Tržište plina dinamično, od njegova otvaranja profitirala industrija

Autor: Ante Pavić , 28. listopad 2014. u 17:58
Marko Biočina, glavni urednik strateških projekata Poslovnoga dnevnika, vodio je panel o plinu/Žarko Bašić/PIXSELL

EU u sigurnost opskrbe plinom nakon izbijanja ukrajinsko-ruske krize naglasak stavila na europska skladišta plina.

Tržište plina u kratkom je vremenu doživjelo velike promjene. "Tržište je dinamično, imamo velik broj opskrbljivača na tržištu nakon njegova otvaranja", rekla je Ivana Marković, direktorica Sektora tehnološkog upravljanja Plinacra, na panel diskusiji "Plinski biznis u vrtlogu (geo)politike" na Energy Marketu u organizaciji Poslovnoga dnevnika.

Davorka Tancer, direktorica tvrtke Prirodni plin, zaključila je da je konkurencija je uvijek zdrava. "Naša pozicija na tržištu znatno se promijenila odlukom Vlade i da HEP opskrbljuje kućanstva plinom, što će negativno najviše utjecati na Inu, koja mora nuditi najniže regulirane cijene", kazala je Tancer. Goran Frančić iz tvrtke MET Croatia rekao je da su oni novi igrač na tržištu na kojemu sudjeluje više od 40 opskrbljivača. "Otvaranje tržišta najpovoljnije je djelovalo na industriju koja je dobila povoljnije cijene plina", naglasio je Frančić. Europska unija unijela je novu paradigmu u sigurnost opskrbe plinom nakon izbijanja ukrajinsko-ruske krize, pa je naglasak stavljen na europska skladišta plina.

"Možemo očekivati promjenu europske Direktive 994, pa se skladišta vraćaju kao glavne točke opskrbe plinom", kazala je Ivana Ivančić, rukovoditeljica Službe prodaje i regulatorne usklađenosti Podzemnog skladišta plina. Skladište je 95 posto popunjeno, a u petak prestaju s utiskivanjem plina, obavijestila je Ivančić, koja je rekla da današnje skladište u potpunosti odgovara hrvatskim potrebama za rezervama plina te da država nema novca, a ni prijeke potrebe, za gradnjom novog. Pavao Vujnovac iz Prvog plinarskog društva kazao je da je mala vjerojatnost da će Rusija zatvoriti ventile i da će u najcrnjem scenariju sve srednjoročno ovisiti o situaciji u Sloveniji i Mađarskoj, preko kojih uvozimo plin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close