Tvrtka Europrojekt tužila Villu Dubrovnik i traži duplu kaparu

Autor: Marija Crnjak , 16. veljača 2023. u 07:10
Ugovorom o kupoprodaji s Europrojektom iz 2021. propisano je da se predmetne nekretnine prodaju za iznos od 4,2 milijuna eura plus PDV/Ž. Lukunić/PIXSELL

Luksuzni hotel najavio žalbu i tvrdi da kupac nema pravo na povrat jer nije ispoštovao dogovor o kupnji.

Dubrovački luksuzni hotel Villa Dubrovnik zaradio je tužbu tvrtke Europrojekt koja se obratila sudu jer nije vraćena kapara za kupoprodaju zemljišta koja se nikad nije dogodila.

Iz Ville Dubrovnik najavljuju žalbu te kažu da Europrojekt na povrat kapare nije ni imao pravo po ugovoru kojeg sami nisu ispoštovali, jer nikad nisu uplatili ugovoreni iznos za kupnju zemljišta.

Zasad nije poznato što će s navedenim zemljištem hotelska tvrtka koju su pred dvije godine od turskog Dogusa kupili mirovinski fondovi. Hotel je Dogus Grupa, u sklopu dezinvesticijske strategije na koju su se odlučili usred pandemije Covida u ljeto 2021. prodala grupi osam domaćih mirovinskih fondova.

Priznali prihod
Pokušaj prodaje spornog zemljišta, s ciljem očuvanja financijske stabilnosti društva, pokrenut je ranije te godine, krajem siječnja. Kako se navodi u izvještaju o poslovanju Ville Dubrovnik u 2021., oni su Ugovor o kupoprodaji s Europrojektom sklopili 27. siječnja, i njime je propisano da se predmetne nekretnine prodaju za iznos od 4,2 milijuna eura plus PDV.

Kako se dalje navodi, u svrhu isplate cjelovite kupoprodajne cijene, Villa Dubrovnik je 6. listopada 2021. pristupila potpisivanju Ugovora o dugoročnom kreditu i Sporazuma radi osiguranja novčane tražbine (hipoteke) na nekretnini u svojstvu založnog dužnika, i tim Ugovorom je hotelu trebala biti isplaćena kupoprodajna cijena najkasnije do 15. listopada 2021., te se nakon isplate trebala zasnovati hipoteka. No, do isplate nikad nije došlo.

U izvještaju za 2021. navodi se da su Društvo i Grupa tijekom 2021. priznali prihod u iznosu 7,4 milijuna kuna kuna temeljem uplaćene kapare za prodaju zemljišta u prethodnim razdobljima.

Podsjećaju da je kupac temeljem ugovora imao obvezu do određenoga roka uplatiti razliku kupoprodajne cijene, te u suprotnom gubi kaparu. “Budući da je kupac prekršio ugovor i propustio ispuniti svoju obvezu, Grupa je priznala prihode od naplate šteta sukladno ugovornom pravu”, kažu u izvješću.

Traže skoro 2 milijuna
No, Europrojekt sada traži povrat duple kapare. Kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, Villa Dubrovnik od Trgovačkog suda u Dubrovniku 14. veljače zaprimila je tužbu Europrojekta, te rješenje suda kojim se određuje privremena mjera radi osiguranja novčane tražbine u iznosu 1.975.425,20 eura s pripadajućim kamatama predlagatelja osiguranja društva Europrojekt, i to zabranom da se nekretnina otuđi i optereti.

Iz Ville Dubrovnik izvješćuju da će u predviđenom zakonskom roku nadležnom sudu dostaviti odgovor na tužbu te izjaviti žalbu na odluku o određivanju mjere radi osiguranja, i to zato što u cijelosti osporavaju osnovanost tužbe. Iz Ville Dubrovnik ne dvoje u uspješan ishod spora. Iz tvrtke nam se u srijedu nisu javili kako bi pojasnili planiraju li i dalje prodaju navedenog zemljišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close