Tužiteljstvo traži širu istragu protiv Bojana Bevca

Autor: Božica Babić , 06. prosinac 2005. u 02:00

ZAGREB – Velikogoričko tužiteljstvo podnijelo je zahtjev da se istraga protiv bivšeg predsjednika Uprave PIK-a Vrbovec Bojana Bevca proširi za još jedno kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, ‘teško’ više od 300 tisuća kuna na štetu tog poduzeća, doznaje se u Državnom odvjetništvu.
Iako u Državnom odvjetništvu navode samo inicijale osumnjičenog, riječ je o Bojanu Bevcu, 55-godišnjem Slovencu, protiv kojega je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici krajem siječnja podnijelo istražni zahtjev, pod optužbom da je, od 2001. do 2004. kada je predsjedao Upravom PIK-a Vrbovec, gospodarskim zloporabama to poduzeće oštetio za 17 milijuna kuna. Zagrebački Županijski sud je u lipnju protiv njega pokrenuo istragu zbog zloporabe položaja i ovlasti te dva kaznena djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Osumnjičen je da je novcem PIK-a Vrbovec plaćao rate kredita koje je podigao za svoju tvrtku Adria Menagement, te da je PIK-ovo ribogojilište kod Sinja, vrijedno oko 5,5 milijuna kuna, nezakonito prodao za manje od 19 tisuća kuna.
Velikogoričko tužiteljstvo sada traži da se tim kaznenim djelima pridoda još jedno – zloporaba položaja i ovlasti kojom se Bevc tereti da je tijekom 2002. oštetio PIK Vrbovec za više od 300 tisuća kuna.
Bevc, koji živi u Sloveniji, odbacio je putem medija sve optužbe. Suprotno njegovim tvrdnjama Vladimir Bregović, Bevcov nasljednik u vrbovečkom PIK-u, u vrijeme aktualiziranja pritvora i Interpolove tjeralice, Poslovnom je dnevniku potvrdio kako postoji nalaz revizije koji “eksplicitno potvrđuje nezakonito postupanje Bevca za vrijednost od 17 milijuna kuna”, premda je po Bregovićevu mišljenju ukupna šteta, nanesena PIK-u za Bevcova mandata daleko veća.

Komentirajte prvi

New Report

Close