Tomaševićev zamjenik objavio koliko će koštati smeće za prosječno kućanstvo

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2022. u 09:27
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Što se tiče cijene službenih vrećica, a to je 4 kune za 20 litara, a 8 kuna za 40 litara.

Zagrebačka vlast predstavila je ambiciozan plan za odvajanje otpada – “Zagreb više neće biti Kantograd!” koji bi trebao dovesti do zatvaranja Jakuševca.

Građani moraju razdvajati otpad, cijena odvoza ovisit će o količini.

Kako će se utvrditi tko je kriv za nerazvrstani otpad u spremnicima i hoće li cijela zgrada zbog nesavjesnih stanara plaćati visoke kazne?

To je bila tema večerašnje emisije Otvoreno na HRT-u.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Luka Korlaet, na početku je odgovorio na pitanje hoće li cijela ova priča oko otpada biti komplicirana za građane.

“Neće biti od prvoga dana jednostavno, to će biti proces. Odluka je u savjetovanju, još nije stupila na snagu, uvažit ćemo sve suvisle prijedloge. Implementacija započinje 1. srpnja. Ja sam optimist”, rekao je.

Što se tiče cijene službenih vrećica, a to je 4 kune za 20 litara, a 8 kuna za 40 litara.

“To je sustav kontrole. Bit će službena vrećica, za koju još ne znam točno kako će izgledati, ali će se kontrolirati koliko ste miješanog komunalnog otpada odložili”, pojašnjava dodajući da će biti fiksni i varijabilni dio cijene.

Zagrepčane čeka poskupljenje

Onda je otkrio koliko bi prosječni račun za građane trebao iznositi.

“Kroz cijenu vrećice, mi plaćamo uslugu Čistoći. Mislim da su izračuni pokazali da će neznatno poskupjeti, sada je prosječna cijena za jedno kućanstvo 50-ak kuna, a u novom modelu osnovni dio je 45 + varijabilni dio, 4 kune po 20-litarskoj vrećici.

Jedna vrećica tjedno, kroz četiri tjedna, to je 16 kuna, dakle ukupno 61 kuna. Ali u ovoj je usluzi uključen odvoz glomaznog otpada te odvoz svih drugih vrsta otpada”, kaže.

HDZ-ovac misli da će to biti dosta skuplje

Mislav Herman iz HDZ-a je uvjeren da će to biti dosta skuplja usluga građanima.

“To će zamjetno ići gore, mi ćemo za jednu jednaku uslugu potrošiti puno više novca nego do sada. Ako ćete ustrajati sugrađane za nepropisne vrećice u kontejnerima, onda se po jednom spremniku može dodati i nekakvih 500 kuna penala za fizičke osobe.

Te kazne će ravnomjerno dijeliti svi koji koriste navedeni spremnik. Te vrećice će trebati čipirati, to će dići cijenu. Hoće li cijenu snositi sugrađani ili Čistoća. Po nekim procjenama će tu istu Čistoću dovesti u financijske poteškoće ili čak na rub bankrota”, kaže.

Dodaje i sljedeće.

“Ono na što bih ja podsjetio Zagrepčane, do sada je cijena bila oko 50 kn, ta cijena će sada ići više i ono čega se mi najviše bojimo je da će najviše ispaštati oni koji propisno odvajaju i skladište, odnosno, odlažu svoj otpad upravo nauštrb onih koji to neće raditi, zbog kojih će sugrađani zajednički plaćati kazne.

Uvjeren sam da špijuniranja, odnosno prijavljivanja susjeda s kojima živite neće biti, ja prvi to nikada ne bih napravio”, rekao je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovdje se nigdje ne spominju skupljači boca i ostali koji ostavljaju nered iza svog posla.

Šteta i kazne za takove ne vrijede isto ko sa onima koji se ne žele cijepiti i nositi maske.

Inspektori/komunalni redari su farsa za sebe.

New Report

Close