

Niskokvalificirana radna snaga ne može pokriti troškove stanovanja tako jednostavno.

Romel, 07.05.2018. u 09:28
u Njemačkoj živi više nego što ih ima u dva Splita ili gotovo deset Bjelovara

Sve je to još dobro .
Jer kako je krenulo , za koju godinu tamo će ih biti za dva Zagreba.

New Report

Close