U 3 mjeseca bolnice se zadužile za 120 mil. kn

Autor: Marija Crnjak , 17. svibanj 2015. u 22:00
Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ravnateljica HZZO-a Prenđa Trupec je za kraj svibnja najavila i prvo pokrivanje dijela dugova iz 2014. u iznosu od 100 mil. kuna.

Izlazak Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz riznice, što je donijelo povećanje limita bolnica za 17 posto i 1,3 milijarde veći proračun za zdravstvo, te povećanja cijena usluga za 10 do 20 posto, doprinio je tome da su bolničke ustanove u prva četiri mjeseca ove godine ostvarile vrlo dobre rezultate u poslovanju, s ukupnim izvršenjem ugovornih obveza između 93 i 102 posto.

Doduše, ima i onih koji lažiraju podatke jer liječe zdrave ljude te nenamjenskog trošenja, otkrila je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a u petak na simpoziju Udruge poslodavaca u zdravstvu. "Zahvaljujući tome da smo novac za zdravstvo ubacili u sustav, uvodeći plaćanje po izvršenim uslugama, bolnice bi ovu godinu trebale završiti u plusu. Ključno je ne povećavati rashode, jer državna blagajna više nema novac za sanaciju zdravstva. Opstojnost ovisi o upravama bolnica, a ako se naprave novi dugovi onda će se smijeniti uprave koje su ih napravile ukoliko su oni neopravdani. Ako su dugovi opravdani i uzrokovani manjkom pacijenata ići će se na funkcionalno spajanje bolnica ili odjela", istaknula je Prenđa Trupec.

Upozorila je pritom na jače kontrole poslovanja bolnica kako bi se izbleglo friziranje podataka. "Nikako nemojte izdavati lažne fakture i 'liječiti' zdrave ljude, a to neki od vas rade, i HZZO će to posebno kontrolirati. Također, primijetili smo da se novac za posebno skupe lijekove troši na druge stavke u bolnicama, zbog čega smo odlučili već ovih dana sklopiti sporazum s veledrogerijama i izravno im plaćati za posebno skupe lijekove, i to u roku od 60 dana", poručila je ravnateljica HZZO-a okupljenima na simpoziju.

Analiza ekonomskog savjetnika UPUZ-u Borisa Lukovnjaka pokazala je da su bolnice u prva tri mjeseca stvorile novi dug od 120 milijuna kuna, no to je tri puta manje nego u istom razdoblju iz prethodne dvije godine. "U travnju i svibnju imamo tendenciju poslovanja s pozitivnim predznakom. Dio prihoda koje bolnice nisu izvršile u prvom i drugom mjesecu zbog manjeg izvršenja, inkasirat će se u slijedećim mjesecima. Iz mjeseca u mjesec bolnice odrađuju sve veći broj usluga, obrađuju veći broj pacijenata", kazao je Lukovnjak.  

Prenđa je za kraj svibnja najavila i prvo pokrivanje dijela dugova iz 2014. u iznosu od 100 mil. kuna. Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da je i prije službenog početka javne rasprave dobio "šumu" primjedbi na prijedloge paketa zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, poručivši da se spreman "i potući" kako bi obranio rješenja koja se namjerno pogrešno tumače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close