Pelješki most: U CRBC-u kolektivni ugovor – žele li Kinezi ući u sindikat?

Autor: Suzana Varošanec , 10. kolovoz 2019. u 10:25
KU vrijedi za sve zaposlenike na mostu/I. Čagalj/PIX

Nakon potpisivanja kućnog KU-a daljnji cilj organiziranje je sindikalne podružnice koja bi obuhvatila i kineske i hrvatske radnike.

Graditelj Pelješkog mosta kineski CRBC i Sindikat graditeljstva Hrvatske (SGH), nakon završenih pregovora potpisali su kućni Kolektivni ugovor kojim je dogovoreno da će se na razini tvrtke minimalno primjenjivati KU za graditeljstvo (proširena primjena) i na sve tamošnje radnike.

Ugovorom se uređuje i fleksibilnije radno vrijeme za pojedine grupe radnike, kontrola korištenja radnog vremena te međusobni odnosi sindikata i poslodavca, što je uobičajena praksa za kolektivno pregovaranje na kućnoj razini. SGH je član Međunarodne federacije građevinara, drvara i šumara – BWI-ija, iz koje su pružili podršku, što uključuje i informacije i kontakte vezano za kineskog socijalnog partnera. Potreba za internacionalizacijom podrške proizlazi kao redovni alat, s obzirom na poteškoće koje su građevinski sindikati u zemljama okruženja imali s kineskim poslodavcima, primjerice u Srbiji, Crnoj Gori i Poljskoj.

"Nadamo se da će nam potpisivanje KU otvoriti vrata za dijalog i suradnju", navodi predsjednica SGH-a Jasenka Vukšić, dodajući da je daljnji cilj organiziranje sindikalne podružnice koja bi obuhvatila i hrvatske i kineske radnike. Nikakve barijere ne postoje glede sindikalnog organiziranja i djelovanja u cilju zaštite na razini prava kad je riječ o stranim radnicima, sukladno jednom od osnovnih načela da radnici primaju istu plaću za isti rad.

U tom smislu idu aktivnosti SGH-a, naročito da bi se izbjegla eventualna nelojalna konkurencija stranih tvrtki i socijalni damping: npr. da kineski radnici angažmanom na poslovima u regiji kao jeftiniji ne bi rušili cijenu ugovorenu KU-om.

No, kad se on potpiše, to je tek prvi korak u razvoju dijaloga, jer ugovoreni uvjeti trebaju se primjenjivati, a uloga je sindikata, ističe glavni tajnik SGH-a Domagoj Ferdebar, pratiti primjenjuje li se sve onako kako je ugovoreno.  "Mi nemamo osobu 24 sata na gradilištu, ali pokušavamo redovnim obilascima biti prisutni što je više moguće na terenu te smo dnevno u telefonskom kontaktu", navodi Ferdebar koji u idućih 10-ak dana ide na gradilište. Posebno pitanje otvara se i u dijelu interesu Kineza za učlanjenje u sindikat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close