Trebaju još slavonskih svinja za certificirani istarski pršut

Autor: Večernji list , 09. ožujak 2022. u 22:00
Oznaka izvornosti i certifikat primoravaju istarske prštutare da stalno podižu kvalitetu/S. Miljević/PIXSELL

Proizvodnja istarskog pršuta od slavonskih svinja je složen i dugotrajan proces.

Članovi Udruge pršutara Istre i Saveza uzgajivača svinja Hrvatske iz slavonskih županija uspostavili su tijesnu suradnju čiji je cilj da proizvođači dobiju kvalitetnu sirovinu iz kontinentalne Hrvatske koju mogu pretvoriti u vrhunski proizvod s oznakom zaštićene izvornosti.

Jedino istarski pršut u Hrvatskoj koristi izvornu hrvatsku sirovinu za proizvodnju, a bez obzira na pandemiju pršutari zadnje dvije godine rastu s proizvodnjom. Imaju potrebe i za dodatnim povećanjem proizvodnje pršuta s oznakom izvornosti.

“Pokušavamo u suradnji s lokalnim svinjogojcima pronaći još kvalitetne sirovine. Već imamo kanale putem kojih radimo godinama, ali sad suradnju želimo proširiti i tako napraviti dugotrajan i održiv sustav.

Ako Slavonci pokažu interes, mi ćemo to objeručke prihvatiti”, kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta. Od 19 članova udruge 13 ih proizvodi pršut, godišnje oko 2500 certificiranih komada, u ukupnoj proizvodnji ove suhomesnate delicije to je 15-20%.

Oznaka izvornosti i certifikat primorava ih da podižu kvalitetu. S druge strane, situacija s ratom u Ukrajini tjera ih da osiguraju dovoljno svojih resursa i samoodrživost proizvodnje, kako bi uz vlastite kapacitete mogli opstati u kriznim situacijama.

Proizvodnja istarskog pršuta od slavonskih svinja je složen i dugotrajan proces, svinje moraju biti stare najmanje 9 mjeseci, teške više od 160 kg i s propisanom hranidbom, a but mora biti obrađen na istarski način.

“Suradnja sa slavonskim uzgajivačima postoji već godinama i naša je želja da se ona podigne na višu razinu”, ističe Mario Bratulić, načelnik Općine Sv. Petar u Šumi i savjetnik ministrice poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close