Tri velika hrvatska grada dobila EU novac za energetsku tranziciju

Autor: Darko Bičak , 16. ožujak 2021. u 10:22
Panorama Rijeke, Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Rijeka, Velika Gorica i Karlovac su hrvatski predstavnici u društvu 30 europskih gradova koje će Europska komisija financijski poticati u energetskoj tranziciji

Rijeka, Velika Gorica i Karlovac nalaze se u društvu 30 europskih gradova koji su sredinom veljače potpisali ugovore o financijskoj i stručnoj potpori inicijative European City Facility (EUCF). Izabrani gradovi primit će financijsku podršku u iznosu od 60.000 eura za izradu investicijskih dokumenata za lokalne projekte energetske tranzicije i održivosti. Dokumente će morati izraditi u roku od godinu dana, a dvije godine nakon izrade promatrat će se i sama realizacija napisanog u dokumentima. Tijekom pisanja i planiranja gradovima će na raspolaganju biti domaći i međunarodnu stručnjaci.

Jedinstvena je ovo prilika za tri hrvatska grada da snažno zaokrenu prema većem broju energetski učinkovitih projekata u cilju stvaranja veće energetske održivosti svojih građana. Prijave hrvatskih gradova odabrane su u okviru 1. poziva EUCF, u oštroj konkurenciji 257 gradova iz čitave EU. Time se Hrvatska pozicionirala na peto mjesto na razini čitave Europske unije po broju potpisanih darovnica.

Iako je već provela i trenutno provodi niz projekata energetske učinkovitosti i održivog razvoja, Grad Rijeka nema integralni koncept kojim se ti projekti cjelovito povezuju sa svrhom maksimiziranja svojih tehnoloških i ekonomskih učinka pa je prijava na 1. EUCF poziv bila logično rješenje. Temelj budućeg riječkog investicijskog koncepta razvoj su čiste energije s malim udjelom CO2 i obnovljivi izvori energije što predstavlja glavne ciljeve zelene tranzicije u Europi i Republici Hrvatskoj. ”Upravo bi se ovim investicijskim konceptom održivog energetskog razvoja izradio jedinstveni materijal koji bi bio temelj funkcionalnog povezivanja zaštite okoliša, energetike i mobilnosti uzimajući u obzir prostorne, zakonske, tehničke i investicijske parametre. Tim temama potreban je multidisciplinaran pristup jer su ti sektori međusobno ovisni uz specifičnosti prostora na kojim se provode, u ovom slučaju Rijeke. Zato smatram da je izrada investicijskog koncepta važan preduvjet za donošenje daljnjih odluka,” objasnio je gradonačelnik Vojko Obersnel motivaciju Grada Rijeke za uspješno sudjelovanje u završenom natječaju.

Drugom uspješnom hrvatskom prijavitelju, Gradu Karlovcu, odobreno je financiranje projekta ”Korištenje potencijala geotermalne energije na području grada Karlovca – GEO4KA”. Odobrenom darovnicom financirat će se izrada investicijskog koncepta, studije izvodljivosti, poslovnog plana i plana provedbe projekta. Izradom ovih dokumenata gradu će se otvoriti mnoga vrata za nastavak ulaganja u geotermalne izvore na svom području te predstavljaju neophodni korak za prijavu naknadnih projektnih prijedloga na natječaje Europske unije. ”Nama u Gradu Karlovcu želja je ostvariti konačni cilj – gradsko grijanje putem geotermalnih izvora. Karlovac će također razvijati korištenje geotermalnih potencijala u smjeru razvoja poljoprivrede i turizma te proizvodnju električne energije. Osim što je poznat po prekrasnim parkovima i zelenilu, Karlovac želi biti energetski neovisan zeleni grad,” istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić. Treći korisnik EUCF potpore, Grad Velika Gorica, uspješno je prijavio projekt ”Razvoj energetski pozitivnih i klimatski neutralnih naselja” čime će omogućiti stručnu analizu inovativnih financijskih i poslovnih modela koji će staviti u funkciju raspoloživi prirodni potencijal lokalne zajednice. Pilot područje odabrano za izradu investicijskog koncepta uključuje rubna gradska naselja okružena šumom i poljoprivrednim zemljištem koja imaju dovoljno potencijala u lokalnim obnovljivim izvorima za postizanje energetske neovisnosti. Odobrena sredstva omogućit će integraciju obnovljivih izvora energije u naseljima koristeći pametna rješenja za povezivanje korisnika i lokalne uprave. ”Velika Gorica ima jasnu viziju budućeg razvoja. Radi ostvarivanja te vizije donijeli smo niz strateških dokumenta koji su usmjereni ka istom zajedničkom cilju: povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju zagađenja zraka. Ovim projektom želimo ispitati mogućnosti stvaranja samoodrživih naselja s minimalnim zagađenjem zraka. Uzet ćemo u obzir potrebe energetske obnove kućanstava i posebno voditi računa o poboljšanju kvalitete života građana naseljenog područja. Uspješnom prijavom na EUCF-ov poziv dobili smo potvrdu da se krećemo u istom smjeru koji je Europa odredila donošenjem Europskog zelenog plana,” izjavio je vršitelj dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Inicijativa European City Facility (EUCF) pokrenuta je u okviru programa Horizon 2020 za podršku jedinicama lokalne samouprave u razvoju investicijskih dokumenata za ulaganja u održivu energiju te pruža stručnu i financijsku podršku gradovima u pripremi potrebnih analiza (npr. pravnih, ekonomskih, tržišnih…) i studija izvodljivosti te daje pomoć u organizaciji i koordinaciji procesa izrade investicijskog koncepta. Provedbom aktivnosti EUCF-a uključene jedinice lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete za pripremu sličnih investicijskih podloga te uspostavljaju korisne kontakte s dionicima iz javnog i financijskog sektora.

Podršku potencijalnim prijaviteljima u Hrvatskoj pružaju Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Udruga gradova u RH koji su odgovorni za stručno praćenje i podršku provedbi izrade investicijskih koncepata odnosno organizaciju informativnih seminara i promotivnih aktivnosti u okviru nacionalne mreže lokalnih vlasti.

Dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, prokomentirao je rezultate prvog poziva i sudjelovanje domaćih prijavitelja: “Hrvatski gradovi pokazali su da mogu raditi jednako kao i najbolji u EU. Jednako tako i Hrvatska kao država može i treba biti ambiciozna i raditi s vizijom. U idućem financijskom razdoblju na raspolaganju ćemo imati ogromna financijska sredstva, dovoljna da napravimo zaokret prema održivom i učinkovitom, ali i promijenimo gotovo sve što smo ikada željeli. Jedna od ključnih uloga bit će i na gradovima, a dio toga mora biti i prilika koju ćemo dati našim građanima.“

Komentirajte prvi

New Report

Close