U bitki između dvojice menadžera i poduzetnika lobiralo se naveliko

Autor: Marija Brnić , 26. kolovoz 2020. u 08:03
Foto: Pixsell, PD

Već je jučer zaiskrilo oko važnih detalja, od toga hoće li glasovanje biti tajno, do toga hoće li biti drugog kruga.

Vijeće članova Hrvatske udruge poslodavaca danas će odlučiti komu od trojice kandidata prepustiti predsjedavanje tom krovnom poslodavačkom asocijacijom u naredne tri godine, no sudeći prema atmosferi uoči izbora, bit će to vrlo napeto i do zadnjeg trenutka neizvjesno pripetavanje. Bira se između Mihaela Furjana, predsjednika Uprave Plive, Marina Pucara, šefa Podravke, te osnivača i suvlasnika Prima grupe Renata Radića.

U protekle 23 godine, od osnutka HUP-a, ovo je možda i prva velika izborna predsjednička utrka u kojoj sudjeluje više od dva kandidata, pa ne čudi da je već jučer zaiskrilo u HUP-u oko brojnih važnih, a nedovoljno definiranih detalja, od toga hoće li se izbori odvijati tajnim glasovanjem do toga hoće li se, u slučaju da jedan kandidat u prvom krugu ne osvoji natpolovičnu potporu, održati drugi krug u kojemu bi se biralo između dva kandidata koji su dobili najviše glasova u prvom krugu. Atmosfera je uoči samih izbora prilično je uzavrela i u svakom slučaju izbor novog predsjednika neće biti tih i bez ‘fajta’.

Već proteklih dana među poslodavcima koji u HUP-ovom Vijeću članica izravno ili neizravno imaju predstavnike odvijala se žestoka kampanja, a u lobiranju su najaktivniji zagovaratelji dvojice kandidata, Furjana i Pucara, za koje svaka od strana tvrdi da ima uvjerljivu potporu i da je siguran pobjednik.

Sva tri predsjednička kandidata zapravo predstavljaju određeni profil gospodarstvenika koji tvore HUP. Zajedničko im je da su otprilike u istoj životnoj dobi, između 47 i 50 godina, s tim da su Furjan i Pucar u svojim tvrtkama menadžeri, a Radić je svoj biznis sam pokrenuo i razvio, počevši od nule.

Pucar

Nedovoljno brzo reagiramo na promjene zakonskih okvira, nemamo dovoljno vremena za analizu, a kamoli na reakciju i pravo sudjelovanja kao socijalni partner.

Sva tri kandidata predala su svoje životopise i programe reorganizacije i daljnjeg djelovanja HUP-a, koje će Vijeću članova izložiti na današnjoj izbornoj sjednici. Veća transparentnost u donošenju odluka i u financijskom poslovanju zajednički je cilj svoj trojici kandidata, čime žele osigurati otklon od negativno percipiranog poslovanja udruge u proteklom razdoblju.

Furjan je velik zagovornik povećanja uključenosti različitih članova, gledajući po njihovoj veličini i regiji iz koje dolaze, te uključenosti žena u rad svih tijela. Time bi, smatra, snaga HUP-a došla do izražaja.

Za popravak narušene reputacije on važnim vidi i bolju gransku koordinaciju, a prijeko je potrebno što prije jasno artikulirati stavove HUP-a vezano uz program Vlade kako bi se što prije omogućilo jačanje gospodarstva teško pogođenog gospodarskom krizom.

“U kratkom je roku neophodno izraditi konstruktivne prijedloge za privlačenje novih i alokaciju postojećih EU sredstava, nacionalnu razvojnu strategiju do 2030., novu Strategiju pametne specijalizacije, Operativni program za provedbu Europskih strukturnih i investicijskih fondova 2021.-2027., te nacionalni program reformi za ovaj europski semestar”, ističe Furjan u svom programu, u kojem kao ključne točke borbe za gospodarstvo navodi i rješavanje problema pravne nesigurnosti, prilagodbe radnog zakonodavstva novim oblicima rada, a unutar HUP-a važnim vidi jačanje uloge Skupštine kao glavnog izbornog tijela koje izravno bira članove Izvršnog i Nadzornog odbora te potvrđuje članove Savjeta HUP-a.

Poželjnim smatra i da u javnosti više nastupaju predstavnici tih tijela, te da se HUP ne percipira samo kroz glavnog direktora i predsjednika.

“Vjerujem da sam svojim iskustvom rada u domaćim i međunarodnim organizacijama stekao dobar uvid u okruženje pa mogu učinkovito pridonijeti postavljanju transparentnog okvira, financijskog izvještavanja te standardiziranja i time ubrzavanja internih konzultacija i reprezentativnog zastupanja članstva”, poručuje Furjan u svom programu. Furjanovom izboru inače je sklon jedan dio članova koji je u nedavnim previranjima u HUP-u bio okupljen u inicijativu “HUP za HUP”, u kojoj su mahom mlađi gospodarstvenici, ali i HT, a njegov izbor opcija je koju podupire i Atlantic grupa Emila Tedeschija.

