‘Tvrtke žele koristiti reciklat, ali trebamo akcijski plan’

Autor: Suzana Varošanec , 16. svibanj 2022. u 22:00
Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže/PD

Svojim primjerom tvrtke iz Krapinsko-zagorske županije svjedoče da industrija želi preuzeti kvalitetno sortiran otpad na daljnje korištenje.

Postoji rješenje za problem uvoza tuđeg otpada, jer našim ne gospodarimo: HGK predlaže da se kreira nacionalni Akcijski plan za kružno gospodarstvo, a tako bi se poteškoće oko nabave i cijena sirovina ublažile korištenjem sekundarnih sirovina, dok se uz pomoć institucija mogu otkloniti zapreke u procesu dostave otpada reciklažeru i u procesu odvajanja.

Poruke su to jučerašnjeg Okruglog stola “Primjeri uspješne provedbe kružnog gospodarstva u tvrtkama Krapinsko-zagorske županije”. Kako navodi direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac, naše tvrtkemogu i žele koristiti reciklat, spremne su za daljnja ulaganja, no treba im veća raspoloživa količina otpada koji je kvalitetno sortiran.

Svojim primjerom tvrtke iz Krapinsko-zagorske županije svjedoče da industrija želi preuzeti kvalitetno sortiran otpad na daljnje korištenje.

Regeneracija uvozi tekstilni otpad iz Italije, Slovenije i Austrije, jer od 6 tisuća tona koliko iznosi kapacitet prerade tvrtke, samo 1/4 mogu prikupiti u RH. Vetropack Straža primorana je uvoziti otpadno ambalažno staklo, a Stražaplastika teško dolazi do otpada od plastike.

Za razliku od toga prema Clemens Rosenmayr iz Austrijske gospodarske komore, u reciklaži plastike u Austriji prednjači industrija, te se čak 98% otpadne plastike u industriji reciklira. 

Komentirajte prvi

New Report

Close