Tommy traži zaštitu zbog pokušaja prisilne naplate poreznog duga, stigao odgovor Porezne

Autor: Poslovni.hr/H , 01. ožujak 2016. u 16:56
Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Porezna uprava, kako ističu, nastoji u svakom trenutku vršiti učinkovitu i transparentnu naplatu poreza, uz istovremeno poštivanje dostojanstva poreznog obveznika.

Splitski trgovački lanac Tommy u utorak je oglasom u dnevnim novinama pozvao premijera, ministra financija i ravnatelja Porezne uprave da ih zaštite od pokušaja pljačke i "namjera da se protuzakonito i neosnovano izvrši naplata navodnog 'poreznog duga'" u iznosu od 18 milijuna kuna, a iz Porezne su uprave najavili da će predstavnike te tvrtke pozvati na razgovor. 

"Molimo hitnu reakciju od svih odgovornih kako bi se spriječio pokušaj pljačke i namjera da se protuzakonito i neosnovano izvrši naplata navodnog 'poreznog duga' prisilnim putem u iznosu od 18 milijuna kuna od strane Porezne uprave u Splitu", navode Uprava i zaposlenici lanca Tommy u javnom pozivu upućenom premijeru Tihomiru Oreškoviću, ministru financija Zdravku Mariću i ravnatelju Porezne uprave Zdravku Zrinušiću. 

U novinskom oglasu objavljenom preko cijele stranice u današnjim dnevnim novinama, iz Tommyja tvrde da su "postali meta i predmet iživljavanja i omalovažavanja od pojedinaca iz Porezne uprave" te da su "i u mnogim drugim poreznim nadzorima potpuno neosnovano bili prisiljeni plaćati kazne i navodne 'porezne dugove'". 

Tvrde i da su jedan od najvećih i najurednijih poreznih obveznika te traže da se obustavi postupak prisilne naplate i prestane s praksom neosnovanog ubiranja poreznih prihoda pod svaku cijenu. 

"Tražimo da se u interesu pravde zaštiti naša tvrtka i naših 4000 zaposlenika te da nam se omogući normalno poslovanje. Tražimo potvrdu obećanja o promjeni ponašanja državne administracije prema poduzetništvu. Ne želimo povlastice, privilegije i pogodovanja. Želimo pošteno, odgovorno i savjesno postupanje", naveli su u oglasu Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, Uprava i zaposlenici. 

Iz Tommyja su, na upit o kakvom se točno poreznom dugu radi, naveli kako se radi o navodnom dugu koji se odnosi na razdoblje od 2008. do 2010. te kako od ukupnog iznosa od 18,3 milijuna kuna sama porezna obveza iznosi oko 10,5 milijuna kuna, dok na zateznu kamatu otpada 7,8 milijuna kuna. 

"Najveći dio se odnosi na osporavanje poslovne transakcije između dva nepovezana poduzetnika (štoviše i konkurenta na tržištu), i nepriznavanje prava na korištenje pretporeza za uredno plaćeni PDV jer po tvrdnji poreznog tijela poduzetnik Tommy nije navodno predočio dokumentaciju kojom bi dokazao vrijednost i ekonomske koristi transakcije, a ne postoje relevantni dokazi o procijenjenoj tržišnoj vrijednosti", stoji u odgovoru Uprave. 

 Uprava društva Tommy dalje navodi kako su u razdoblju od 2010. do 2014. ostvarili i prikazali dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 160 milijuna kuna, dok je top pet stranih trgovačkih lanaca redom iskazalo minus i ukupni gubitak prije oporezivanja u iznosu od 2,28 milijardi kuna za tih pet godina poslovanja.

Drugi dio problema, kako navode, odnosi se na postupanje poreznog tijela, koje je "uredno i u roku predanu žalbu na porezno rješenje rješavalo više od cijele tri godine" – žalba je zaprimljena u Poreznoj upravi 1. veljače 2013., a rješenje na žalbu napisano je 8. veljače 2016. i dostavljeno tvrtki 19. veljače 2016. 

"Najbolji primjer postupanja službenika Porezne uprave očituje se u postupku nadzora kod poreznog obveznika Tommy za 2012. godinu. Prvo su 27. travnja 2015. godine utvrdili porezne obveze u iznosu većem od 34 milijuna kuna, a u studenom iste godine nakon razmatranja predmeta u središnjem uredu u Zagrebu za isti predmet umjesto 34 milijuna kuna donijeli rješenje o poreznoj obvezi od 2,9 milijuna kuna što je skoro 12 puta manje. Problem je što velik dio svog vremena, energije i novca trošimo u nastojanju da dokažemo svoju nevinost i ispravno postupanje umjesto da se bavimo konkretnim poslom", poručuju iz Tommyja.

Porezna uprava najavljuje poziv za sastanak 

Iz Porezne su uprave, pak, najavili da će "nakon objave 'javnog poziva' u medijima pozvati obveznika na sastanak, saslušati njegove argumenta te poduzeti sve potrebne mjere i radnje sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske".

Porezna uprava, kako ističu, nastoji u svakom trenutku vršiti učinkovitu i transparentnu naplatu poreza, uz istovremeno poštivanje dostojanstva poreznog obveznika. 

"Prema odredbi članka 8. Općeg poreznog zakona, porezno je tijelo dužno čuvati kao poreznu tajnu sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku, te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže, stoga više informacija o ovom ili bilo kojem drugom obvezniku nismo u mogućnosti iznijeti", navode iz Porezne uprave na upit o javnom pozivu Tommyja.

 U odgovoru također podsjećaju kako im je temeljna zadaća primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa te kako kontinuirano provode postupke provjere činjenica bitnih za oporezivanje, postupke provjere, neizravnog nadzora i poreznog nadzora te postupke naplate kod svih poreznih obveznika.

 "Želimo naglasiti da Porezna uprava jednako pristupa svakom obvezniku, odnosno nadzoru i tretmanu istih. Obveznici se u svakom trenutku mogu žaliti na zapisnike nadzora ili postupanje službenika Porezne uprave", navode iz Porezne.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Koliko se ja razumijem u te stvari , uz pomanjkanje dokaza , tko je u pravu , vjerojatno tzv. “antifašisti” i “neprofitni” nastavljaju čerupati gospodarstvo.

Koliko vidim od reformi za sada ništa ?

Jedino je ministar kulture Hasanbegović imao hrabrosti poćeti reforme , i jedva je (za sada) preživio.


…a sluzbenica mi je odgovorila " ja sam svoje sve po zakonu napravila " !!!

Najbitnije nje da je sve po zakonu. CIla drzava opljackana u sklaud sa zakonom.

ocito san i ja triba dat oglas u novinama !
ili san slucajno upa u sistem kad je drug linic po partijskoj direktivi smatra da smo svi lopovi !
ja u 20 godina san 1 put zakasni platit porez i place i doprinose i to kad san prelazi na internet bakarstvo !
i za to san mora pisat objasnjenje na 3 strane, a za one koji su ne placali mjesecima i godinama za njih su imali obzira !
a na kraju su me kaznili sa 390 000 kn(sveukupno) apsolutno nisu stili razgovarat o nekakvom otpisu kmt, a prije tog su mi na moju zalbu odgovorili , na oglasnoj ploci porezne ! tako da se nisam ni zali jer rijesenje nikad nisam ni dobi !!!!
a sluzbenica mi je odgovorila ” ja sam svoje sve po zakonu napravila ” !!!

I ja sam se žalio poreznoj 19.11.2015. znači prošlo tri mjeseca, odgovora nema, ako ću morati čekat tri godine jadan ja i ova država.

New Report

Close