U Hrvatskoj raste potreba za detektivskim uslugama

Autor: Poslovni.hr , 01. siječanj 2015. u 11:09
Njegoslav Blažek, vlasnik detektivske agencije "Sova", Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Fizičke osobe, odvjetnici, investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija…

U Hrvatskoj u posljednjih pet godina primjećujemo sve veću potrebu za uslugama detektiva, koje se odnose na sigurnosni konzalting, pomoć menadžerima, upravi i vlasnicima tvrtki u odlučivanju oko poduzimanja mjera u kriznim situacijama, poslovanja s trećom osobama ili tvrtkama, preuzimanja i/ili preustroja tvrtki, ljudskim resursima, zaštiti intelektualnog vlasništva, zaštiti poslovnih tajni, stoji u priopćenju HGK. Sve to upućuje na sve veću potrebu tržišta za uslugom sigurnosnog business intelligence-a, s obzirom da faktor pravodobne informacije predstavlja prednost/profit i ima svrhu stvaranja prednosti na tržištu.

Privatni detektivi u Republici Hrvatskoj legalno i uspješno djeluju od 1996. godine pa posao privatnog detektiva već odavno nije samo praksa razvijenih europskih zemalja. U travnju 2014. godine u sklopu HGK pri Udruženju istražnih i zaštitnih djelatnosti osnovana je i Grupacija istražnih djelatnosti. 

Osnovna zadaća grupacije je otklanjanje predrasuda o ograničenosti detektivskih usluga i proširenje spoznaja da su privatni detektivi znalci procjene, tragači za podacima, kreatori pravovremene i pravilno oblikovane informacije i pouzdani savjetnici. 

“Časnik u sigurnosnoj službi treba imati vruće srce, hladnu glavu i čiste prste" rekao je prvi sovjetski obavještajac F. E. Đeržinski, a njegov moto i danas vrijedi za privatne detektive. Pri obavljanju detektivskog posla bitni su iskrenost, kreativnost, iskustvo i stručnost kako bi postavljeni zadatak bio uspješno realiziran, a klijent zadovoljan. Senzibilnost i iskrenost prema klijentima izdvaja se kao temeljno načelo kojim se privatni detektiv vodi u procesu rješavanja postavljenog zadatka. Za uspješno rješenje nastalog problema najvažnije je stvoriti povjerenje klijenta pri analizi njegovog problema.

Razumijevanje detektivske djelatnosti dovodi svakoga do spoznaje od kakve sve koristi mogu biti detektivi u poslovnom i privatnom životu. Potencijalni klijenti često imaju iskrivljenu predodžbu o detektivima, koja se često temelji na filmskim i literarnim likovima, nisu dovoljno informirani o opsegu detektivskih usluga te ne prepoznaju prednosti korištenja detektivskih usluga pri rješavanju problema.

Trenutno je u Republici Hrvatskoj registrirano 110 osoba s licencom privatnog detektiva, od toga je devet registrirano kao obrt, a 11 kao trgovačko društvo.

U protekloj 18-ogodišnjoj praksi provedena detektivska istraživanja bila su veoma raznolika, a u pravilu se odnose na neophodne, podatke, informacije, procjene, analize i dokaze pomoću kojih su ljudi donosili odluke o sklapanju ili raskidanju ugovora, početku ili prestanku poslovne suradnje s osobama ili tvrtkama, stupnjevima ugroza i rizika unutar tvrtki, pokretanju ili odustajanju od raznih vrsta postupaka ili sporova pred sudovima i drugim tijelima. Kriminalističkim rječnikom, detektivska istraživanja odnosila su se na istraživanje prijevara, krađa, iznuda i ucjena, prijetnji, traganja za osobama, predmetima i imovinom, procjene ugroženosti i rizika itd.

Učinkovitost pronalaženja potrebnih informacija i angažiranost na konkretnom slučaju veća je od one koja se može očekivati od tijela državne vlasti. Drugim riječima, privatni detektiv se može smatrati jednim vidom „privatnog policajca“ čije je djelovanje uređeno načelima detektivske etike i Zakonom o privatnim detektivima („Narodne novine“, 24/2009), čime se izbjegava rizik zlouporabe krizne situacije kao i ucjena, prodaja informacija, iznuda klijenata i sl. Informacije u detektivskom poslu predstavljaju robu. Fizičke i pravne osobe sve više postaju svjesne važnosti pravovremene i točne informacije u poslovanju. 

Najčešći klijenti privatnih detektiva su uz fizičke osobe, odvjetnici, zatim investitori, menadžeri, osiguravajuća društva, šefovi sigurnosnih ureda tvrtki i korporacija, banke i trgovački lanci iz Hrvatske, EU i šire. Detektivske agencije i uredi veoma uspješno surađuju s mrežom detektiva u Europi i svijetu, s MUP-om, Državnim odvjetništvom i Carinom RH.

Razvojni put detektivske djelatnosti temelji se na korištenju novih tehnologija, permanentnom stručnom usavršavanju, bliskoj suradnji sa stručnjacima specijalistima iz raznih područja znanosti, rada i života te suradnji sa svima u regiji koji poznaju lokalne prilike, prostor i zbivanja. Puno rada i vremena posvećuje se razvoju mreže i suradnji s inozemnim detektivima i pravnim osobama.

Paralelno, kroz Hrvatsku gospodarsku komoru, Udrugu privatnih detektiva Hrvatske, Udrugu menadžera sigurnosti, kao i određene obrazovne institucije doprinose razvoju detektivske djelatnosti, poboljšanju zakonske regulative te prezentaciji i popularizaciji detektivske profesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close