U mjesecu ulaska u eurozonu raste pesimizam

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2023. u 22:00
Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj ovog je mjeseca pao za 2,7 bodova/Shutterstock

Taj je indeks u Hrvatskoj ovog mjeseca pao 2,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, na 105,1 bod.

Najnoviji Indeks ekonomske klime (ESI) Europske komisije za siječanj pokazuje rast zabrinutosti zbog ekonomskih neizvjesnosti – raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu zamjetno se pogoršalo u tom, prvom mjesecu članstva u eurozoni.

Taj je indeks u Hrvatskoj ovog mjeseca pao 2,7 bodova u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, na 105,1 bod. EK je u siječnju revidira vrijednosti za sve zemlje, a u bilješci uz najnovije izvješće napominje i da je Hrvatska sada uključena u vrijednost indeksa eurozone.

Najviše su u Hrvatskoj u siječnju pogoršana očekivanja čelnika u industriji, čiji je indeks pao za 5,6 bodova u odnosu na prosinac. Zamjetno je pogoršano i raspoloženje u uslužnom sektoru, iskazano u padu indeksa za 3,5 bodova.

Očekivanja potrošača spustila su se dublje ispod dugogodišnjeg prosjeka, uz pad indeksa za 0,4 boda, a pad je zabilježen i u građevinskom sektoru, za 0,9 bodova. Poboljšano je samo raspoložene u maloprodaji, čiji je indeks skočio za 3,7 bodova.

U eurozoni i Uniji raspoloženje se poboljšalo na početku ove godine, približivši se dugogodišnjem prosjeku, prema rastu indeksa za 2,8 odnosno za 2,3 boda u odnosu na prosinac.

Komentirajte prvi

New Report

Close