U ‘gradu papira’ najljepši dječji vrtić u Hrvatskoj, odlučili korisnici

Autor: Suzana Varošanec , 13. siječanj 2020. u 14:10
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Roditelji 200-tinjak mališana s područja grada od ove pedagoške 2018./2019. godine plaćaju nižu cijenu vrtića, na račun povećanog udjela plaćanja iste od strane grada.

U konkurenciji 56 dječjih vrtića iz cijele Hrvatske pobjednik izbora za  Najljepši gradski vrtić u Hrvatskoj za 2019. koji je organizirao portal gradonačelnik.hr. je Dječji vrtić "Maslačak" iz Belišća. Tijekom deset dana, koliko je izbor preko Facebooka trajao, belišćanski Maslačak dobio je čak 1923 lajka te je između ostalog njihova objava podijeljena 271 put. Prvo mjesto osvojeno je nakon provedene energetske obnove, s čime se u zadnjem Newsletteru pohvalilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Energetska obnova DV Maslačak iznosila je gotovo 7 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj veća od 1,7 milijuna kuna. Provođenjem projekta energetske obnove ostvarene su godišnje uštede energije od 78,53% te je vrtić prešao iz energetskog razreda D u energetski razred B.

Prema riječima ravnatelja navedenog vrtića  Zdenka Glasovca, početkom 2019. započeli su i projekt pod nazivom "Maslačak – prijatelj djece" koji će trajati do 15. srpnja 2021. Financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda, a tako je osiguran produženi boravak djece po objektima ustanove za matični vrtić kao i tri područna, na tragu pomoći roditeljima u njihovim poslovnim i obiteljskim obvezama. Pored ostalih ulaganja, predviđena su i ona u opremanje tzv. sobe za senzornu integraciju namijenjenu radu s djecom s određenim razvojnim teškoćama.

Roditelji 200-tinjak mališana s područja grada Belišća od ove pedagoške 2018./2019. godine plaćaju nižu cijenu vrtića, na račun povećanog udjela plaćanja iste od strane grada Belišća. Naime, kako navode ukupna ekonomska cijena za redoviti 10-satni program DV Maslačak iznosi 1.464,00 kune, a za redoviti 5-satni (poludnevni) program 1.194,00 kune, no udio koji po novoj Odluci plaćaju roditelji za pedagošku 2018./2019. za vrtićki program iznosi 20% od ukupne cijene vrtića, za poludnevni program udio roditelja iznosi 23%, a za jaslički program 27%. 
U okviru Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ na području Osječko-baranjske županije ugovorena su 24 projekta, ukupne vrijednosti gotovo 86 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose više od 43 milijuna kuna. Radovi su gotovi na svim zgradama, navode iz resora graditeljstva.

"Sveukupno je u okviru ovoga Poziva potpisano 216 Ugovora, čija ukupna vrijednost iznosi više od 756 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose više od 343 milijuna kuna.
Od 2015.  do danas objavljeno je pet poziva za energetsku obnovu javnih i višestambenih zgrada. Ugovoreno je ukupno 1.455 projekata, odnosno investicija u ukupnoj vrijednosti 550 milijuna eura, od čega 295,3 milijuna eura iznose bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Obnovljeno je preko 1400 škola, bolnica, vrtića i stambenih zgrada.  Energetske obnove zgrada su rezultirale toplijim i ugodnijim učionicama i vrtićima za više od 70 tisuća djece, te udobnijim prostorom i većim uštedama energije za više od 16 tisuća kućanstava", rekapitulacija je  rezultata tih projekata u brojkama MGPU-a.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close