Trebalo bi razmisliti o uvođenju reciklažne takse, evo tko bi je plaćao

Autor: Ivica Beti/VL , 13. listopad 2022. u 08:36
Dosadašnji model upravljanja otpadom je ekološki i ekonomski neodrživ/M. Habljak/PIXSELL

Održan okrugli stol o uspješnom gospodarenju otpadom u suradnji s tvrtkom Tehnix.

Kako uspješno gospodariti komunalnim otpadom, glavno je pitanje o kojem se raspravljalo na održanom okruglom stolu koji je organizirao Večernji list u suradnji s tvrtkom Tehnix u sklopu Večernjakovog projekta Rezolucija Zemlja.

U Hrvatskoj postoje kvalitetna rješenja za otpad, samo ih treba primijeniti, istaknuto je tijekom rasprave koja se vodila na pet tematskih područja – odlaganje, prikupljanje, recikliranje, uporaba i naplata otpada.

U nju su se uključili stručnjaci za ekologiju, direktori komunalnih poduzeća, tehnolozi, inovatori i gospodarstvenici iz više hrvatskih gradova, Slovenije i Njemačke. “Hrvatska može i mora bolje, brže i jeftinije razviti i primjenjivati reciklažnu industriju”, rekao je direktor Tehnixa Đuro Horvat i dodao da novi Zakon o gospodarenju otpadom u članku 87. daje široke mogućnosti reciklaže integriranom mrežom postrojenja za obradu miješanog komunalnog otpada iz kućanstva i drugih izvora.

Dosadašnji model upravljanja otpadom je, smatra, ekološki i ekonomski neodrživ, pa ga treba usavršiti. Globalni problem s otpadom neriješiv je s postojećim parcijalnim rješenjima koja su štetna za okoliš i skupa, u praksi teško provediva, jako negativno utječu na klimatske promjene, smatra Đuro Horvat. Direktor Tehnixa je predložio uvođenje reciklažne turističke takse koju bi plaćali turisti, a novac bi se iskoristio za zbrinjavanje otpada.

Njemački stručnjak za ekologiju dr. Heribert Gisch ukazao je na važnost ponovne uporabe otpada. “Najlakše je nekamo ga baciti, no treba ga ponovno upotrijebiti kao sirovinu i proizvod “, poručio je.

Izdvojio je tekstil koji bi trebalo što duže koristiti ili ga nakon upotrebe ponovno staviti na tržište. Prof. dr. Slaven Dobrović, stručnjak za ekologiju, govorio je o važnosti kompostiranja, a pridaje mu se, smatra, premalo važnosti.

Postoje, naglasio je, gospodarske, ekološke i financijske prednosti kompostiranja. Nataša Tetec iz koprivničkog Komunalca govorila je o odličnim iskustvima s kompostanom koju je izgradio Tehnix, a Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačelnika Koprivnice, naglasila je važnost edukacije od vrtićke dobi.

Kompostana u Koprivnici je jako dobar projekt, a ljudi koji su koristili kompost rekli su da je povrće odlično rodilo. Ivica Perhoč, direktor čakovečke komunalne tvrtke Čakom, također je ukazao na važnost edukacije. U Čakomu imaju i kontrolora koji izlazi na teren i korisnicima koji prilikom odlaganja nešto krivo naprave obajasni u čemu su pogriješili i kako se pravilno odlaže otpad.

Ima i onih građana koji u kantu za biootpad stave i neki drugi otpad, a na vrh kante stave lišće kako bi sakrili što je ispod. Stručnjak za ekologiju dr. Viktor Simončić rekao je da Hrvatska ima rješenja koja ne primjenjuje.

Ekološki stručnjak Josip Dedić govorio je o problemima s prostorno-planskom dokumentacijom u jojoj na vrijeme treba predvidjeti kompostane ili reciklažna dvorišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close