Tomašević zadovoljan prijedlogom kojim bi se riješila tzv. Krašograd afera

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. prosinac 2012. u 15:30
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad danas su na konferenciji za novinare na Cvjetnome trgu poduprli prijedloge izmjena i dopuna zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad danas su na konferenciji za novinare na Cvjetnome trgu poduprli prijedloge izmjena i dopuna zagrebačkoga Generalnog urbanističkog plana (GUP) kojim se poništavaju sve odredbe koje su omogućile devastaciju prostora, a po kojima više ne bi bio moguć novi projekt Cvjetni, ali su se usprotivili, kako tvrde, nekim ilegalnim izmjenama i od Gradske skupštine zatražili da te izmjene odbije i prihvati GUP samo s pozitivnim promjenama.

Govoreći u povodu aktualne javne rasprave o izmjenama i dopunama GUP-a, kao pozitivne prijedloge, osim onemogućavanja novog projekta sličnog Cvjetnome, Tomislav Tomašević iz Zelene akcije naveo je i Kulmerove dvore, ističući da više nitko ne bi smio u zonama zaštitnog zelenila graditi rezidencijalne građevine, a u Park-šumi Tuškancu više se ne bi moglo graditi.

Tomašević je zadovoljan i prijedlogom kojim bi se riješila tzv. Krašograd afera, zamjena zemljišta na Ravnicama. To bi se zemljište, koje je prenamijenjeno u zonu mješovite namjene, vratilo u zaštitno zelenilo.

Neprihvatljivim izmjenama GUP-a predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić nazvao je urbanistički plan uređenja "Munja", gdje je potezom pera, tvrdi, omogućena znatno veća izgradnja, zemljište između Muzeja suvremene umjetnosti i poslovnog kompleksa koji se još gradi uz Bundek, gdje je čestica na kojoj je predviđena društvena namjena naknadnim ispravcima prenamijenjena u mješovitu namjenu, pretežno poslovnu, te urbanistički plan uređenja Radnička-Heinzelova-željeznička pruga, gdje je na jednoj "kaseti" omogućena gradnja nebodera.

Ivčić je istaknuo kako od Gradske skupštine traže da amandmanima odbije nelegalne ispravke i da prihvati GUP bez tih ispravaka, to jest da prihvati GUP koji sadržava pozitivne promjene. "Tražimo od DORH-a da konačno na kvalitetan i adekvatan način pokrene istragu i da se kazne odgovorni, oni koji su omogućili nelegalne ispravke", dodao je.

Tomašević je podsjetio da je za vrhunca njihove kampanje vezane uz Cvjetni trg i Varšavsku ulicu u ožujku 2010. održana tematska sjednica Gradske skupštine o prostornom planiranju na kojoj je doneseno desetak zaključaka te je istaknuo kako su upravo oni sada u pozitivnim izmjenama GUP-a i time se GUP vraća na staro.

"Pozdravljamo da se to konačno riješi pet godina nakon što su prve izmjene GUP-a donesene (2007.) vezano uz sve sporne slučajeve. Ali, s druge strane, nezadovoljni smo da se onda ta prilika koristi da se opet dogode štetne izmjene GUP-a, ali da se i ometa istraga jer će se legalizirati upravo ti ilegalni ispravci koji su se bez odobrenja Gradske skupštine, potezom pera tajnice, pitanje na čiji nalog, dogodili i kojima su se određeni ljudi obogatili preko noći", rekao je Tomašević.

Teodor Celakoski iz Prava na grad istaknuo je kako su nezadovoljni što grad ponovno "na netransparentan način" organizira javnu raspravu i javni uvid u izmjene i dopune GUP-a, dodajući kako je samo šest radnih dana tijekom kojih se građani mogu očitovati.

Rekao je da su kvalitetne izmjene u tome što GUP više neće dopustiti javne garaže u središtu grada i kopanje rupa, kao u Varšavskoj, za ulaz u privatne garaže, te mnoge stvari koje se omogućile projekt Cvjetni, kao, primjerice, koeficijent izgrađenosti koji je bio povećan s tri na 4,5.

Jedan dio izmjena GUP-a usmjeren je prema poništavanju štetnih izmjena iz 2007. koje su omogućile razvoj događaja kao što je bio na Cvjetnom trgu, istaknuo je, dodajući da ne mogu izraziti "puno zadovoljstvo izmjenama GUP-a zato što su one predvidjele i određene ustupke dosadašnjoj kriminalnoj politici grada time što famozne ispravke pokušavaju sada legalizirati a da nemamo istražne radnje DORH-a i policije dovedene do kraja".

Komentirajte prvi

New Report

Close