U Hrvatskoj 60 posto zaposlenih sa srednjom školskom spremom

Autor: Poslovni.hr , 05. siječanj 2006. u 06:00

ZAGREB – Među zaposlenima u Hrvatskoj, po zadnjim je raspoloživim podacima za prvo prošlogodišnje polugodište, 60 posto onih sa završenom nekom od srednjih škola, od jedno do četverogodišnje, što je za jedan postotni poen više nego u istom razdoblju prethodne godine.
Istodobno je nešto malo opao (za 0,5-postotnih poena) udio zaposlenih sa nezavršenom osnovnim obrazovanjem ili sa osnovnom školom, a i dalje je manje od petine zaposlenika s višim i visokim obrazovanjem.
Karakteristika je strukture zaposlenih u Hrvatskoj prema školskoj spremi da udio zaposlenika s nezavršenom i najviše završenom osnovnom školom, od ukupno 21,7 posto, premašuje udjel onih s višim i visokim obrazovanjem koji iznosi 18,3 posto (11,5 posto sa završenim fakultetima i 6,8 posto s višim školama). Pokazuju to podaci o strukturi zaposlenih po školskoj spremi iz Ankete o radnoj snazi koju provodi Državni zavod za statistiku. Prema tim je podacima udio zaposlenih s nezavršenom osnovnom školom u prvom polugodištu 2005. godine bio 4,7 posto.
Zaposlenih sa završenom osnovnom školom ima 17 posto a relativno najveća skupina, 31,8 posto zaposlenih, ima završenu jedno, dvo ili trogodišnju srednju školu za zanimanja. Zaposlenih sa završenom četverogodišnjom srednjom školom za zanimanja je 24,7 posto.
Završenih pak gimnazijalaca među ukupno zaposlenima u Hrvatskoj, po zadnjim podacima, ima 3,5 posto. Sa završenim fakultetima u Hrvatskoj je u prvom prošlogodišnjem polugodištu bilo 11,5 posto zaposlenih, prema 11,8 posto u istom razdoblju godine prije.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close