Zagrebu nedostaje 3000 mjesta u studentskim domovima, u Splitu problem turizam, ali ove godine imaju rješenje

Autor: Poslovni.hr , 16. kolovoz 2023. u 11:10
Foto: Robert Anic/PIXSELL

“Prošle smo godine izvršili preko 30 kontrola, do sada smo uhvatili 20 studenata koji su izgubili pravo na studentski dom. To je stvar moralne vertikale samih osoba koje to rade. Čine i kazneno djelo subvencijske prevare, čega mnogi nisu svjesni. No, što je najvažnije reći, na taj način dom gube potrebiti odnosno studenti kojima je taj dom stvarno potreban”, ističe Levak.

Dobiti mjesto u studentskom domu za one koji studiraju izvan mjesta stanovanja ravno je zgoditku na lutriji. Naime, prošle je godine gotovo 6 tisuća studenata ostalo bez mjesta u studentskom domu, a ni ove godine situacija nije mnogo bolja.

Mjesta jednostavno nema, alternativa su unajmljeni stanovi – što država, istina, subvencionira. No, sve se to odražava na cijenu najma, posljedično i na studentski standard, a onda i na ilegalnu preprodaju smještaja, javlja HRT. 

“U Studentskom centru u Zagrebu po natječaju se dodjeljuje 6880 mjesta, ukupan kapacitet je gotovo 7500 mjesta. Nedostaje 3000 mjesta u Gradu Zagrebu, ali ove godine se subvencionira i podstanarstvo studenata u stanovima, tako da će još 1275 studenata ostvariti državnu subvenciju od 60 eura mjesečno”, rekao je Vlado Levak, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra Zagreb za studentski smještaj.

“U Splitu svake godine raspolažemo 1173 mjesta u stundetskim domovima te imamo 150 mjesta u đačkim domovima, ove godine je rekordan broj prijava, točnije 2560. Vjerujemo da će rezultati biti objavljeni do kraja tjedna”, govori Marijan Bašić iz Studentskog centra Split.

U Zagrebu postoji šest kategorija smještaja u studentskim domovima, a raspon cijena je od 27 do 60 eura što plaća sam student. U Splitu je raspon cijena od 40 eura do 110 eura, ovisno o domu.

I učenički domovi primaju studente

“Jedna od alternativa za plaćanje su cimerstva, a druga je smještaj studenata u učeničkim domovima. Učenički domovi u Zagrebu koji ne napune kapacitete s učenicima, primaju studente, što je također financirano od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja”, govori Levak, ali dodaje da i dalje nedostaje mjesta za studente.

Što se tiče Splita, Bašić ističe kako se dijelom uspijevaju pokriti s kapacitetima učeničkih domova.

“Ulažemo dodatne napore kako pomoći studentima, tako smo pokrenuli aplikaciju gdje pozivamo privatne najmoprimce da oglase svoje stanove i studente da tamo pronađe stanove i pronađu cimere, te da se izbjegnu agencije”, govori Bašić te dodaje da je u Splitu veliki izazov turizam.

“Sveučilište na čelu s rektorom Draganom Ljutićem razmišlja o pronalasku rješenja, gledat će se kako prilagoditi kalendar nastave da akademska godina završi oko 30. lipnja da studenti koji su u privatnim stanovima ne budu izbačeni na ulicu zbog turizma”, govori Bašić.

U planu izgradnja novih domova

“Imamo predviđenu lokaciju gdje ćemo izgraditi novi studentski dom, vjerujem da ćemo do kraja godine imati građavensku dozvolu i računamo na dodatnih 600 do 700 smještajnih kapacitet”, ističe.

“Studenti koji ostvare pravo na studentski dom, a nije im potreban, kasnije to preprodaju, a to predstavlja problem”, ističe Levak.

Neki studenti preprodaju domove, njih 20 izgubilo pravo na studentki dom

“Prošle smo godine izvršili preko 30 kontrola, do sada smo uhvatili 20 studenata koji su izgubili pravo na studentski dom. To je stvar moralne vertikale samih osoba koje to rade. Čine i kazneno djelo subvencijske prevare, čega mnogi nisu svjesni. No, što je najvažnije reći, na taj način dom gube potrebiti odnosno studenti kojima je taj dom stvarno potreban”, ističe Levak.

“Kada se nekog uhvati, što se tiče Studentskog centra u Zagrebu, dostupna nam je disciplinska mjera gubitka prava gubitka na dom za cijelo vrijeme studiranja”, ističe.

U Splitu, govori Bašić, nemaju takav problem jer su uveli iza 22 sata ulaz u domove preko x-ice. Stanar doma mora prilikom ulaska u dom predati x-icu i ne može tek tako lako prodati dom ili ući u njega.

“Naravno, radimo i dodatne kontrole, tako da zadnje tri godine nismo imali nikakve preprodaje domova”, ističe.

I u Zagrebu, kaže Levak, razmišljaju o elektronskoj kontroli ulaska u paviljone i sobe.

Ono što u Zagrebu dodatno otežava problem je sve veći broj stranih radnika koji konkuriraju za smještaj koji se smatrao studentskim i prima više cimera na jedan prostor.

“Za 1275 studenata u Gradu Zagrebu dodijelit će se 60 eura mjesečno i isplaćivat će se kroz deset mjeseci. Mi ćemo provesti još jedan natječaj za dobivanje subvencije tijekom studenog, oni će morati dokazati da su podstanari u Gradu Zagrebu potvrdom o boravištu”, govori Levak.

Subvencije se tiču i splitskih studenata.

“To je velika mjera, tu bismo pohvalili ministarstvo jer ćemo ove godine biti u mogućnosti dodijeliti 280 subvencija studentima podstanarima”, govori Bašić.

Dugoročno rješenje za Zagreb?

“Svake godine se aktualizira nedostatak mjesta u domovima, nadamo se da će se izgraditi novi smještajni kapaciteti u Gradu Zagrebu, naravno Studentski centar ne može to financirati sam, treba nam pomoć Republike Hrvatske, resornog ministarstva, Grada Zagreba i suradnja sa Sveučilištem u Zagrebu”, zaključio je Levak.

Komentirajte prvi

New Report

Close