U europodručju samo Cipar s većim srpanjskim rastom cijena nego Hrvatska

Autor: Jadranka Dozan , 31. srpanj 2023. u 12:27
Foto: Shutterstock

Prema prvoj procjeni DZS-a godišnja inflacija je s lipanjskih 7,7 usporila na 7,4%, dok su na mjesečnoj razini cijene u prosjeku porasle 0,3%. No, prema mjđunarodno usporedivoj mjeri inflacije mjesečni rast bio je 1,2 posto.

Uz nastavak usporavanja godišnje inflacije koje traje već osam mjeseci, srpanj je ujedno i šesti mjesec zaredom u kojemu se u Hrvatskoj bilježi rast cijena na mjesečnoj razini. Prema danas objavljenoj prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku, godišnja stopa je s lipanjskih 7,7 usporila na 7,4 posto, što je najniže u posljednjih 15 mjeseci.

Istodobno, tzv. flash procjena DZS-a kaže da su u odnosu lipanj cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosjeku ovaj mjesec bile više za 0,3 posto. Porast stope na mjesečnoj razini prije svega je rezultat viših cijena u komponentama Usluga i Energije (obje s mjesečnim rastom od 1,7 posto, nakon lipanjskih 1,2 i 1,4 posto ) te kod Hrane, pića i duhana (+0,3, nakon lipanjskih +1,4%). Nasuprot tome, u kategoriji Industrijskih neprehrambenih proizvoda cijene su u prosjeku u odnosu na lipanj niže za 2,1 posto.

U godišnjim usporedbama cijene Hrane, pića i duhana danas su u prosjeku više za 11,5 posto (u lipnju je ta komponenta bila na 13,6 posto), Industrijski neprehrambeni proizvodi (bez energije) 8,5 posto, a Usluge 7,7 posto. Energija je, pak, u tih godinu dana u prosjeku pojeftinila 1,7 posto.

Promatra li se kretanje inflacije prema međunarodno usporedivoj mjeri – harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, HICP-u, koji obuhvaća npr. i potrošnju nerezidenata na ekonomskom teritoriju, stope rasta cijena u Hrvatskoj su nešto više nego prema nacionalnom indeksu. Godišnja mjerena HICP-om usporila je sa 8,3 na 8,1 posto, dok je mjesečna procijenjena na 1,2 posto.

S tolikim mjesečnim rastom HICP-a, Hrvatska se u srpnju svrstala na vrh ljestvice država europodručja. Veći mjesečni rast tog indeksa potrošačkih cijena bilježi samo Cipar (1,3 posto). Inače, na razini cijele eurozone cijene su u srpnju u prosjeku neznatno pale u odnosu na lipanj, a nultu ili negativnu mjesečnu stopu bilježi 12 država članica.

Na godišnjoj razini, pak, inflacija je u eurozoni usporila na 5,3 posto (s lipnanjskih 5,5). U Hrvatskoj je međunarodno usporediva godišnja stopa, dakle, viša za 2,8 postotnih bodova nego u ostatku eurozone, a veću među državama članicama trenutno ima samo Slovačka. Ona je s 10,2 posto jedina u kojoj se inflacija još nije vratila na jednoznamenkaste stope.

Konačne podatke s detalnijom strukturom nacionalnom indeksa potrošačkih cijena za srpanj DZS će objaviti 17. kolovoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close