U Hrvatskoj će opet rasti mirovine: HSU izradio privremeni izračun visine usklađivanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2023. u 11:11
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Važeća formula usklađivanja, uz rezervu šestomjesečnog odgođenog učinka i dvomjesečne odgode isplate, u okolnostima alterniranja veličina stopa rasta, odgovara umirovljenicima.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) izradila je privremeni izračun visine usklađivanja mirovina prema kojem bi novo redovito polugodišnje usklađivanje s potrošačkim cijenama i prosječnim bruto plaćama moglo biti oko 8,23 posto.

Još nisu objavljeni službeni podaci za prosječnu mjesečnu bruto plaću u lipnju, no ekonomski stručnjaci HSU-a izradili su privremeni izračun te će prema sada dostupnim podacima usklađivanje biti u visini 8,23 posto, uz projekciju bruto prosječne plaće u iznosu od 1572 eura ili za 10 eura većoj u odnosu na svibanj, naveli su iz HSU-a.

Analizirajući porast potrošačkih cijena, prema priopćenjima Državnog zavoda za statistiku, iz HSU-a navode kako su cijene u prvih šest mjeseci ove godine za 3,03 posto veće nego u prethodnom polugodištu.

Gledajući porast bruto plaća, navode kako su prosječne mjesečne bruto plaće u prethodnom polugodištu bile 10.525 kuna, dok su u prvih šest mjeseci ove godine 11.625,7 kuna.

Odnosno, veće su za 10,46 posto nego u prethodnom polugodištu, uz pretpostavku prosječne bruto plaće u lipnju od 1572 eura.

Prema tome, smatraju kako bi stopa usklađenja prema takvim dosadašnjim podacima iznosila 8,23 posto.

“Važeća formula usklađivanja, uz rezervu šestomjesečnog odgođenog učinka i dvomjesečne odgode isplate, u okolnostima alterniranja veličina stopa rasta, odgovara umirovljenicima. Manje, dakako, što nam je prošlost pokazala u statističkoj teoriji, ali je to propustila učiniti u praksi, nego da se veže isključivo uz plaću kakav je i bio slučaj, tada u neto inačici, od ožujka 2004. do  prosinca 2005.”, zaključili su iz HSU-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U Hrvatskoj ne rastu mirovine nego se samo usklađuju, i to sa velikim zakašnjenjem!

Tko se sjeća kada je neka HR Vlada odlučila podići mirovine, mimo usklađenja!?

 

New Report

Close