Institut Ruđer Bošković: Analiza uzorka pacijenta iz Hrvatske upućuje da se radi o omikronu

Autor: Poslovni.hr , 04. prosinac 2021. u 12:04
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Uzorak je uzet u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici. Navodno se testirao strani radnik iz Južne Afrike koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu.

Kod pacijenta na području Zagreba uvrdili su potencijalno pozitivan izorak na novi korona soj, potvrdio je Institut Ruđer Bošković. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama virusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu omikron, objavio je Institut Ruđer Bošković. Očekuje se i potvrda Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kako piše Jutarnji list, pacijent čiji su uzorak poslali na posebnu analizu bio je nedavno u kontaktu sa zaraženim u Južnoj Africi, gdje su znanstvenici prvi put primijetili novi soj korone s neobično mnogo mutacija.

– Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja. Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka. RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

– O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima – stoji u priopćenju instituta Ruđer Bošković.

Podsjetimo, prvi slučajevi omikrona detektirani su u južnoj Africi, a novi soj se u samo tjedan dana proširio diljem svijeta. Dosad je detektirano i nekoliko slučajeva u zemljama članicama EU. Najbliže Hrvatskoj je sve do petka bio slučaj potvrđen u Italiji.

Uzorak je uzet u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici. Navodno se testirao strani radnik iz Južne Afrike koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu.

– Postavljena je sumnja na prisustvo nove varijante omikron u Hrvatskoj kod jednog pacijenta na području Zagreba. U tijeku je provjera u službenom laboratoriju te ćemo po primitku rezultata obavijestiti javnost – rekao nam je ministar zdravstva Vili Beroš ranije jutros.

Komentirajte prvi

New Report

Close