Peruško u igru vraća Sberbank i uvodi veću transparentnost

Autor: Jadranka Dozan , 07. ožujak 2018. u 08:57
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Nastavlja gdje je Ramljak stao, u fokusu nagodba i kraj procesa u roku.

U nepunih sedam dana od potvrde imenovanja za novoga povjerenika za Agrokor Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber obavili su desetke konzultacija i razgovora, a s isto toliko predstavnika više skupina dionika postupka izvanredne uprave jučer su se uputili na dvodnevne zatvorene pregovore u Zadar. 

Predstavnici privremenog vjerovničkog vijeća, savjetnici IU koji su radili na prijedlogu nacrta nagodbe, ali i savjetnici Vijeća koji bi trebali evaluirati taj nacrt tamo će konkretnije raspravljati o ključnim pitanjima vezanim su nacrt nagodbe, zahtjevima i očekivanjima pojedinih skupina vjerovnika. Cilj tih diskusija je, tvrde u Agrokoru, da se izradi plan nagodbe koji će imati široku podršku. No, prije puta u Zadar povjerenički dvojac u dnevnom je rasporedu jučer imao i bilateralni sastanak s predstavnicima ruske Sberbank. To je zapravo već treći njihov sastanak, a intenziviranje tog dijaloga dio je priče o pridobivanju što šire podrške kroz povratak pojedinačno najvećeg kreditora Agrokora u proces nagodbe. 

Ustupci s obje strane 

Navodno bi veoma brzo trebali uslijediti koraci s obje strane koji su pretpostavka za to. To podrazumijeva povlačenje tužbi banke s jedne strane i povlačenje osporavanja njezinih tražbina s druge, ali Sberbankovo vraćanje za stol zacijelo uključuje i reguliranje njegova statusa i po pitanju prioritetnosti tražbina, odnosno Ugovora o najstarijem kreditu. Sve u svemu, Peruško i Weber nastavljaju gdje je stao Ramljak, s postojećim nacrtom nagodbe kao polaznom točkom, s fokusom na buduće korake i malo gledanja u retrovizor, a kamoli temeljitijeg “resetiranja procesa”, što zagovaraju pojedine interesne skupine i kritičari. 
Svoj angažman novi povjerenik i njegova zamjenica vide kao ulazak u utakmicu u 80. minuti pri rezultatu 1:1 i cilj im je da u zakonskim rokovima, do srpnja, zaključe nagodbu, nakon čega će njezina implementacija potrajati približno godinu dana. Uz tako zamišljen hodogram jasno je da se paralelno mora raditi na niz frontova. 

Brušenje modela tjedno   

Plan novog povjerenika je da se s predstavnicima vjerovnika do travnja svakotjedno bruse uvjeti i model nagode kako bi se do 10. travnja postiglo potrebno suglasje i krenulo u izradu sporazuma koji će biti predmetom glasovanja. Naravno, na neke procese, poput formiranja Stalnog vjerovničkog vijeća i parničnih postupaka, izvanredna uprava ne može utjecati, reći će Peruško, ističući kako među osporenim tražbinama ima i sadržajnih i taktičkih. U potonje se danas očito ubrajaju i  Sberbankove pravne akcije. 
S obzirom na terminske planove angažman savjetničkih timova IU nije se  dovodio u pitanje, uključujući i domaće tzv. podizvođače AlixPartnersa, bez kojih je Perušku teško i zamisliti nastavak procesa. No, kako je upravo pitanje savjetnika bilo okidač za odstupanje njegova prethodnika, u nastavku će se inzistirati na svojevrsnoj “higijeni procesa” i općenito većoj transparentnosti. 

Inventura angažmana savjetnika 

S predstavnicima vjerovnika predviđa se inventura svih angažmana, a ubuduće će se u mjesečnm izvješćima osim kumulativnih davati i pregled troškova po pojedinim savjetničkim kućama. 
Kad je riječ o transparentnosti, u Agrokoru kažu kako se trenutno sa sudionicima roll up kredita razgovara i o objavi aneksa ugovora koji se sve češće propituju kao sporan element. Navodno se preispituje i (ne)objavljivanje zapisnika s nekih sjednica Vjerovničkog vijeća, a na relaciji s Trgovačkim sudom raščišćavaju se i neke dvojbe vezane uz tumačenje pojedinih rješenja u insolvencijskim postupcima (koncept namirenja, pravo glasa). 
Kad su posrijedi savjetnici, već će se na zadarskom vijećanju prodiskutirati i angažiranje savjetnika vjerovničkog vijeća koji su, kažu, potrebni kao bi potvrda da prijedlog nagodbe vjerovnike tretira na fer i pravičan način. “Velika većina Agrokorovih vjerovnika su međunarodne institucije koje nagodbu ne mogu prihvatiti ukoliko nije potvrđeno da je sklopljena na međunarodno priznatim principima, jer su odgovorni pred dioničarima i dionicima”, objašnjavaju u kompaniji potrebu angažiranja neovisnih savjetnika koji će servisirati sve skupine vjerovnike. Zato se za njihov izbor traži konsenzus kompletne petorke, a o naknadama se još pregovara. 

