U Dubrovniku ove godine bar 5 puta više kruzing gostiju nego lani

Autor: Marija Crnjak , 12. travanj 2022. u 22:00
Postignut je još bolji raspored dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik/GRGO JELAVIć/PIXSELL

Ne zaboravlja se održivi razvoj kruzing industrije za koji se grad opredijelio.

Uplovljavanjem MSC-ova broda Fantasia u dubrovački Gruž krenula je ovogodišnja sezona krstarenja za jadranske luke, koja će prema sadašnjim najavama samo u Dubrovnik dovesti pet puta više gostiju s kruzera nego prošle godine.

Također, novost je da će MSC prvi puta omogućiti ukrcavanje u Zadru i Splitu, što je već izazvalo velik interes domaćih putnika.

Zadnji put prije 6-7 godina
Prije pet dana u dubrovačku luku Gruž uplovio je prvi ovogodišnji MSC-ov brod na kružnim putovanjima, MSC Fantasia. Ovaj brod klase Fantasia može primiti do 4300 putnika, a Dubrovnik će posjećivati četvrtkom do kraja sezone 8. rujna.

Kako je priopćila kompanija, osim Dubrovnika, brodovi flote MSC-a posjećivat će Split, Zadar i Rijeku te ostvariti ukupno 63 ticanja hrvatskih luka tijekom ovogodišnje sezone. Već ove subote će MSC Armonia premijerno uploviti u Split, a ujedno će ugostiti i prve putnike koji će se na brod ukrcati upravo u ovoj luci.

Ponuda MSC Krstarenja ove godine uključuje ukrcaj u Splitu i Zadru na krstarenja istočnim Mediteranom brodom MSC Armonia koja će obilaziti Veneciju, Brindisi, Mikonos i Pirej/Atenu.

“Ovo krstarenje istočnim Mediteranom prema Grčkoj zadnji put smo imali iz Dubrovnika prije jedno 6-7 godina. Ovaj itinerer je zanimljiv za putnike iz Hrvatske i susjednih zemalja, zbog jednostavnosti dolaska do same luke, jednostavnosti i manje gužve u smislu terminala, zbog svih i dalje važećih pandemijskih mjera koje vrijede na brodu i nekim europskim zemljama.

70

posto prometa iz 2019. nadaju se ostvariti u ovoj godini, što se tiče uplovljavanja kruzera

Program je cjenovno vrlo prihvatljiv za naše tržište i imamo velik interes putnika iz Hrvatske i BiH”, otkriva za Poslovni dnevnik Igor Odak, zadužen za marketing i prodaju u MSC-u. Prvi ovogodišnji kruzeri u nekoliko su dana u Dubrovnik doveli ukupno oko 2500 gostiju, ističe ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

“U prošloj godini ostvarena je solidna cruise sezona u kojoj nas je posjetilo 139 brodova i 110.130 putnika. S obzirom na to da ih 2020. godine uopće nije bilo, zadovoljni smo rezultatom 2021., koju smo realizirali u 30-postotnom iznosu od 2019. godine.

To predstavlja dobru bazu za ovu sezonu, u kojoj prema planu očekujemo ostvariti 70 posto prometa iz 2019. godine. S optimizmom smo dočekali ovu sezonu”, kaže nam Pezo.

Koliko bi točno putnika kruzeri u najavi mogli dovesti u Dubrovnik, još nije poznato jer se brojka mijenja, no brodovi su trenutačno popunjeni između 60 i 70 posto. S obzirom na znatno povoljniju situaciju s pandemijom, u Lučkoj upravi očekuju da će i europske i američke brodarske kompanije za ovu sezonu postupno povećavati svoje kapacitete na kruzerima.

Pezo usto dodaje kako se istodobno ne zaboravlja održivi razvoj kruzing industrije za koji se Dubrovnik opredijelio nakon što je iskusio kolaps zbog gužvi.

“Prema sadašnjim najavama, u 2022. godini očekujemo 343 dolaska brodova i oko 515 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma u destinaciji. Maksimalni broj putnika s brodova na kružnim putovanjima u Dubrovniku tijekom cijele 2022. godine iznosi 4000 putnika istovremeno, odnosno u prosjeku dva broda na vezu”, kaže Pezo.

Manje u vršnim mjesecima
Lučka uprava Dubrovnik aktivno sudjeluje u projektu Grada Dubrovnik “Respect the City”.

U sklopu projektnih aktivnosti izrađen je Pravilnik o uvjetima i kriterijima za prihvat i dodjelu vezova brodovima na kružnim putovanjima u kontekstu održivog razvoja destinacije, te je postignut još bolji raspored dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Dubrovnik, što će rezultirati ravnomjernijim tijekom prometa putnika iz luke, poglavito prema povijesnoj jezgri te će se na taj način smanjiti intenzitet opterećenja gradskih prometnica na pravcu Gruž – Pile – Gruž, kaže Pezo.

Posebno naglašava da se u 2022. očekuje povećanje prometa u predsezoni i posezoni i smanjenje prometa u vršnim mjesecima glavne turističke sezone, srpnju i kolovozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close