U blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana, evo i zašto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. kolovoz 2020. u 10:13
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Jedna od opcija po kojoj bi se pomoglo građanima, a ne bi se previše zakidalo vjerovnike jest omogućavanje otplate duga na rate.

Od 18. listopada, kada istječe mjera kojom su zaustavljene ovrhe nad novčanim sredstvima i odblokirani računi dužnika, Fina će ponovo plijeniti novac s računa građana koji nisu podmirili svoje dugove, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Vlada definitivno više neće produljivati mjeru zamrzavanja ovršnih postupaka, što znači da se u listopadu i studenom očekuje pravi tsunami ovrha, navodi dnevnik.

Prema procjenama iz javnobilježničkih krugova, u blokadi bi se preko noći moglo naći oko 400.000 građana. Uz rekordni pad BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto i očekivani gubitak radnih mjesta (samo se u sektoru turizma predviđa gubitak preko 60.000 radnih mjesta), korak smo do realizacije prognoza o crnoj jeseni.

Nekoliko sugovornika iz Vlade, uz napomenu da se mjere pomoći gospodarstvu i građanima kakve su se do sada donosile ne mogu produljivati, tvrdi nam da se u Banskim dvorima ne zanemaruje socijalna komponenta. Tako, kažu nam, razrađuju scenarije za što bezbolniji prijelaz s potpunih obustava ovrhe na njihovo vraćanje.

Jedna od opcija po kojoj bi se pomoglo građanima, a ne bi se previše zakidalo vjerovnike jest omogućavanje otplate duga na rate.

Uprava za građansko pravo Ministarstva pravosuđa već je pripremila nacrt dokumenta kojim će se obratiti Javnobilježničkoj komori, donosi Jutarnji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Bankama se lose pise jer pare nece vidjeti. Dobit ce stanove koje ce prodavati za trecinu cijene. A nece naci kupaca ni po trecini cijene.

Siguran put u propast je mijesanje drzave u sve i svasta.

New Report

Close