U 15 minuta ubode 30 komaraca, u dijelu Hrvatske situacija je alarmantna

Autor: Poslovni.hr , 09. lipanj 2023. u 07:58
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju kako je zaprašivanje samo “gašenje požara”.

Nakon lanjskog zatišja muka s komarcima, istok Hrvatske vodi bitku s najezdama. Diljem Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije komarci stvaraju probleme.

Ako vas u 15 minuta ubode 30 komaraca, situacija je alarmantna, no ovih dana u Vukovaru za 15 minuta ubode vas više od stotinu komaraca.

“Ovo su situacije gdje županija treba obavezno proglasiti elementarnu nepogodu jer je to javno zdravstveni problem. Mi ćemo u osmom mjesecu imati pojavu tigrastog komarca koji izaziva bolest zapadnog Nila. Ovo je i veliki gospodarski problem, vi ne možete raditi u ovakvim uvjetima”, rekao je direktor društva veterinarske stanice Vukovar,Tomislav Šota.

Pa i iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo napominju kako je zaprašivanje samo “gašenje požara”, odnosno, kratkotrajno rješenje jer zbog komaraca tu su za mještane “krvavi” problemi. Kafići i ugostiteljski objekti uz Dunav su prazni, baš kao i dječja igrališta. Građani su ljutiti i poručuju da im je život zbog najezde neizdrživ, piše N1.

Iz gradske uprave ove su godine na zaprašivanje izdvojili 177.000 eura. No, napominju da su svjesni da će se zbog nemogućnosti od obrane od komaraca morati obratiti Vladi za pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close