U Hrvatskoj prvi put aktiviran sustav za najteže slučajeve nestanka djece

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2024. u 08:26
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Društvene mreže svakako su koristan saveznik u traganju za nestalim osobama jer informacije u vrlo kratkom vremenu dolaze do velikog broja ljudi.

U Hrvatskoj je prvi put aktiviran NENO alarm zbog nestanka djevojčice. Radi se o sustavu potrage za maloljetnim djetetom. Obavijest je mnogima stigla putem društvenih mreža, a sve je sretno završilo.

Kada je na području Zagreba prije nekoliko dana nestala maloljetna djevojčica, policija je u potrazi za njom prvi put aktivirala NENO alarm. Brojni su građani tako na svoje Facebook i Instagram profile dobili obavijesti o nestanku 14-godišnjakinje.

Što je to NENO alarm?

NENO je kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se aktivira samo onim građanima koji imaju društvene mreže.

“Ravnateljstvo policije može prema središnjici u Meti djelovati na način da im pošalje informaciju, odnosno fotografiju djeteta, uz pristanak roditelja i onda se ta informacija plasira putem društvenih mreža i onda ako netko ima nekakvih saznanja imat će odmah mehanizam da to prijavi”, dodao je stručnjak za informacijsku sigurnost Alen Delić.

Društvene mreže svakako su koristan saveznik u traganju za nestalim osobama jer informacije u vrlo kratkom vremenu dolaze do velikog broja ljudi.

Prošle godine zabilježeno je čak 2.374 traganja za djecom koja su pobjegla iz ustanova ili su se udaljila iz roditeljskog doma što je porast u odnosu na godinu prije kad ih je bilo 1535, objavio je Dnevnik Nove TV.

Korisnici Facebooka i Instagrama dobivaju upozorenje u obliku obavijesti s kratkim opisom slučaja i to oni koji se nalaze u krugu od 160 km od mjesta nestanka djeteta, ali samo u slučaju kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka, kad se radi o osobama mlađim od 18 te kad postoji opasnost po život i zdravlje ili izloženosti teškoj viktimizaciji.

Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu više od desetljeća bori se za uvođenje sveobuhvatnijeg Amber Alert sustava.

“Šalje dojavu od autocesta, prekida se radio i TV program, šalje se obavijest, također na aerodrome, kolodvore i također kroz SMS dojavni centar. Prije svega tu je potrebna politička volja, ali i angažiranost sustava prije svega MUP-a”, ispričao je Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek.

Takav sustav prije nekoliko mjeseci pušten je u Srbiji.

“Mi smo imali jedno testno pokretanje. Za sada nismo imali potrebe, srećom, za pokretanje tog sustava, ali radi se na unaprijeđenju. Ono što ćemo mi kao dražava raditi je svakih šest mjeseci testiranje sistema. Jako bi bilo važno da ovaj sustav zaživi na području cijele regije”, rekao je Igor Jurić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Srbije.

Oba sustava koriste se na isključivo najtežim slučajevima nestanaka djece, piše Dnevnik.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close