U 2. pokušaju prodaje Lipovice početna cijena pala na 10 milijuna kuna

Autor: Marija Brnić , 15. srpanj 2021. u 10:54
Lani je Lipovica imala 137, zaposlenika /Davor Puklavec/PIXSELL

U prvom natječaju za prodaju Lipovice bila je otkupljena natječajna dokumentacija i iskazan je interes za dubinsko snimanje, ali obvezujuća ponuda nije stigla.

Idućeg će tjedna n Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) otvoriti javni natječaj za prodaju 100-postotnog udjela u jedinoj hrvatskoj tvornici radijatora – Lipovici iz Popovače. Drugi je to pokušaj privatizacije te tvrtke iz državnog portfelja, nakon što je u prvom, početkom godine zaključeno da u CERP nije pristigla nijedna obvezujuća ponuda.

Činjenica da je za trajanja tog natječaja bila otkupljena ponudbena dokumentacija i iskazan interes za dubinsko snimanje Lipovice bila je, međutim, ohrabrujuća za Upravno vijeće CERP-a u donošenju odluke o prodaji i utvrđivanju novih uvjeta prodaje.

U drugom krugu tako će se početnu cijenu za udjel nominalne vrijednosti 39,6 milijuna kuna smanjiti u odnosu na istaknutu minimalnu cijenu u prvom krugu za četiri milijuna kuna. CERP će sada, po odluci Upravnog vijeća, od kupca tražiti najmanje 10 milijuna kuna.

Bez posebnih uvjeta

Za samog ponuđača nisu predviđeni nikakvi posebni uvjeti, kakvi su svojedobno bili isticani u ovakvim postupcima, poput obveze zadržavanja djelatnosti i zaposlenika na određeno razdoblje. Tek je u odluci Upravnog vijeća CERP-a o prodaji udjela navedeno da će se neprihvatljivom ponudom smatrati onu u kojoj kandidat postavlja uvjete.

100

posto udjela tvornice radijatora idućeg tjedna ide u prodaju putem javnog natječaja

No, ova privatizacijska priča i nije poput nekadašnjih u kojima su nuđeni vlasnički udjeli u tvrtkama u teškoćama, čiji su računi blokirani i osim vrijednih nekretnina nisu imale veći potencijal. Lipovica, istina, godinama posluje s gubitkom i potreban joj je financijer koji će joj popraviti financijsku sliku i, prvenstveno, obnoviti tehnološke kapacitete.

U prošloj poslovnoj godini, obilježenoj Covid-pandemijom i potresima, prema podacima iz financijskog izvješća, Lipovica je ostvarila ukupne prihode na razini od 55,5 milijuna kuna, od čega najveći dio (40 milijuna kuna) izvozom, a taj udjel postaje sve izraženiji u prihodima tvrtke.

U odnosu na prethodne godine prihodi ovog državnog poduzeća jesu u laganom opadanju, ali su i rashodi snažno pali, pa je u konačnici u 2020. iskazan najniži gubitak u posljednjim godinama, od 2,3 milijuna kuna.

Tvrtka, kako je vidljivo iz podataka Poslovna.hr-a, smanjuje i broj zaposlenih, a lani ih je bilo 137, s prosječnom plaćom od 7,1 tisuću kuna. I plaće i broj zaposlenih smanjeni su u odnosu na prethodnu godinu.

Rok od 45 dana

Proizvodnja radijatora u Popovači pokrenuta je pri tamošnjoj Kaznionici još prije pola stoljeća, a kao samostalno poduzeće postoji posljednjih 20 godina, nakon izdvajanja iz zatvorskog sustava, a tijekom kojih je tvrtka već prošla restrukturiranje, uključujući i smanjenje broja zaposlenih s nekadašnjih 300-tinjak.

Pored aluminijskih radijatora, koji su njezin osnovni proizvod, tvrtka je razvila i proizvodnju odljevaka tehnologijama visokotlačnog i kokilnog lijeva za različite proizvodnje, od automobila i brodova do elektroindustrije i graditeljstva.

U prvom privatizacijskom krugu i zainteresiran je bio jedan ponuđač, navodno iz Slovenije, a hoće li niža cijena u drugome biti dovoljno motivirajuća, bit će jasno 45 dana nakon objave javnog poziva CERP-a, kada će isteći rok za predaju obvezujućih ponuda.

Komentirajte prvi

New Report

Close