Turiste žele zadržati 3 dana na Plitvicama

Autor: Marija Brnić , 17. kolovoz 2016. u 08:07
Foto: B. F./PIXSELL

Na jesen počinju educirati 1000 proizvođača i ugostitelja koji će u ponudi imati hranu oznake Lika Quality.

Za mjesec dana bit će punih godinu dana otkako se provodi projekt Integralnog gospodarskog razvoja (Integra) Lika 2020, koji je osmislila Lokalna akcijska grupa (LAG) Lika, u koju je uključeno 25 lokalnih partnera, gradova, općina i ustanova s područja Like i podvelebitskog Primorja.

Kako je riječ o dugoročnim projektima, rezultati rada u prvoj godini moći će se mjeriti tek sljedećih godina, no u LAG-u su zadovoljni dosad poduzetim aktivnostima. Glavni koordinator i autor projekta Integra Tomislav Kovačević naglasak stavlja na dva konkretna postignuća, a oba su vezana uz brendiranje. Prvi je uspostava brenda Lika Quality, za koji je prije mjesec dana znak nove regionalne marke kvalitete i službeno dobio zaštitu u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Od jeseni, kaže Kovačević, LAG Lika starta s edukacijom oko tisuću proizvođača, ali i ugostitelja, koji će u svojoj ponudi imati hranu s markicom autohtonih proizvoda.

 

1milijun

turista na godinu posjeti Plitvička jezera, a ostaju prosječno 1,4 dana

"To je ono što će proizvode s ovom oznakom izdvajati od ostatka ponude, a posebno će se voditi snažna marketinška aktivnost za promociju znaka Lika Quality. Lički proizvodi s tom markicom osim kroz gastronomsku ponudu u ugostiteljskim objektima nudit će se i u supermarketima, na benzinskim postajama te u turističkim uredima", napominje Kovačević. Druga važna aktivnost brendiranje je Like i podvelebitskog primorja kao turističke destinacije.

"Nadomak smo Nacionalnog parka Plitvička jezera, koji je globalni brend i kojeg godišnje posjeti više od milijun turista, što nam daje mogućnost da ih privučemo u Liku i Primorje. Zato smo pokrenuli projekt 'Stay 3 days in Lika' kako bi se turistima već na emitivnom tržištu ponudila mogućnost duljeg zadržavanja u Lici i Primorju", ističe Kovačević. Za postavljeni cilj da se prosječan boravak na području Plitvica s današnjih 1,4 dana produlji na tri dana osmišljeno je devet programa kojima se nude različiti turistički sadržaji, primjerice, posjet Baraćevim špiljama, obilazak stogodišnjih mlinica na rijeci Gacki, spuštanje u podzemlje jedinog europskog pećinskog parka Grabovače, splavarenje kanjonom rijeke Like, rafting na Uni, posjet Štrbačkom buku, obilazak Memorijalnog centra Nikola Tesla, arheoloških lokaliteta iz prapovijesti u Brinju, utočišta za mlade medvjede, te NP Sjeverni Velebit i Paklenica, ture jahanja, uživanje u adrenalinskom parku Rizvan City…

Promocija turističkih projekta već je startala na eminentnim europskim turističkim sajmovima, no kako bi prve pozitivne reakcije mogle biti temelj za ostvarenje turističkih razvojnih ambicija, pravi posao LAG Lici tek predstoji. Jer onih koji se profesionalno bave turističkim biznisom u Lici je izuzetno malo. Integra u svojih 150 projekata stoga i predviđa niz konkretnih projekata, od uspostave osnovne infrastrukture, gradnje hotela i hostela, rafting i sportsko-rekreacijskih centara, etno-sela do edukacije za seoski turizam i zvanja ovčara, sirara, voćara, kao i uključivanje pčelinjih proizvoda u ponudu, jaču promociju ličkog krumpira, otkupne stanice za voće i povrće te ljekovito bilje.  Tim aktivnostima Integra se planira posvetiti u iduće četiri godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close