Vlasnik zagrebačkog kafića Stribor prošao test: Pravila moraju vrijediti za sve

Autor: Danijela Jozić / VLM , 09. siječanj 2013. u 12:54
Od 27. prosinca zaprimljeno je više od 28,7 milijuna fiskalnih računa od 12.456 poslovna subjekta/PIXSELL

U 1108 kontrola utvrđena je 61 nepravilnost, a vlasnici su dobili time-out do petka, kada opet dolaze inspektori.

Inspektori Porezne uprave krenuli su u utorak u akciju: njih 328 obavilo je 1108 nadzora diljem Hrvatske kako bi utvrdili jesu li ugostitelji i ostali obveznici fiskalizacije uskladili svoje poslovanje s novim zakonom koji je stupio na snagu od 1. siječnja.

Prema podacima Porezne uprave jučer do 13 sati je na 1108 provedenih nadzora utvrđena 61 nepravilnost, što znači da u prosjeku na tek nešto više od pet posto pregledanih lokacija poduzetnici nisu svoje poslovanje uskladili s novim zakonom. Najviše inspektora – njih 80, očekivano, pregledalo je lokale na području Zagreba. U glavnom je gradu kroz 240 nadzora utvrđeno 20 nepravilnosti. Niti jedna nepravilnost nije zabilježena u Varaždinu (izvršena 22 nadzora) te u Požegi (bilo je 19 nadzora). U Splitu je jučer u prijepodnevnim satima obavljeno samo osam nadzora koje je provelo 12 inspektora, s time da je na tom području još 27 nadzora u tijeku. U osam nadzora splitski su inspektori utvrdili samo jednu nepravilnost. U Rijeci je provedeno 155 nadzora te su utvrđene četiri nepravilnosti. Prema zasad dostupnoj statistici, ispada da je najgora situacija u Gospiću gdje je na 24 lokacije utvrđeno osam nepravilnosti ili skoro 30 posto od provedenih nadzora.Slična je situacija i u Čakovcu gdje je od 12 provjerenih lokacija njih četiri imalo nepravilnosti, te u Koprivnici gdje je, doduše, ispitano samo sedam lokacija, ali uz utvrđene dvije nepravilnosti.

Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave, jučer je izjavila da su vrlo zadovoljni prvim rezultatima. "Tamo gdje smo ustanovili napravilnosti dali smo rok od dva dana da se otklone nepravilnosti. U petak 11. siječnja će naši inspektori na tim lokacijama ponovno provjeriti situaciju", izjavila je Čavlović Smiljanec. Inače, kako je priopćeno iz Porezne uprave, od 27. prosinca 2012. od 10 sati do utorka, 8. siječnja do 14 sati zaprimili su više od 28,7 milijuna fiskalnih računa i to od 12.456 poslovna subjekta. Računi su stigli sa 56.357 lokacija (obveznici fiskalizacije moraju prijaviti poslovne prostore). Što se tiče statistike za ovu godinu, od 1. do 8. siječnja (do 14 sati) je u Poreznu stiglo 24,7 milijuna računa. U Poreznoj kažu da nije bilo niti jednog prekida u radu sustava fiskalizacije.

Kafić Stribor prošao ispit

"Pravila moraju vrijediti za sve"

Vlasnik zagrebačkog kafića Stribor Zvonimir Grgas, kod kojeg su jučer bili inspektori iz Porezne uprave,  rekao nam je kako je sve proteklo glatko te da nema nikakvih problema otkako je uveo fiskalnu kasu. "Fiskalizacija ima smisla ako bude provedena u potpunosti i ako se svi budu pridržavali novog zakona. Ako se dogodi ono što je bilo sa zabranom pušenja, samo ćemo imati kontraefekte", rekao nam je Zvonimir Grgas.   

Komentari (4)
Pogledajte sve

puno je tu trikova već starih ali primjenjivih na fiskalne blagajne :
1. ne izdavanje računa
2. davanje starih pokupljenih računa sa stolova novim gostima
3. fakturiranje samo jednog pića od više naplaćenih uz dogovor sa “poznatim” gostima
4. ilegalna nabava pića ( tzv. “domaće” vino i rakije )
itd. itd.
Npomena: U Engleskoj se poneki sumnjivi lokal nadzire na sve moguće načine i do 6 mjeseci na temelju anonimne prijave ( fotografiranjem i daljine , prisluškivanjem , ubacivanjem inspektora , poreznjaka-“gostiju” i sve ostalo) . Ako se otkrije da se vara slijede maksimalne kazne do 500.000 Lstg i trajno zatvaranje lokala. Na taj način se drugi vlasnici drže u strahu da ne pokušavaju varati…

Ja pitam Poreznu upravu ako pošaljem račun koji je lažan ili prijavim nekog vlasnika lokala ko mi garantira anonimnost ??? kako sprečavaju “curenje” informacija? jedino je efikasno anonimno prijavljivanje ! tako se radi u Americi i Engleskoj !

Efikasno je ubacivanje poreznjaka u kafiće i ako otkrije bilo kakvu prevaru maksimalna kazna sa trajnim zatvaranjem lokala za tog vlasnika i zabranu daljnjeg otvaranja novog lokala npr. kao u Švicarkoj i Engleskoj
Ako se pod hitno ne uvedu dodatne mjere fiskalizacija će se pretvoriti u farsu…

Varaždinci su UVIJEK čisti i rade po Zakonu…….[emo_smijesak]

Jel tu i onaj “Posh” gdje je sama vlasnica javno rekla da ne zna što je to fiskalizacija?

Nažalost je ovo samo cirkus za male ljude. Fali mi informacija koliko obrtnika i poduzetnika je prebacilo poslovanje na nova poduzeća ili obrte kako se ne bi evidentirao promet iz proteklih godina ?

New Report

Close