U hotelima diljem zemlje smješteno oko 400 stradalnika potresa, najviše na Jadranu

Autor: Marija Crnjak , 13. siječanj 2021. u 22:00
Valamar Riviera je u svojim objektima osigurala smještaj za više od 200 osoba/VALAMAR

Uodno su nas iznenadili stanovnici Crikvenice, koji su odmah ponudili i vlastitu pomoć, kaže čelnik Jadrana.

U hotelima diljem Hrvatske trenutno je smješteno oko 400 stradalnika potresa na Baniji, nešto u Zagrebu, a najviše po destinacijama na Jadranu, primarno u objektima Valamar Rivijere i crikveničkog Jadrana.

Dio je smješten u privatnim apartmanima i kućama za iznajmljivanje čiji su vlasnici svoje nekretnine na raspolaganje dali već na dan jakog potresa 29. prosinca.

Za početak mjesec dana

Kako doznajemo od hotelijera koji se ne žele puno hvaliti svojim doprinosom u ovoj humanitarnoj krizi, smještaj u mjestima daleko od kuće uglavnom su prihvatile obitelji s malom djecom te starije osobe, uglavnom oni koji stanuju u sada razrušenim ili oštećenim stambenim zgradama.

Hotelske kuće Valamar i Jadran svoje usluge su donirali, a boravak stradalima je za početak dogovoren na mjesec dana, iako će se to kod nekih možda i produljiti, ovisno o okolnostima.

35.000

građana prijavilo je dosad oštećenje na objektima nakon potresa

“Uglavnom su naš poziv prihvatili ljudi kojima je srušena ili oštećena stambena zgrada, oni koji nemaju blago, životinje za koje bi trebali ostati brinuti. Iako se trudimo da ih ugostimo najbolje što možemo, vidi se da im nije ugodno što su daleko od kuće koja je oštećena, i da se jedva čekaju vratiti kući”, ispričao nam je Goran Fabris, predsjednik Uprave tvrtke Jadran koja je u svom hotelu u Crikvenici smjestila stotinjak ljudi.

Dodaje kako su ih ugodno iznenadili stanovnici Crikvenice, koji su odmah po dolasku svojih novih gostiju ponudili i vlastitu pomoć.

Valamar Riviera je u svojim objektima u Istri i na Kvarneru osigurala smještaj u trajanju od mjesec dana za više od 200 osoba s potresom pogođenih područja. Na sam dan potresa u koordinaciji s Hrvatskom udrugom turizma niz kompanija ponudio je smještaj za stradale u potresu, od Valamara i Jadrana do Plave lagune, Sunce Hotela…

Spasonosne mobilne kućice

Najveću pomoć međutim turističke kompanije dale su na samom terenu, donacijom mobilnih kućica koje će poslužiti kao privremeni smještaj do sanacije domova.

Kako je poznato, u tom prvom valu donacija angažmanom Hrvatske udruge turizma i Ministarstva turizma na teren je stiglo 125 mobilnih kućica i 11 kamp kućica, a nešto su donirale i samostalno kompanije i pojedinci.

Josip Atalić, profesor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu i koordinator pri Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo, jučer je ustvrdio da je više od 35.000 građana prijavilo oštećenje na objektima, a pregledali su skoro 16.000 objekata.

Više od 5000 objekata je trajno ili privremeno neuporabljivo, s tim da je između 15 i 20 posto objekata dobilo crvenu naljepnicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close