Traži se odgoda ugradnje skupih bojlera

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2018. u 10:17
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Iako su propisi Europske komisije koji se odnose na ugradnju bojlera doneseni s ciljem smanjenja zagađenja okoliša, povećanja energetske učinkovitosti i manje potrošnje plina, direktiva koja zabranjuje ugradnju bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih naišla je na neodobravanje zbog potencijalno visokih troškova ugradnje.

''Nismo jedini, ovo je problem s kojim se susreću sve zemlje EU. Na ovaj smo problem već upozoravali, a pokrenuta je i inicijativa za izmjenom Uredbe. Inicijativom se traži da se uvode iznimka za uređaje vrste C koji su prema Uredbi zabranjeni, barem u postojećim višestambenim zgradama na kojima je više takvih uređaja spojeno na zajednički dimnjak,“ napominje predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK Srećko Ezgeta.

Naime, upravo zbog velikih troškova za kućanstva Uredba već uključuje iznimku za uređaje najstarije generacije, tzv. uređaje vrste B, koji se smiju kao zamjenski ugrađivati u postojeće višestambene zgrade gdje su već prethodno bili ugrađeni. Radi se o uređajima koji zrak za izgaranje uzimaju iz prostorije, a dimni plinovi odlaze u dimnjak prirodnim uzgonom. Stoga se samo u tu svrhu uređaji vrste B i dalje nalaze u prodaji na tržištu EU, dok su plinski uređaji vrste C koji nisu kondenzacijski u potpunosti zabranjeni. To su pak uređaji sa zatvorenom komorom izgaranja koji zrak za izgaranje uzimaju izvana, a i dimne plinove odvode prinudnim putem, tj. ventilatorom.

„Dok se ne pronađe rješenje ovoga problema, zamjena postojećega uređaja nije potrebna, već se uređaji za koje još uvijek postoje rezervni dijelovi mogu servisirati. Problem bi se mogao pojaviti samo ako se neki plinski uređaj vrste C doista ne bi mogao ni na koji način popraviti. Tada bi bilo potrebno izvršiti zamjenu svih uređaja koji su spojeni na istu zrakodimovodnu cijev, koju će tada također trebati sanirati,“ rekao je Ezgeta.

Treba naglasiti da Uredba nije obavezna za korisnike koji mogu nabaviti rezervne dijelove kod ovlaštenih servisera uređaja za loženje te mogu izvršavati redovne servise koji će i dalje osiguravati sigurnost korisnika. Ako se problem rješava rekonstrukcijom i sanacijom dimnjaka, tada je obavezno potrebno uključiti i ovlaštenog dimnjačara i ovlaštenog projektanta plinske instalacije.

No, sve je veći broj korisnika koji ne mogu zamijeniti bojlere s istom vrstom koja je trenutno ugrađena, zbog čega su se počeli pojavljivati problemi u redovnom radu dimnjačara.

''Najčešći razlozi nemogućnosti zamjene su istek vijeka trajanja, neisplativost popravka i nemogućnost nabavke rezervnih dijelova bojlera te specifičnosti izgradnje dimnjaka koji nisu prilagođeni izmjenama bojlera bez dodatnih rekonstrukcija i sanacija,'' pojasnio je Dejan Lončarić iz Grupacije Dimnjačara HGK, koja je  prošle godine pokrenula radionice po županijskim komorama HGK upravo kako bi se potakla rasprava o ovoj problematici.

Nakon radionica pokrenuti su sastanci s nadležnim Ministarstvima te sa svim sudionicima plinskog lanca – distributeri plina, projektanti, ovlašteni plinoinstalateri, dimnjačari. Uz Grupaciju dimnjačara, Udruženje opskrbljivača i distributera plinom HGK te Hrvatska stručna udruga za plin na ovu problematiku nastavili su upozoravati nadležne institucije.

HGK će i dalje pratiti događanja i rješavanje navedene problematike te očekuje pozitivan odgovor EK na prilagodbu Uredbe tržištu. Ipak, to je samo privremeno rješenje. Jedno od mogućih dugotrajnih rješenja za koje se Komora zalaže je i sufinanciranje troškova ugradnje iz EU fondova.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close