Tražio od države 70.000 kuna naknade za loše uvjete u zatvoru

Autor: VLM , 28. siječanj 2019. u 11:42
Arhivska fotografija: Sanjin Strukić / Pixsell

‘Zatvornik je mogao rezbariti, svirati tamburicu, glumiti ili raditi u novinarskoj sekciji’.

Općinski sud u Čakovcu odbio je tužbeni zahtjev bivšeg zatvorenika Kaznionice u Lepoglavi Stjepana K. iz Pribislavca pokraj Čakovca koji je od države tražio 70.000 kuna naknade štete zbog loših i nečovječnih uvjeta u zatvoru.

Stjepan K. će morati nadoknaditi trošak parnice u iznosu od 22.000 kuna.

Zaposlenici Kaznionice svjedočili su da je smještaj odgovarao zdravstvenim, higijenskim i klimatskim prilikama. Zatvorenik je mogao je koristiti zajednički sanitarni čvor i kupaonicu u kojoj mu je bila dostupna bila hladna i topla voda. Za vrijeme izdržavanja kazne radio je u radionici u kojoj je također mogao koristiti WC.

Svaki od zatvorenika svakodnevno može iskoristiti i tri sata hodanja ili vježbanja na zraku u dvorištu, a na zrak mogu i za vrijeme polusatnog gableca.

Sud je povjerovao navodima zaposlenika koji su rekli da je Stjepan K. nesmetano mogao provoditi slobodno vrijeme u okviru svojih potreba, sudjelovanjem u literarnim ili likovnim skupinama, kao i zadovoljiti čitalačke zahtjeve s obzirom da Kaznionica ima oko 8000 knjiga.

Tu je, kako su naveli, i mogućnost rezbarenja, igranja šaha, učenja u informatičkoj sekciji, glume, sviranja tamburice ili rada u novinarskoj sekciji. Odbačeni su i prigovori na hranu. Prema dnevnom rasporedu, tužitelj je imao doručak u 7.30 sati, međuobrok u 10, ručak u 13 sati i večeru u 19 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close