Ideja zajedništva

Pucar je, s druge strane, svoj put započeo u Gavriloviću, no većinu karijere proveo je u Podravci, u kojoj je, nakon kratkog prelaska u Zvečevo, vratio kao čelni čovjek prije tri godine.

Za kandidaturu se, kaže u programu, odlučio vođen idejom zajedništva, kolegijalnosti i transparentnosti u radu HUP-a, u trenutku njegove najveće krize, a svoje mandatno razdoblje na poziciji predsjednika vidi kroz tri operativna razdoblja – transformacije i modernizacije HUP-a, potom brzog razvoja novim modelima rada i upravljanja, te na kraju snažne interakcije s partnerima u Hrvatskoj i EU.

Radić

Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ponavljanja uvijek istih fraza i kukanja o lošoj poduzetničkoj klimi. Smatram se doraslim za ovaj izazov.

U novoj organizaciji HUP-a nužno je po njemu jasnije definiranje statuta i uloge svih tijela i granskih udruga, čiji bi predstavnici morali imati aktivniju ulogu u kreiranju i provedbi promjena. Pucaru je važan i kriterij članstva i članarine, koji je potrebno usuglasiti i na temelju članarine definirati poziciju svakog člana u radu, a čime bi se, smatra, izbjeglo moguće nesporazume i neujednačenosti u odlučivanju.

“Često nedovoljno brzo reagiramo na promjene zakonskih okvira, nemamo dovoljno vremena za analizu stanja i prijedloga, a kamoli na reakciju i pravo sudjelovanja kao socijalni partner. Nužna je proaktivna uloga HUP-a na svim razinama i što hitnije uvođenje modernih alata za rad”, ističe Pucar, koji za efikasnost važnim vidi digitalizaciju rada i stvaranje jedinstvenog HUP-ovog sustava upravljanja i izvještavanja.

Renato Radić svoj program započinje objašnjenjem odluke za ulazak u utrku za predsjednika. Potaknule su ga nadolazeće poslovne okolnosti za koje će biti potreban snažan HUP u komunikaciji sa socijalnim partnerima. U fokusu Radić ima tri područja kojima kroz HUP želi posvetiti pozornost. Prvo je promocija kulture poduzetništva, koja je ključna za ukupan razvoj.

“Krajnje je vrijeme da snažnije promoviramo poduzetničku kulturu u našoj zemlji, odmaknemo se od ponavljanja uvijek istih fraza i kukanja o lošoj poduzetničkoj klimi. Vrijeme je da isticanjem svog poslovnog uspjeha promijenimo ugled poduzetništva. Stoga slavimo svoj uspjeh, budimo uzor u društvu i primjer mladim ljudima, motivacija da se odvaže na poduzetništvo”, kaže Radić, te poziva na bolji ustroj HUP-a, koji će biti učinkovit i poželjan.

Članovima bi HUP trebao ponuditi nove organizacijske oblike, primjerice klastere u koje će ulaziti granske udruge prema vrsti sektora, od prerađivačke industrije do trgovine, prometa i slično. Operativni dio HUP-a on vidi kao centralno postavljenu organizaciju koja je reaktivna i nedovoljno brza, pa i kompetentna za vrijeme i izazove pred kojima se nalazimo.

Potrebnim on vidi više javnih nositelja HUP-ovih stajališta, ne samo direktora i predsjednika, a u dijalogu s vladom i sindikatima HUP iz reaktivne treba prijeći u proaktivnu poziciju. Siguran je, kaže, u svoju vještinu okupljanja i stvaranja zajedništva, nije sklon isključivosti i uvijek je motivator sa željom da pomogne.

“Ukratko, smatram se doraslim za taj veliki izazov”, poručuje Radić, tražeći potporu za svoju viziju za “novu eru HUP-a”.

Slabe točke

Provjetravanje HUP-a, slažu se brojni sugovornici iz poslodavačkih redova, neminovno je, a u traženju slabih točki uglavnom se Pucaru prebacuje činjenica da je Podravka kojom upravlja vlasnički povezana s državom, pa se kritičari pitaju kako će pregovarati s državom koja ga je istodobno postavila na čelo kompanije, dok se osjetljivost zbog velike izloženosti prema državi u poslovanju Plive pripisuje i Furjanu, kao i činjenicu da je vlasnik Plive strana kompanija.

No, tko god preuzme dužnost predsjednika, jedinstveni su gospodarstvenici, čeka ga teška misija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pucar je tako uspješno vodio Zvečevo da je ono pred zatvaranjem…takav kadar sigurno pobjeđuje u Republici Hrvatskoj.

New Report

Close