Novi pravilnik o otpadnoj ambalaži uzburkao duhove: Trošak od 200 milijuna kuna zbog tetrapaka s povratnom naknadom

Autor: Suzana Varošanec , 11. prosinac 2022. u 09:18
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Navodi da je u neslužbenom izvješću FZOEU o količinama ambalaže stavljene na tržište RH u 2021. sustavom povratne naknade ukupno prikupljeno 78,2% od ukupno plasiranih količina ambalaže u sustavu povratne naknade.

U HGK-a je u četvrtak održan online sastanak oko 200 sudionika predstavnika industrije s predstavnikom Ministarstva gospodarstva Darkom Horvatom vezano za pojašnjenja nacrta prijedloga novog Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku. Riječ je o Pravilniku koji je izazvao lavinu komentara u javnoj raspravi. U tijeku je do 10. prosinca te se tenzije zbog ovog propisa maksimalno podižu jer se koplja lome oko više usijanih pitanja. Među inima svakako su to i predložene novine u proširenju postojećeg sustava povratne naknade. Naime, prema prijedlogu ambalaža volumena manjeg od 0,2 litre, višeslojna (kompozitna) ambalaža s pretežno papir-kartonskom komponentom, npr. tetrapak, ali i plastična ambalaža koja nije od PET-a, npr. HDPE, postale bi nove sastavnice sustava depozita, no industriji zapravo nije jasno zašto se to uvodi.

U objašnjenju je Horvat istaknuo kao prvo smanjenje doprinosa koji RH plaća u proračun EU-a za količine nerecikliranog plastičnog ambalažnog otpada u iznosu 0,80 eura po kilogramu. Usto se procjenjuje da bi uvođenjem višeslojne (kompozitne) ambalaže s pretežno papir-kartonskom komponentom, u sustav ušlo između 10 i 15.000 tona, odnosno 350 do 400 milijuna komada ambalažnih jedinica, što je prema Horvatu ogroman benefit za recikliranje i zaštitu okoliša. Tvrdi i da će se nastojati kroz propisivanje dovoljno dugih rokova industriji omogućiti da ne trpi financijske štete. Većina pitanja, naime, riješit će se kroz prijelazne i završne odredbe.

Međutim, navedene informacije već prate brojni komentari, uz upozorenje kako će to značiti novi namet u iznosu od 175 do 200 milijuna kuna povratne naknade (samo za tetrapak) koju će, kako tvrde, morati platiti potrošači, a sve će rezultirati porastom cijene na policama. Posebice se otvara pitanje, s obzirom na to da se ambalaža ne može vrati putem aparata, da se biti i veća manipulativna naknada za ručno prikupljanje te je tako u fokusu pitanje zašto se s ovime ide kad je recesija na pragu dijela članica EU-a a ne postoji sustav za prikupljanje i reciklažu.

Eko-Ozra, udruženje vodećih tvrtki iz industrije pića i napitaka te robe široke potrošnje koje vodi direktorica Dragica Bagarić, u svom komentaru ističe upravo činjenicu da nisu prihvaćeni prijedlozi gospodarstva da povratna naknada obuhvaća isključivo pića koja dolaze u volumenu od 0.2 litre do 3 litre u PET, staklenoj i limenoj ambalaži, te tvrde da nema potrebe za uvođenje u sustav povratne naknade volumena manjih od 0,2 litre te VKA i ostale plastične ambalaže.

Po njima, novim se aktom dodatno opterećuje isključivo ambalaža onih subjekata koji uredno podmiruju sve svoje obveze i čije količine su u sustavu i za koje su plaćene naknade za zbrinjavanje.

”U EU niti jedna država u sustav povratne naknade nije uključila višeslojnu ambalažu. Direktivom 2018/852 predviđeno je da se revidiraju ciljevi za kompozitnu ambalažu do 2030. godine, a Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja bi obuhvatila pića u staklu, limenoj ambalaži i svim vrstama plastike i VKA u ambalaži, kao i sve što pada pod definiciju pića, uključujući i mlijeko i tekuće mliječne proizvode volumena do 3 litre”, navodi se u komentaru Eko-Ozre koji je rezultat široke rasprave prethodno provedene u suradnji HR PSOR-a i Eko-Ozre. Oko stavova postignut je konsenzus prehrambene industrije, sve s ciljem unaprjeđenja sustava gospodarenja otpadnom ambalažom i predmetima namijenjenim za jednokratnu uporabu.

