U Hrvatsku dovode luksuznu stanogradnju, u planu 30 projekata: ‘Zanima nas najbolje što možemo dobiti’

Autor: Marija Crnjak , 13. srpanj 2021. u 09:48
Diamond Marina Zadar Borik/LUKA Stanzl/PIXSELL, PD

Velika je potražnja za luksuznim nekretninama, a u Hrvatskoj ih i dalje nedostaje, kaže Robert Kralj.

Čak tridesetak projekata luksuzne stambene gradnje po Dalmaciji i na kontinentu Hrvatske ući će u višemilijunski investicijski ciklus u koji je nedavno krenuo građevinski poduzetnik Robert Kralj, Varaždinac s berlinskom adresom u partnerstvu s više svojih kolega i prijatelja iz Njemačke i Hrvatske.

Radi se o projektima luksuznih vila na moru, s fokusom na Zadarsku županiju, stambenih zgrada u Varaždinu, a pregovori traju i za nekoliko lokacija u Zagrebu, s tim da je samo u ovoj godini u planu dovršetak dvije vile na moru i prve stambene zgrade u Varaždinu.

Najskuplji i najambiciozniji projekt među njima je Diamond Marina Zadar Borik, kombinacija stambenih i poslovnih prostora, vile smještene u tornjevima s kaskadnim bazenima na svakoj etaži, trgovima s puno zelenila, ukopanom garažom i trgovačkim i uslužnim sadržajima, na lokaciji između dviju marina na Boriku uz samu plažu.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Robert Kralj nam otkriva da već ima rezervacije za stanove čija će cijena premašiti nekoliko tisuća eura po kvadratu, iako se dovršetak ovog složenog projekta planira tek krajem 2024. godine.

2024.

godine planiran je dovršetak elitnog projekta Diamond Marina Zadar Borik

“Na tržištu je velika potražnja za luksuznim nekretninama, kojih u Hrvatskoj i dalje nedostaje, i nakon 20 godina iskustva u građenju u Njemačkoj i Hrvatskoj, sada smo odlučili napraviti značajan iskorak i uložiti u luksuznu gradnju u Hrvatskoj. Zanima nas najbolje što možemo dobiti u estetici, stilu gradnje, materijalima, dizajnu, kvaliteti, sadržaju, lokaciji.

Ne želimo raditi kompromise ni komercijalnu gradnju na kojoj se možda bolje zaradi, ali to nas ne zanima”, pojašnjava nam poduzetnik koji trenutno živi na relaciji Berlin-Zadar-Varaždin-Zagreb, dok je u tijeku ekipiranje tima koji će operativno voditi projekte u Hrvatskoj.

FOTO: PD

Nakon što je niz ozljeda presudio njegovoj željenoj nogometnoj karijeri, Kralj se školovao u Berlinu gdje je završio građevinski fakultet te je još 1999. godine otvorio građevinsku tvrtku koja se bavi sanacijama stambenih zgrada i novogradnjom.

Ulaganje u Hrvatskoj započeo je 2019. godine, kupnjom prvog zemljišta u Sukošanu kraj Zadra, s partnerima, varaždinskim odvjetnikom Domagojem Krpinom i Poljakom Arturom Wichniarekom, inače bivšim profesionalnim igračem nogometa.

Poslovni trojac

Njih trojica u Sudskom registru su navedeni kao osnivači tvrtke Adria Europe Group, osnovane prošlog ljeta. Ova tvrtka trebala bi u srednjoročnom razdoblju razviti 30-tak ambicioznih projekata na top lokacijama koje su već osigurane kroz kupnju zemljišta.

Pred njima je izazovan posao, Kralj je svjestan da će teško pronaći izvođače, što je trenutno najveći izazov u sektoru, a plan i je zaposliti arhitekta i statičara, kojih je danas nemoguće pronaći za suradnju. Inače, vile Diamond Marina i varaždinsku zgradu projektirala je tvrtka Cubus d.o.o., a sve ostale projekte na moru potpisuje zadarska arhitektica Francesca Gotovina. Zgradu u Varaždinu gradi Zagorje-Tehnobeton s podizvođačima, i to se, kažu, pokazalo kao odličan izbor.

“Objekt u Varaždinu će po konceptu, kvaliteti gradnje, kvadraturi, opremljenosti te dodatnim pogodnostima poput vlastitog spa centra s bazenom, saunom i ostalim sadržajima, biti najraskošnija zgrada u Varaždinu. Može se reći da dovodimo luksuz u stambenu gradnju u Varaždinu”, kaže Kralj. U projekt zgrade od deset stanova većih od 100 kvadrata, s velikim terasama, ulaže oko 35 milijuna kuna, a ovi stanovi će se prodavati po cijeni od 2500 eura po kvadratu.

Formiranje cijene

Kralj ističe da cijenu kvadrata uz kvalitetu definira i destinacija. Uz ovu zgradu, Adria Europe Group u Varaždinu gradi još jednu veću zgradu, otkriva Kralj, koji je trenutno u pregovorima i za kupnju zemljišta u Zagrebu.

Na prvom zemljištu koji su kupili u Sukošanu uskoro će se dovršiti Vila More s tri stana, garažom i liftom koji vodi direktno u penthouse. Stanovi u prizemlju te na prvom katu imaju vlastiti bazen, dok se još jedan bazen nalazi na krovnoj terasi, i ima staklenu stijenu te stakleni pod koji pruža pogled na dnevni boravak u stanu ispod.

Na stranicama tvrtke nalazi se još pet projekata u zadarskom kraju, sve su to vile uz more s više stanova. Ukupno ulaganje u Diamond Marina Zadar Borik još nije definirano, no radi se o vrlo zahtjevnom projektu koji uključuje iskop za garažu vrlo blizu obale, ali i dio infrastrukture kojim će se služiti i susjedi.

Ukupno ulaganje u Diamond Marinu Zadar Borik još nije do kraja definirano, radi se o zahtjevnom projektu/PD

Inače, Kralj ističe da Zadar jako puno ulaže u infrastrukturu, i to je jedan od razloga zbog kojeg se odlučio na tu lokaciju. Ističe da do sada nije imao loša iskustva s lokalnom administracijom, iako je ishođenje dozvola sporo, no prioritet je da svaki projekt u potpunosti udovoljava prostornom planiranju i potrebama lokalne zajednice. A kupaca ne nedostaje.

“Ovakav proizvod u Njemačkoj je već standard, u Hrvatskoj još nije, a zemlja je divna, ima divnu obalu i jako puno potencijala za ovakve projekte. To su održivi projekti u čijoj izvedbi pazimo da imamo minimalan utjecaj na okoliš, takvi projekti raskošno pune proračun, a kupaca ima i u Hrvatskoj i vani.

Naši kupci su kombinacija domaćih i stranih, neki kupuju za sebe, neki žele iznajmljivati turistima, što smatraju isplativim”, zaključuje Robert Kralj.

Komentirajte prvi

New Report

Close