Prije četiri godine dotakli smo dno, a do danas nam je dobit skočila 11 puta

Autor: Marija Brnić , 11. prosinac 2014. u 13:53
Fokus svih sad bi trebao biti na spašavanju tvrtke, a arbitraža je samo otvoreno pitanje između dioničara Sunčanog Hvara

Uvjeti DUUDI -ja odnose se na zahtjeve prema dioničarima, čime Sunčani Hvar postaje kolateralna žrtva.

Sunčani Hvar za ovogodišnju turističku sezonu ima samo pohvale, ostvarili su, ističu, najbolje poslovne rezultate u posljednjih nekoliko godina.

No, hoće li 2014. biti i godina koju će hvarski hotelijer pamtiti i po rješavanju dugogodišnje financijske krize, bit će poznato već idući tjedan, kad će se vjerovnici izjašnjavati o predstečajnoj nagodbi. I dalje je, naime, neizvijestno što se može očekivati na ročištu, o čemu razgovaramo s predsjednicom Uprave Sunčanog Hvara Gordanom Tomičić.

Je li točno da odnosi glavnih vjerovnika, ujedno dioničara – Orco Property grupe i Prime Tourist Resortsa, te države, oko nagodbe nisu usuglašeni? 
Uprava je u suradnji s dioničarima i predstavnicima Ministarstava turizma te Porezne uprave identificirala sva otvorena pitanja i prijedloge rješenja u predstečaju. Potkraj listopada predstavljen je novi plan financijskog restrukturiranja koji izražava visok stupanj usuglašenosti svih dionika. Na žalost, nakon što smo bili uvjereni da je postignut dogovor među dionicima, Državni ured za upravljanje državnom imovinom opet je kao prepreku na stol stavio neriješena pitanja između dva dioničara, koja nisu vezana uz budućnost kompanije. Iako je Sunčani Hvar u svim fazama predstečaja uspješno zadovoljio sve procedure i zahtjeve, ovakav rasplet događaja može dovesti u pitanje pozitivan završetak predstečajne nagodbe. Teško mi je vjerovati da je nakon višegodišnjih napora za spas kompanije bilo kome u interesu dovesti u pitanje pozitivan ishod nagodbe, kao i da hvarski turizam bude ugrožen zbog podijeljenih interesa dioničara na koje Sunčani Hvar nema utjecaja. 

DUUDI ne želi, dakle, prihvatiti nagodbu dok i Orco i država ne povuku arbitražne postupke. Stav Radovana Viteka u ime Orca je da te dvije teme treba rješavati odvojeno. Hoće li se uspjeti postići kompromis?
Inicijalni plan financijskog restrukturiranja koje je pokrenuto još 2011. temeljio se na dogovoru većinskih vlasnika, koji su uz banke činili više od 90 posto vjerovnika tvrtke. S tim je ciljem između države i većinskog vlasnika u ljeto 2013. sklopljen sporazum o razumijevanju, koji su bile spremne prihvatiti i banke, te je arbitraža stavljena u stanje mirovanja. Zbog inertnosti državnih tijela sporazum nije proveden u dogovorenom roku od 4 mjeseca. Potom se restrukturiranje kroz predstečajnu nagodbu nametnulo kao jedini mogući scenarij. Tada je Orco pristao na privremenu suspenziju arbitraže i na potpuno ukidanje arbitraže pošto se ispune sve obveze preuzete Sporazumom o razumijevanju. Isti model Orco je predložio i sada, privremenu suspenziju arbitraže, kako ne bi došlo do nepotrebnih troškova, kao i potpuno ukidanje nakon što se uspješno provede predstečajna nagodba. Orco je predložio i da se, vezano uz ovaj prijedlog, potpiše i novi Sporazum o razumijevanju. DUUDI je to, na žalost, odbio s argumentom kako to nije interesu ni tvrtke ni dioničara. Plan financijskog restrukturiranja koji se sada predlaže zasniva se na istom modelu, odnosno kroz pretvaranje potraživanja dioničara u kapital društva po načelu pro-rata, ali kroz zakonsku formu predstečajnog postupka, koji bi trebao zaštititi tvrtku od neriješenih sporova između dioničara. Smatram kako bi fokus svih strana sad trebao biti na spašavanju tvrtke te da je arbitraža otvoreno pitanje između formalno-pravnih subjekata koji su je i pokrenuli, tj. dioničara, a ne samog Sunčanog Hvara. 

Kako idu pregovori vjerovnika, osjećaju li se te napetosti između glavnih igrača?
Posljednja izmjena novog financijskog plana zajednički je rad svih sudionika te je takav prijedlog Uprave zapravo visoko usuglašen plan koji uključuje sve primjedbe i zahtjeve privatnih dioničara i predstavnika državnih tijela i agencija. Privatni su dioničari pokazali visok stupanj fleksibilnosti i kooperativnosti te su otkupom potraživanja od banaka znatno pojednostavili i olakšali predstečajnu nagodbu. Preduvjeti za uspješan završetak predstečajne nagodbe koje je postavio DUUDI odnose se na zahtjeve prema dioničarima, čime Sunčani Hvar, bez obzira na zakonski određenu formu samog predstečaja koja bi to upravo trebala spriječiti, opet može postati kolateralna žrtva neriješenih pitanja između vlastitih dioničara.