Mlijeko vraćeno u sustav

”Članice Eko-Ozre zalažu se za uvođenje boljeg nadzora tržišta te registriranje svih koji su obvezni za poslovanje plaćati naknade opterećivanja tržišta s ambalažom, a to trenutačno ne čine”, kaže Bagarić dodajući da je to problem na koji industrija upozorava već nekoliko godina, a potvrđuje i podatak da RH ima prijavljeno samo 74,8 kg ambalaže po stanovniku, dok je EU prosjek u 2020. bio 177,2 kg ambalaže po stanovniku.

Navodi da je u neslužbenom izvješću FZOEU o količinama ambalaže stavljene na tržište RH u 2021. sustavom povratne naknade ukupno prikupljeno 78,2% od ukupno plasiranih količina ambalaže u sustavu povratne naknade: to znači 51.465 tona je prikupljeno od 65.810 tona stavljenih pića na tržište u petu, staklu i limenkama. Govorimo li o ambalažnim jedincima za koje je isplaćena povratna naknada, Bagarić kaže da je posrijedi nešto više od 735 milijuna komada u odnosu na nešto više od 931 milijun komada za koje su proizvođači uplatili u Fond povratnu naknadu kao i naknadu zbrinjavanja po komadu i težinu, što čini ukupnu sliku od 78,9% ambalažnih jedinica u sustavu povratne naknade.

Napominje i činjenicu da su od 1. srpnja 2021. u sustav povratne naknade vraćeni mlijeko i tekući mliječni proizvodi, a postotak povrata smanjen je u odnosu na 2020., kada je kod ambalažnih jedinica iznosio 86,7%.

”Razlog postotka pada količina treba tražiti u činjenici da učestalo mijenjanje pravila i izmjena odredbi Pravilnika od strane Ministarstva stvara zbunjenost i kod potrošača jer nisu dobili pravovaljane informacije kako postupati s tom ambalažom te je ona završila u reciklažnim dvorištima i zelenim otocima, što se može iščitati iz podataka Fonda”, kaže Bagarić.

”Mi skupimo oko 15 tisuća ‘peta’, a još otprilike toliko završi na odlagalištima. Kao jedini prerađivač peta s kapacitetom 30 tisuća tona, s tržišta EU i regije uvozimo još 10-ak tisuća tona, dok izvozimo gotovi proizvod iz reciklata kao što su folije i vrećice. U 2022. imamo više od 50 milijuna eura ukupnog prihoda godišnje, od čega je 90% izvoz”, navodi to vlasnik i direktor Drava Internacionala Zvonko Bede.

50 milijuna

eura ukupnog prihoda godišnje, od čega je 90% izvoz, ima Drava Internacional, sakupljač PET-a

Problem je, smatra, kod proizvođača mlijeka i pića te napitaka, koji smatraju da je poskupljenje ako stave 50 lipa na etiketu, a zanemaruje se da potrošači dobivaju povrat, kao i ako država navedeno ne stavi u sustav depozita, pa to ostane na komunalcima i u žutim kantama, i stoga se ne sakupi i nereciklizira, da će RH plaćati kazne. Bede objašnjava zašto ne postoji za njih drugi način kako će se tetrapak sakupiti i reciklirati, te da je švedski Tetrapak koji proizvodi troslojnu foliju jako zainteresiran za to. U kontaktu smo, kaže Bede, kako bi Drava International radila reciklažu tetrapaka. Iako nisam osobno zainteresiran jer, kako navodi, prisustvo različitih materijala u tetrapaku, ali i pročistač vode je jako sofisticiran i predstavlja veliku investiciju, pa sve to čini proces kompliciranim.

Šveđani zainteresirani

”Aluminij i polietilen čine 25 %, a 75% je papir, te se odvajanje materijala radi u vodi. Polietilen i aluminij, međutim, mi možemo zbrinjavati u ploče za građevinsku branšu koje već izrađujemo. Samo za pročistač vode koja je u navedenom procesu razdvajanja materijala jako opterećena bakterijama, potrebna je investicija od oko 5 milijuna eura, a ukupno ulaganje iznosi više od 10 milijun eura. Stoga, ne bude li Tetrapak u depozitnom sustavu, mi ne krećemo u investiciju kojom bi inače uz postojećih 500 radnika zaposlili još više ljudi”, poručuje Bede aludirajući na problem sakupljanja za koji je, očito, zbog svojih politika švedska tvrtka jako zainteresirana.

Komentirajte prvi

New Report

Close