‘U gospodarstvu RH raste optimizam, naročito industrijski’

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2023. u 22:00
Lošije poslovanje očekuju samo čelnici u građevinskom sektoru/PATRIK MACEK/PIXSELL

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u listopadu za 0,9 bodova u odnosu na rujan, na 106,1 bod.

Raspoloženje u hrvatskom gospodarstvu poboljšalo se u listopadu, oslonjeno na optimizam u industriji i maloprodaji te signal potrošača da planiraju manje štedjeti, pokazuje istraživanje Europske komisije.

Indeks ekonomske klime (ESI) u Hrvatskoj porastao je u listopadu za 0,9 bodova u odnosu na rujan, na 106,1 bod, izvijestila je EK. Najveći optimizam iskazali su čelnici u industriji, ohrabreni trendom u proizvodnji u proteklim mjesecima. Predviđaju znatno poboljšanje i u idućim mjesecima, pa je indeks raspoloženja porastao za 3,5 bodova u odnosu na rujan.

Menadžeri u maloprodaji signaliziraju znatno veće narudžbe, bolje ocjenjuju poslovne rezultate u proteklim mjesecima i očekuju dodatno poboljšanje pred kraj godine. Indeks u sektoru porastao je u listopadu za 2,1 bod.

Optimističniji su i potrošači, uz bolju ocjenu financijske situacije u kućanstvima u proteklih godinu dana i naznaku poboljšanja u prognozama za idućih 12 mjeseci. Planiraju i manje štedjeti u idućih godinu dana i ukupni indeks njihovog raspoloženja porastao je za 1,5 bodova.

Lošije poslovanje očekuju samo čelnici u građevinskom sektoru, uz pad indeksa za 1,7 bodova u odnosu na rujan. Menadžeri u gospodarstvu u cjelini očekuju da će zapošljavati znatno manje radnika u idućim mjesecima, prema padu indeksa EEI za 2,2 boda. Neizvjesnost u poslovanju ublažena je u odnosu na rujan, što se očitovalo u padu indeksa EUI za tri boda u odnosu na rujan.

Ekonomska klima u eurozoni i EU bila je pak više-manje nepromijenjena u listopadu, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Među vodećim gospodarstvima EU-a najviše se poboljšalo raspoloženje u poljskom i španjolskom gospodarstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close