Koliko je izgledno da se nagodba ne zaključi, što tada? 
Sunčani Hvar kompanija je od strateškog i posebnog interesa RH, pa je teško vjerovati da predstavnici države ne bi prihvatili glasovanje o planu u kojem su i sami sudjelovali te na taj način ugrozili opstanak Sunčanog Hvara, a samim time i kontinuitet turističkog razvoja cijele destinacije. Ne bude li dogovora, Sunčanom Hvaru slijedi stečaj, što je najgori mogući scenarij koji ne odgovara ni Društvu, ni dioničarima ni široj društvenoj zajednici, te bi imao značajne negativne implikacije na razvoj turizma cijelog otoka.

No, završi li sve ipak dogovorom vjerovnika, kakvi su daljnji konkretni koraci, što će se najznačajnije mijenjati u poslovanju? 
Proces predstečajne nagodbe Sunčanog Hvara specifičan je i razlikuje se od ostalih jer naš proces restrukturiranja ne počinje otvaranjem predstečajnog postupka. Naime, već je potkraj 2010., neposredno nakon što je tvrtka dotaknula povijesno dno, pokrenuto operativno i organizacijsko restrukturiranje s ciljem rezanja troškova i optimiziranja svih poslovnih procesa. Kontinuirani rast ključnih pokazatelja poslovanja prethodnih godina dokazuje da je operativno i organizacijsko restrukturiranje uspješno završeno, te je postignuta operativna profitabilnost na razini internacionalnih standarda hotelijerske industrije. Od početka restrukturiranja 2010., u razdoblju bez investicija, bilježimo rast prihoda iz osnovne djelatnosti za 33% i rast prosječne cijene noćenja za gotovo 25%, a operativna dobit u 2014. čak je jedanaest puta veća od one 2010. Sukladno takvim rezultatima, ojačanom tržišnom položaju, predstavljenom planu financijskog restrukturiranja i najavama za iduću sezonu, Sunčani Hvar bit će sposoban redovno servisirati sve obveze iz operativnog poslovanja i pokrenuti slijedeći investicijski ciklus.

U koje se objekte nakon nagodbe planira ulagati?
Od ukupno deset hotela u portfelju, obnovljene su Amfora, Adriana i Riva, a sedam ih čeka obnovu. Nad svakim neobnovljenim hotelom postoji imovinsko-pravni spor koji godinama čeka rješenje, što je nepremostiva prepreka svim daljnjim investicijama. Fokus tima Sunčanog Hvara u proteklom razdoblju bila je konsolidacija kompanije i stvaranje pretpostavki za daljnji rast i razvoj. Studije isplativosti budućih ulaganja pokazat će koje investicije osiguravaju najbrži povrat na uloženo, te će se njima dati prioritet. No, već prvi izračuni pokazuju da će to biti hoteli koji se nalaze na vrhunskim pozicijama – Palace, Pharos, Dalmacija i Delfin. Posljednji veliki investicijski ciklus Sunčanog Hvara bio je prije više od sedam godina, što je u hotelijerskoj industriji prilično dugo razdoblje. Samim time, postojeći obnovljeni hoteli prvi su na listi prioriteta kako bi se očuvala njihova konkurentnost i kvaliteta ponude, te opravdala nadprosječno visoka cijena koju postižu. 

U programu restrukturiranja predviđa se i prodaja, odnosno zakup i leasing nekih nekretnina?
Razmatra se mogućnost prodaje pojedinih dijelova imovine koja nije od strateškog interesa poput Obonjan Rivijere. 

Kakav "pečat" na poslovnu orijentaciju Sunčanog Hvara daje novi veliki dioničar, slovački Prime Tourist Resorts, slijede li neke velike promjene?
Otkupom 80% ukupnog duga privatni vlasnik osigurao je dugoročnu financijsku stabilnost i potvrdio namjeru daljnjeg kontinuiranog razvoja Sunčanog Hvara. Vjerujem da je ulaganje bilo motivirano dinamičnim rastom poslovnih rezultata i već prepoznatim potencijalima tvrtke, što opravdava nastavak uspješne poslovne orijentacije, novih ulaganja te stalna unapređenja. Sunčani Hvar već je u razvijenoj fazi upravljanja destinacijom i njezinom ponudom. Bila bi velika šteta za sve da se ova priča negativno završi jer je tvrtka žrtva pojedinačnih interesa i problema dioničara. 

Nekretnine riješiti izvansudskom nagodbom

Što je s nekretninama koje su bile predmet nagodbi s Gradom i Crkvom?

Inicijalnim Sporazumom dioničara država se obvezala uložiti sav napor u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nad nekretninama Sunčanog Hvara, no 10 godina po pitanju 20 imovinskih sporova gotovo ništa nije riješeno. Više od 90% neriješenih imovinsko-pravnih pitanja tiču se Grada i Sunčanog Hvara, dok se s Crkvom i državom vodi spor vezan uz nekretninu u kompleksu Sirena. Kako je sva imovina ušla u temeljni kapital tvrtke, samo je pitanje vremena kad će se otvorena pitanja riješiti u korist Sunčanog Hvara. Držim da je najbolje to riješiti kroz izvansudske nagodbe. Kako se svi sudski sporovi vode s Gradom, državom i Crkvom po pitanju nekretnina u vlasništvu Sunčanog Hvara, nagodba je i formalno i pravno moguća isključivo sa Sunčanim Hvarom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close