U Mon Perin uloženo 35 milijuna kuna, na burzi nakon Nove godine

Autor: Jadranka Dozan , 06. prosinac 2021. u 12:25
Plinio Cucurin, najveći dioničar Mon Perina/T: Čuveljak/PIXSELL

Društvo je burzovni iskorak trasiralo još ljetos, a nekoliko mjeseci su se predstavljali poslovni i investicijski planovi te propitivao ulagački interes.

Na Zagrebačkoj burzi (ZSE) ova je godina u pogledu uvrštenja i izvrštenja započela delistanjem dionica Karlovačke banke (koji dan poslije i riječkog PIK-a).

Početak iduće trebao bi biti u znaku uvrštenja nove burzovne robe. Na ZSE sprema se izaći Mon Perin iz istarskog mjesta Bale. Društvo je osnovano prije 16 godina s idejom razvoja “socijalnog poduzetništva” temeljenog na posebnoj strukturi vlasništva i načina ulaganja u lokalnu zajednicu.

Inicijativu je predvodio Plinio Cuccurin, koji je u taj projekt krenuo nakon dugogodišnjeg staža članstva u Upravi Adris grupe, a koji je danas najveći dioničar Mon Perina.

Društvo je prije dvije godine iz društva s ograničenom odgovornošću preraslo u dioničko društvo, a ukupno oko 900 dioničara, “Baljana i prijatelja Bala”, burzovni je iskorak, uz prethodno povećanje kapitala, trasiralo još na ljetos održanoj redovnoj skupštini. Neko vrijeme uzelo se za predstavljanje poslovnih i investicijskih planova te propitivanje ulagačkog interesa postojećih dioničara i “trećih osoba”.

Nakon što su se iskristalizirali interesenti i apetiti, na izvanrednoj skupštini potkraj listopada donesene su odluke o povećanju temeljnog kapitala i uvrštenja dionica na službeno tržište Zagrebačke burze.

Dokapitalizaciju su odradili, a prije upućivanja zahtjeva Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) za uvrštenje na službeno tržište ZSE moraju formalno provesti upis povećanja kapitala u sudski registar, a potom i u Središnje klirinško-depozitarno društvo (SKDD).

Ulaganjem će biti podignuta kvaliteta smještajnih jedinica, ali i ostalih sadržaja/Shutterstock

“Prema inicijalnom planu, uvrštenje na burzu predviđeno je početkom 2022. godine. Budući da smo do sada sve odradili po planu, očekujemo da će tako biti i s uvrštenjem. Naravno, točan datum ovisi o odobrenju Hanfe i Burze”, kaže Massimo Piutti, predsjednik Uprave društva.

Ulagatelji su kroz dokapitalizaciju, i to uplatama u novcu, ali i unosom prava kroz redovne dionice Adris grupe, u Mon Perin uložili 35,5 milijuna kuna, s tim da je temeljni kapital nominalno povećan za oko 10,7 milijuna kuna.

Dionice su se, naime, upisivale po cijeni 3,3 puta većoj od nominalne vrijednosti, odnosno toliko je puta više u odnosu na dosadašnji temeljni kapital procjenjena vrijednost kompanije prije dokapa.

Upisano je više od milijun novih dionica, a temeljni kapital se po upisu povećanja u registar povećava sa 96 na 106,73 milijuna kuna i bit će podijeljen na 10,67 milijuna dionica. Kako kaže Piutti, sve uplate i unosi izvršeni su u dva kruga koji su prema utvrđenim uvjetima bili rezervirani za privatne ulagatelje.

Sve uložili mali ulagači
“Nakon što smo vidjeli da je interes bio i veći od očekivanog, Uprava i Nadzorni odbor su prema ovlasti danoj od Skupštine odlučili da se ne ide s trećim i četvrtim krugom ulaganja (četvrti je predviđao opciju kvalificiranog ulagatelja odnosno više njih, op.a.).

Dakle, sve što je uloženo u Mon Perin u ovoj dokapitalizaciji uložili su mali privatni ulagatelji, i to oni koji su već bili dioničari, ali i osobe koje prije nisu bile dioničari Mon Perina”, ističe prvi menadžer društva. Netom provedenom dokapitalizacijom prikupljeni kapital u Mon Perinu namjeravaju iskoristiti za dodatno unaprjeđenje standarda svojih turističkih kapaciteta.

Massimo Piutti tvrdi da će se prvenstveno usmjeriti na ulaganja u podizanje kvalitete kampa Mon Perin, kako smještajnih jedinica (mobilnih kućica) tako i ostalih sadržaja kampa. Ukratko, namjera je kvalitetu usluge kampa podići sa 4 na 5 zvjezdica, kaže.

100

milijuna kuna vrijedi 210.000 dionica Adrisa u vlasništvu Mon Perina

U inicijalnom pozivu na izvanrednu skupštinu prijedlog odluke o dokapitalizaciji predviđao je zapravo i znatno viši raspon mogućeg broja novih dionica, od 3,5 do čak 5 milijuna, što bi prema cijeni upisa značio između 115 i 165 milijuna kuna ulaganja. No, u međuvremenu je došlo do obrata u kalkulacijama i plan je promijenjen.

Cuccurin je kao pojedinačno najveći dioničar s 43,7 posto dionica u vlasništvu (osobno i putem tvrtke Plinio d.o.o.) dao protuprijedlog kojim je donja točka raspona utvrđena na 350.000 novih dionica.

Za prva dva kruga, s kojima je i zatvorena provedba povećanja kapitala, na kraju je predviđen upis do ukupno oko 1,2 milijuna dionica, i to podjednako za uplate u novcu (za što je poziv adresiran na stotinjak ulagatelja) i unosom prava odnosno redovnih dionica Adrisa (11 ulagatelja). Kvota je u velikoj mjeri i iskorištena.

Deveti dioničar
Inače, prema podacima SKDD-a, Mon Perin trenutno drži nešto više od 210.000 redovnih dionica Adrisa, prema aktualnim burzovnim cijenama vrijednima gotovo 100 milijuna kuna, čime društvo iz Bala drži 9. mjesto među imateljima te serije dionica.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će početkom 2022. na burzi zaživjeti dionice Mon Perina i koliko će se aktivnim pokazati.

A ostaje vidjeti i znači li odluka da se u posljednjem krugu dokapitalizacije ide na nešto niži iznos od prvotno najavljivanog da se u financiranje daljnjih investicija ide s pozicije već izlistane kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close