Siječanj prema planu 

Irena Weber u povjereničkom je poslu u prvom redu zadužena za vođenje operativnog biznisa. Podaci za siječanj, koji je uz veljaču u pravilu rezultatski tanji (slabiji prihodi, fiksni troškovi), sugeriraju rezultate u okviru planiranih. U slučaju grupe Maloprodaja to znači 50-ak milijuna ili pet posto manji prihod i negativan operativni rezultat od 21 mil. kuna, što je pak 14 posto bolje od plana za siječanj. U mnogo zdravijoj grupi Prehrane, siječanjska je EBITDA bila čak 70-ak posto iznad planirane (21 mil. kuna), dok se u Poljoprivredi blagi podbačaj tumači ponajprije padom cijena mesa za koje se očekuje  rast. 
Osim rezultata, zadovoljavajućom u Agrokoru drže i novčane pozicije. Krajem veljače raspoloživa likvidnost bila je na razini 1,68 milijardi kuna. “Od početka procesa izvanredne uprave, značajno je povećana likvidnost dobavljača kroz plaćanja starog i graničnog duga te plaćanja svih novih faktura u ugovorenim rokovima, ističu iz Agrokora. 
Računa se da će ukupan iznos starog i graničnog duga plaćen dobavljačima do kraja ožujka dosegnuti oko 3,7 milijardi kuna ili više od 490 milijuna eura. To uključuje očekivana daljnja plaćanja graničnog duga u iznosu od 35 milijuna eura, preostala plaćanja starog duga iz alokacija skupine B te ispunjenja tranše tzv. robnog roll upa namijenjene  dobavljačima. 

Granični’ ipak u nagodbu? 

Kad je riječ o graničnom dugu, nakon skore runde preostat će oko 160 milijuna eura, a to je trenutno i jedna od važnih točaka prijepora s dobavljačima. Oni su dosad odbijali da to bude predmetom otpisa u okviru nagodbe, no nakon što je dosad u prosjeku plaćeno 55 posto  starog i graničnog duga čini se da i nova izvanredna uprava predviđa scenarij nagodbe za preostali granični.           
Inače, mimo isplata starog i graničnog duga za tekuće obveze po isporukama robe i usluga dobavljačima je u proteklih desetak mjeseci ukupno plaćeno oko 16 milijardi kuna (2,1 mlrd. eura). Sva ta plaćanja, kao i postizanje tekuće likvidnosti, uvelike je omogućio tzv. roll up kredit, napominju u Agrokoru. 
A kako je taj kredit od više od milijardu eura ugovoren na godinu dana, u izvanrednoj upravi već su krenuli s aktivnostima oko njegova refinanciranja. Ostaje vidjeti hoće li to značiti i drukčiju strukturu kreditora, sutrašnjih vlasnika Agrokora.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Ima i onih koji nisu dobili niti kune od starog ili graničnog duga… Tisak svojim dobavljačima ništa nije isplaćivao

“Kad je riječ o graničnom dugu, nakon skore runde preostat će oko 160 milijuna eura, a to je trenutno i jedna od važnih točaka prijepora s dobavljačima. Oni su dosad odbijali da to bude predmetom otpisa u okviru nagodbe, no nakon što je dosad u prosjeku plaćeno 55 posto starog i graničnog duga čini se da i nova izvanredna uprava predviđa scenarij nagodbe za preostali granični.”

Priča ide dalje ovako..vjerovnici financijske institucije izglasaju nagodbu a gubitnici su najveci hrvatski dobavljači i hrvatski mali dioničari..onda banke to što su pod podcijenjenom vrijednosti dobile prestrukturiraju i dalje puno skuplje prodaju..dobvljači i mali dioničari tuže državu na sudu..nagodba se temelji na nezakonitim jamstvima..država mora obeštetiti dobavljače i male dioničare..a banke i ova vojska savjetnika glade ruke..sve plaća mali građanin na koncu.


purCo….mos mislit… mali dionicari su sve izgubili kao i većinski – tu je priči kraj…po tome bi trebalo u istom omjeru i vratiti u igru todoriča…mos mislit..

Lupetas. Todoric je vlasnik Agrokora.
Ne Belja, Leda….


purCo….mos mislit… mali dionicari su sve izgubili kao i većinski – tu je priči kraj…po tome bi trebalo u istom omjeru i vratiti u igru todoriča…mos mislit..

todorić vam je od početka u igri

New Report

Close