Turistički vaučeri: Svakom zaposlenom 10.000 kuna za godišnji odmor?

Autor: Poslovni.hr , 22. studeni 2016. u 08:30
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Karticu bi građani mogli koristiti za odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj tijekom čitave godine te izvan sezone na moru.

Prvi turistički vaučeri ili tzv. Cro kartice trebale bi se početi dijeliti 2018. godine. Barem je takav plan ministra turizma Garija Cappellija koji je projekt naslijedio od svog prethodnika Antona Klimana. Kako će to sve funkcionirati, odnosno koliki iznos će biti na raspolaganju građanima, tek treba definirati.

Prema prvom ukinuo bi se postojeći regres do 2.500 kuna, a uveo bi se turistički vaučer do 10.000 kuna godišnje. U drugom scenariju vaučer bi iznosio do 5.000 kuna, uz zadržavanje regresa.

Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani bi ga trošili putem Cro kartice, slično kao što sad koriste karticu tekućeg računa. Odredio bi se i postotak za pojedinu kategoriju troškova. Zasad je prijedlog taj da se 50 posto ograniči za smještaj, oko 30 posto za hranu i piće, a ostatak novca bi bio za muzeje, wellnesse i sličan sadržaj.

Karticu bi građani mogli koristiti za odmor u kontinentalnoj Hrvatskoj tijekom čitave godine te izvan sezone na moru, piše tportal.

Koji će od dva modela biti odabran, odlučit će se u pregovorima Ministarstva turizma s Ministarstvom financija, poslodavcima i sindikatima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (8)
Pogledajte sve

@zvonkac,

evo stotka.

Opet sve isto kao i 1945.

Uzet će lovu sposobnima , vrijednima , štedljivima , marljivima , pametnima , školovanima , poduzetnim , hrabrima , imućnima , meni …, i dati će lijenima , siromašnima , rastrošnima , manje školovanima ,….

Odlićna ideja, podržavam!
Naravno da sve negativni komentari, ljudima se teško privikavati na promjene, pa bile one i dobre.
Bolje živjeti u socijalizmu i biti konzerva nego šta.
Ovom mjerom došlo bi se do novih poslova, a velika nezapsolenost je GLAVNI problem ove države, ujedno bi se turizam doveo do novih razina i pomoglo bi mu se upravo tamo gdje je najtanji i gdje ima prostora za poboljšanje – prije i poslije glavne sezone.
Ako je Mađarska to uvela i dovelo je do takvih rezultata ne vidim zašto u našoj državi to ne bi donijelo rezultate.

Osvrnuo bi se na prvi komentar gore i demografije, da – demografija se danas mora kupovati, nema druge, da je tome tako pokazuje standard u bogatijim zemljama zapadne europe, gdje unatoč bogatijem standardu i boljem životu, problem postoji i tamo sa demografijom. Pogledajte Dansku što radi. Znači treba li kupovati ljude da proizvode djecu ? DA TREBA.
Postoji i alternativno rješenje – ima imigranata koji će rado preuzeti tu ulogu, bilo oploditelja, bilo mlade radne snage.

lp

Na mome radnom mjestu radnik ne smije koristiti nit bolovanje a kamoli godis ji odmor , a takvih firmi je svaka druga ,mislim da bi trebalo najprije zagarantirati prava radnika a onda bi movli sanjati o ovakvim prijedlozima,a opet kad bolje razmislim mozda bi bilo efikasnije za hrvatski turizam da se ovakve mjere odnose za penzice iz razloga sto ih je isti broj kao i radno sposobnih a ovo bi im bio kao jedan predah u umjecu prezivljavanja

New Report

Close