‘Tražit ćemo odštetu ako su optužbe protiv VW-a točne’

Autor: Ana Blašković , 08. listopad 2015. u 22:00
Ministar M. Zmajlović krenuo protiv VW-a/Kristina Štedul Fabec/PIXSELL

Iako je VW najavio snošenje troškova servisiranja 26.457 vozila, ministar Zmajlović formirao je istražnu komisiju da utvrdi je li VW zaista obmanjivao kupce svojih dizelskih automobila te najavio pravne mjere.

Ustvrdivši da "slučaj Volkswagen nije samo prevara kupaca, nego i prevara svih građana Hrvatske", ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović najavio je da će zatražiti odštetu ako se optužbe pokažu točnima.

Zmajlović je u priopćenju izjavio da je formirao posebnu istražnu komisiju s tri ključna zadatka, a to su: utvrđivanje činjenica, izračun financijske posljedice te ekološke prijevare te predlaganje pravnih mjera. "Neću dopustiti da nas bilo tko, pa makar i velika moćna kompanija, kroz prevaru učine suučesnicima trovanja planeta i naše Hrvatske", poručio je Zmajlović  dodavši da građani neće "trpjeti zbog zbog prevara pohlepne korporacije". "Građani Hrvatske i kupci spornih automobila nisu krivi što ih je proizvođač obmanuo, prevario i prodao im skupe proizvode s lažnim deklaracijama.

Iako će u Hrvatskoj o trošku VW-a biti servisirana 26.457 vozila, Zmajlović kaže da financijsku štetu treba podnijeti onaj tko je varao, a ne građani.Njemačka korporacija javno je priznala da 11 milijuna dizelskih automobila širom svijeta ima uređaje koji omogućuju varanje na ekotestu.

Nakon žestoke rasprave u Europskom parlamentu u kojem se, uz VW, nije štedjela ni EK koja je navodno znala da mjerenja ispušnih plinova nisu realna, eurozastupnica Biljana Borzan rekla je da bi posljedice za europsku autoindustriju mogle biti nesagledive ako se ustanovi da skandal nije ograničen samo na tu tvrtku. Njezin kolega iz EP-a Ivan Jakovčić rekao je da se mora utvrditi istina te VW-u pomoći da ponovno zadobije vjerodostojnost, dok je Davor Škrlec istaknuo ozbiljnost situacije ako se odgovorno ne pristupi rješavanju slučaja. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kada vide da se Zmajlović uključio odmah će svi nove passate dobiti 🙂
Šta on u glavi ima…

Očekujem da će naše pravosuđe tražiti odštetu od Zmajlovića za trošak preselenja njegovog ministarstva u Zagrebtower u ured s kupaonicom.

Dok se Država zadužuje silne miliarde samo za otplatu kamata mladac se drzne napraviti nam takvu štetu ?

New Report

Close