U Hrvatskoj “unajmljivanje” radnika uzima sve više maha: “Jeftinije je nego ga primiti u stalni radni odnos”

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2018. u 10:06
Foto: Thinkstock

Ustupljeni radnik nema ugovor s tvrtkom u kojoj obavlja posao, nego je njegov poslodavac agencija, koja mu daje i plaću.

Angažiranje radnika u Hrvatskoj preko agencija za privremeno zapošljavanje uzima sve više maha – poslodavci mu pribjegavaju zato što im je puno lakše i jeftinije "unajmiti" djelatnika nego ga primiti u stalni radni odnos.

Ustupljeni radnik nema ugovor s tvrtkom u kojoj obavlja posao, nego je njegov poslodavac agencija, koja mu daje i plaću. Tvrtka koja koristi usluge agencije plaća agenciji proviziju za radnika. To je, piše Slobodna Dalmacija, isplativije nego plaćati državi sva davanja i doprinose za radnika.  

Broj ustupljenih radnika, prema statistici Ministarstva rada i mirovinskog sustava koja se odnosi na 2016. godinu, iznosio je 19.327, dok podaci za 2017. trebaju stići do 1. ožujka. .

Djelatnik koji je angažiran posredstvom agencije ne smije se zadržati na radnom mjestu dulje od tri godine. Zakon kaže i da "iznajmljeni" radnik mora imati jednake uvjete rada kao i svi ostali u tvrtki u kojoj je angažiran. To se, međutim, odnosi samo na plaću. 

Radnici zaposleni preko agencija nemaju ista materijalna prava zajamčena kolektivnim ugovorom kao oni koji s tvrtkom, u kojoj obavljaju posao, imaju sklopljen ugovor o radu. To se odnosi na regres, božićnice, pitanje godišnjih odmora, bolovanja i ostala prava iz radnog odnosa, piše Slobodna Dalmacija

Komentirajte prvi

New Report

Close