U Hrvatskoj oko 2200 operatora dronova

Autor: Poslovni dnevnik , 25. lipanj 2019. u 21:59
Evidencija se vodi od 2015./Marko Prpić/PIXSELL

Povećanje broja letjelica počelo je 2016. kada ih je bilo registrirano 299.

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) u posljednjih pet godina bilježi stalni rast zahtjeva za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova-dronova, kojih je početkom lipnja u Hrvatskoj bilo prijavljenih ukupno 2200, doznaje se iz te Agencije.

Povećano registriranje operatora tih bespilotnih letjelica odnosno dronova u Hrvatskoj je počelo 2016., kada ih je, po podacima HACZ-a, bilo evidentiranih 299, nakon 99 u 2015. Trend povećanja nastavio se i u 2017., kada ih je bilo 402, da bi u 2018. njihov broj porastao na 830.

Od početka ove godine pa do 5. lipnja, prijavljeno je novih 499 operatora. "Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo počela je voditi evidenciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova 2015., kada je na snagu stupio Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova", kažu za Hinu iz te Agencije, dodajući da oni nemaju podatke koliko je dronova u zraku mjesečno ili na kojim područjima RH najviše lete, nego Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Također napominju da se dronovi najviše koriste za snimanje iz zraka, geodetske djelatnosti i fotogrametrijska snimanja, kao i da je primjetno kako više prijava dolazi od strane fizičkih osoba, a najmanje iz južnog dijela Hrvatske.

"Svi operatori sustava bespilotnih zrakoplova operativne mase veće od 900 grama obavezni su prije svakog leta putem AMC portala uspostaviti tzv. ad-hoc strukturu zračnog prostora", objašnjavaju iz HACZ-a procedure za korištenje dronova. 

Komentirajte prvi

New Report

Close